Najnovije: Rat u Ukrajini, 186. dan – Kolona novih ruskih tenkova na istok Ukrajine; Grupa “Vagner” likvidirala Ukrajince

Najnovije: Rat u Ukrajini, 186. dan – Kolona novih ruskih tenkova na istok Ukrajine; Grupa “Vagner” likvidirala Ukrajince

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da su se 26. avgusta elementi Zaporoške nuklearne elektrane ponovo priključili na ukrajinski energetski sistem.

– Ruske jedinice izvode ofanzivne operacije jugozapadno od Izjuma, sjeveroistočno i južno od Artemovska, kao i na sjeverozapadnoj periferiji Donjecka.

– Subjekti Ruske Federacije nastavili su sa regrutovanjem dobrovoljaca u dobrovoljačke bataljone, koji su i dalje stacionirani u Ukrajini.

  • Rusi spriječili ukrajinski proboj

Padobranci Vazdušno-desantnih snaga Rusije uspjeli su da zaustave pokušaj proboja ukrajinske motorizovane pešadije uz podršku borbenih vozila na pravcu Nikolajev-Krivi Rog. Ovo je u subotu saopšteno iz ruskog Ministarstva odbrane.

“Ukrajinske nacionalističke jedinice pokušale su da se probiju na pravcu Nikolajev-Krivi Rog snagama motorizovanih pješadijskih jedinica uz podršku borbenih vozila pješadije, ali su ih zaustavile jedinice ruskih padobranaca”, navodi se u saopštenju vojnog resora.

  • Ruska vojska nastavlja ofanzivu i nanosi masivne udare

  • Grupa “Vagner” likvidirala Ukrajince

Grupa od nekoliko desetina ukrajinskih vojnika likvidirana je kod Bahmuta u Donjeckoj Narodnoj Republici, javljaju reporteri Sputnjika.

Oni su stradali nakon što je na položaje ukrajinskih snaga otvorena vatra iz sistema TOS-1A “solncepek”.

Prema tvrdnjama medija, ruska vojna grupacija “Vagner” na vrijeme je primjetila položaje ukrajinskih vojnika i otvorila vatru čime je presretnut njihov pokušaj napada.

  • Kadirov analizira čečenske zarobljenike

“Tako ih bacaju na klanje u odvojenim malim grupama, 5-7 osoba. Odvoze ih, kao višak bikova iz stada, i napred, na klanje, za Banderu i njegovu rulju. Ali kada slušate ove prerasle narkomane, ne razumjete koje razloge daje Kijev i svi zapadni gospodari da se tako glupo koriste?”

“U redu, bilo bi ideološki. Ali oni nemaju nikakva uvjerenja. Posvećeni ratnici nisu toliko voljni da odgovaraju na pitanja. Bitka se još nije stišala i dim baruta se nije raspršio, a našim specijalcima „Ahmatu” su rekli toliko informacija da nema vremena za obradu.”

  • BRIFING

Komandant AFU-a Zalužni izvještava predsjednika da kontraofanziva na Herson više nije izvodljiva, ali bi operacija u Harkovskoj oblasti mogla biti – operacija usmjerena na Izjum. Jurij ovo naziva primamljivom idejom za ukrajinsku stranu i analizira njenu pro et contra.

U međuvremenu, ruski artiljerijski napadi se nastavljaju preko cijele linije fronta u oblasti Harkova, uz sporo napredovanje. Isto u teatru Nikolajev, gdje ukrajinski izvori izvještavaju o ruskim artiljerijskim naletima i napadima preko cijele linije dodira.

Ofanziva južno od Izjuma, napreduje polako, ali do sada bez zauzimanja novih naselja.

Britanski obavještajci procjenjuju da bi Avdejevka mogla da završi u okruženju u roku od 20 dana ako se ništa suštinski ne promijeni, a Rusi nastave da vode ukrajinsku odbranu svojim trenutnim tempom.

Solidar, Bahmut – relativno mirno do sada. I Ugledaru će biti potrebno još nekoliko dana da se pripremi očekivani juriš na grad.

  • Ruski izvještaj!

Ruska vojska, zajedno sa jedinicama DNR i LNR, za protekla 24 časa je likvidirala preko 300 ukrajinskih vojnika u pravcu Harkova i u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, usljed uspješnih akcija Oružanih snaga Rusije u pravcu Harkova, dvije ukrajinske brigade su izgubile više od 200 vojnika.

💥 Pored toga, u području mjesta Lozovo u Hersonskoj oblasti poražene su jedinice 46. aeromobilne brigade ukrajinske vojske, koja je izgubila više od 130 boraca i 10 jedinica vojne tehnike.

Ruska avijacija je u Nikolajevskoj oblasti uništila skoro polovinu bataljona ukrajinskih snaga – u napadima na položaje 107. bataljona 63. brigade Oružanih snaga Ukrajine likvidirano je preko 40 odsto ljudstva tog bataljona.

U Harkovskoj oblasti prilikom napada na 14. mehanizovanu brigadu ukrajinske vojske likvidirano je do 100 ekstremista, a takođe su uništena tri sistema „Grad“.

💥 U toku proteklog dana ruska vojska je uništila sedam komandnih mjesta ukrajinskih snaga, 37 artiljerijskih jedinica, ljudstvo i vojnu tehniku u 142 rejona.

  • Šta se sprema?

Ogromna kolona ruskih tenkova vjrv. na istoku Ukrajine, po konfiguraciji terena ne može biti južni front!

Tenkovi su očito noviji modeli!

  • Zašto Putin povećava brojnost ruske vojske

Odluku predsjednika Vladimira Putina da poveća brojnost vojske ruski eksperti mahom povezuju sa vojnim prijetnjama izazvanim agresivnom politikom NATO-a.

⚔️ Mišljenja oko toga da li je takva odluka povezana sa Ukrajinom su podijeljena. Dok neki eksperti govore o tome da Putin povećava brojno stanje Oružanih snaga jer su potrebni vojnici koji će na rotirajućoj osnovi biti u zoni specijalne operacije, drugi smatraju da je povećanje od 137.000 vojnika „neznatno“ i da to ne treba shvatiti kao početak nekakve vrste mobilizacije zbog situacije u Ukrajine.

💪 Sa ovim uvećanjem, Oružane snage Rusije imaće ukupno 1.150.628 vojnika, dok će zajedno sa podoficirima, oficirima i svojim „civilima“ – imati 2.039.758 pripadnika. Putinov ukaz stupiće na snagu prvog dana iduće godine.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This