Najnovije: Rat u Ukrajini, 178. dan – U toku je opkoljavanje Artemovska i Avdejevke

Najnovije: Rat u Ukrajini, 178. dan – U toku je opkoljavanje Artemovska i Avdejevke

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Ruske snage zauzele Daču i Zajcevo, Bahmutu /Artemjovsku/ praktično prijeti okruženje sa tri strane, potvrdila je ruska vojska!

  • Nastavlja se oslobađanje Marinke

“Oslobađanje Marinke se nastavlja uspješno, uslijed čega je više od 2/3 grada već pod kontrolom savezničkih snaga” saopštavaju iz DNR-a.

“Pripadnici 107. bataljona NM DPR prikazali su utvrđenja i uporišta zauzeta od neprijatelja, koja su zauzeta zahvaljujući vještom i uigranom radu naših boraca.”

  • Avdejevski polukrug

Na istočnom frontu, glavni sektor u ovom trenutku je Avdeevka. Za Rusku Federaciju je važno da odatle izbaci Oružane snage Ukrajine kako bi zaustavila stalno granatiranje Donjecka. Skoro 3 nedjelje nakon početka operacije već se vide obrisi plana.

Biće korišćena taktika poluokruženja ili petlje, koja se uspješno pokazala u Goskom-Zolotoju i Severodonjeck-Lisičansku.

Uzimanje Peska, omogućeno artiljerijskim rokadama, ključ je ove taktike.

Ključne tačke plana su Pervomaiskoie i Krasnogorovka. Ako Oružane snage RF mogu da ih preuzmu, dalje poluokruženje je pitanje vremena. Moraćete brzo da napustite Netajovo, sa tri strane ima vode – zamka.

Treba uzeti u obzir da se nakon povratka artiljerija Oružanih snaga Ukrajine nalazila u Krasnogorovki (donji) i Vodjanu. Ispostavilo se da je instrukcija na Pervomajskom pod unakrsnom vatrom. Stoga se već nedjelju dana pokušavaju izmjestiti Oružane snage Ukrajine iz Krasnogorovke.

  • Energoatom: Ruske snage planiraju da isključe nuklearku Zaporožje

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da ruske snage planiraju da isključe funkcionalne blokove u nuklearnoj elektrani Zaporožje kao i da ih “skinu” sa električne mreže.

Energoatom je u saopštenju naveo da vjeruje da se Rusija, koja kontroliše elektranu na jugu Ukrajine, sprema da tamo izvede “provokaciju velikih razmjera”.

Sama Moskva optužila je Kijev da priprema “provokaciju” na tom mjestu.

  • DNR:U ukrajinskom granatiranju ubijeno petoro civila

Petoro civila je ubijeno, a još 23 su ranjena u ukrajinskom bombardovanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) na istoku Ukrajine tokom proteklog dana, saopštio je u petak štab teritorijalne odbrane DNR.

“U protekla 24 sata, pet civila je ubijeno, a još 23 ranjeno u ukrajinskom granatiranju teritorije Donjecke Narodne Republike”, izvjestio je štab teritorijalne odbrane DNR na svom Telegram kanalu, a prenosi TAS S. Predstavništvo samoproglašene republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo je da su ukrajinske snage danas tri puta granatirale teritoriju DNR.

Ukrajinske trupe ispalile su ukupno 17 granata, od kojih šest kalibra 155 mm na Gorlovku i Novobahmutovku,navodi se u saopštenju misije samoproglašene DNR.

  • Snage Rusije i LNR ušle u grad Soledar

Snage Rusije i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) napustile su industrijsku zonu Soledara i ušle u grad gdje su pod kontrolu stavile nekoliko ulica, izjavio je danas oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

“Što se tiče naselja Soledar, i tu ima niz uspjeha”, rekao je Maročko, preneo je TAS S. Kako je rekao Maročko, njihovi vojnici izašli su iz industrijske zone i već postoje ulice tog grada koje su pod njihovom kontrolom.

  • Oslobođena još dva naselja u Donjecku

Ruska vojska je zajedno sa jedinicama Narodne vojske DNR i LNR preuzela kontrolu nad još dva naselja – Zajcevo i Dači, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR. “Od 19. avgusta 2022. godine, na teritoriji Donjecke Narodne Republike, grupa trupa DNR i LNR, uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodila je 270 naselja, uključujući Zajcevo i Daču”, navodi se u saopštenju. Naselje urbanog tipa Zajcevo nalazi se sjeverno od Gorlovke, jednog od najvećih gradova u Donjeckoj aglomeraciji, koje takođe redovno granatiraju ukrajinske trupe.

  • Brifing ruskog Ministarstva odbrane

💥 Ruska sredstva PVO presrela su 12 projektila višecjevnog raketnog sistema HIMARS, 2 protivradarske rakete američke proizvodnje, kao i 1 balističku raketu „Točka-U“ i 2 granate višecjevnog raketnog sistema, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

❌ Savezničke snage u su ofanzivnim dejstvima u Harkovskoj oblasti 14. avgusta porazile jedinice 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Udi. Pod naletom ruske vojske ostaci jedinice pobjegli su sa položaja i napustili ovo naselje.

‼️ Da bi zaustavili paniku i zastrašili pripadnike Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinski neonacisti, pripadnici oružane ekstremističke formacije „Kraken“ za primjer su streljali 100 vojnika 58. motorizovane pešadijske brigade, koji su napustili svoje položaje.

🚀 Vazdušno-kosmičke snage Rusije su visokopreciznim oružjem uništile privremena komandna mjesta jedinica nacističkih formacija Azov* u blizini Nikolajeva i Ajdar* u blizini Soledara u DNR. Likvidirano je preko 50 nacionalista, i uništeno 12 vojnih vozila.

📍 U blizini naselja Dorožnjanka u Zaporoškoj oblasti visokopreciznim oružjem uništeno je 1 skladište oružja i vojne opreme 65. mehanizovane brigade. Tom prilikom uništeno je preko 15 oklopnih i motornih vojnih vozila.

💥 Uslijed koncentrisanog vatrenog napada na položaje 14. mehanizovane brigade u blizini naselja Stari Saltov u Harkovskoj oblasti, nenadoknadivi i sanitarni gubici neprijatelja premašili su 100 ljudi.

✈️ Ministarstvo ističe da operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija nastavljaju sa napadima na vojne objekte na teritoriji Ukrajine.

✖️ Tokom prethodnog dana uništeno je 6 komandnih mjesta ukrajinskih snaga u DNR. Uništena su 4 skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i municije, kao i 1 haubica M777 američke proizvodnje. U okviru kontrabaterijske borbe potisnuta su 2 voda višecjevnih raketnih sistema „Smerč“, 1 vod samohodnih artiljerijskih oruđa „Gvozdika“, 2 voda višecjevnih raketnih sistema „Grad“, 2 voda oruđa „Giacint-B“, kao i 3 voda haubica D-30.

ISTOK

CATEGORIES
Share This