Najnovije: Rat u Ukrajini, 175. dan – Ukrajinci gube strateški važnu Marinku; Rusi ušli u Aleksandrovku, otvoren put prema Nikolaevu!

Najnovije: Rat u Ukrajini, 175. dan – Ukrajinci gube strateški važnu Marinku; Rusi ušli u Aleksandrovku, otvoren put prema Nikolaevu!

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Ofanziva na Donbas: situacija na istoku Ukrajine

▪Ruske oružane snage nastavljaju da potiskuju položaje Oružanih snaga Ukrajine u pograničnim oblastima Sumske oblasti. U blizini sela Junakovka otkriven je i uništen kontrolni punkt ukrajinskih formacija.

▪Na sjeveru Harkovske oblasti vode se borbe srednjeg intenziteta:

➖Proteklih dana jedinice Oružanih snaga RF uspjele su da zauzmu naselja Udi i Odnorobovka.

➖Ruske raketne trupe i artiljerija napali su objekte Oružanih snaga Ukrajine u Merefi i Čugujevu, kao i Kovjagi.

▪Nastavljaju se borbe na periferiji Bahmuta (Artemovsk) u pravcu Soledara:

➖ Nakon zauzimanja sela Veršina, odredi PMC Vagner stigli su do ukrajinskog utvrđenog područja u Zajcevu, južno od Bahmuta. Njegov napad će omogućiti istovremeno pokretanje napada na grad iz dva pravca.

➖Ukrajinske formacije digle su u vazduh most preko rijeke Bahmutke u sjevernom dijelu Bahmuta kako bi spriječile njegovu upotrebu od strane savezničkih snaga u budućnosti.

▪U pravcu Donjecka, borbe su u toku na periferiji glavnog grada DNR

➖Nastavljaju se sukobi u blizini utvrđenog područja Oružanih snaga Ukrajine na raskrsnici obilaznice kod nedavno oslobođenog sela Peski. Njegovo hvatanje omogućiće nastavak ofanzive na Pervomajskoe i Netajlovu.

➖ Oružane snage Ukrajine ponovo su granatirale gradove Donjecke aglomeracije, ubivši nekoliko civila.

➖Pod Ugledarom, jedinice Oružanih snaga RF i NM DNR izvršile su napade na uporišta Oružanih snaga Ukrajine. U rejonu sela Pavlovka oboren je helikopter Ka-52 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, posada je preživjela i evakuisana je u pozadinu.

▪U Dnjepropetrovskoj oblasti, Oružane snage Rusije su raketnim udarima pogodile dvije vučne trafostanice u Apostolovu i Sinelnikovu.

▪Ukrajinske formacije ponovo su gađale Energodar i teritoriju Zaporoške NE, rakete su pale u rejon bloka broj 6. Udari su izvedeni oružjem zapadne proizvodnje.

▪Na pravcu Krivog Roga, Oružane snage Rusije su ponovo pogodile položaje Oružanih snaga Ukrajine u Osokorovki u blizini linije dodira.

Artiljerijsko razaranje ukrajinskih položaja

  • Ukrajinci gube strateški važnu Marinku

Ukrajinska vojska gubi kontrolu nad Marinkom. Ona ima strateški značaj i zato je protivnik brani svim sredstvima.

Borbe u Marinki

Ruske snage u centru Marinke

  • Seversk blokiran sa tri strane

Seversk su blokirale ruske savezničke snage sa tri strane, saopštio je predstavnik Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

Prema njegovim riječima, snage se kreću duž Severska koji je blokiran sa najmanje tri strane i jednostavno se artiljerijskim dejstvima nastavlja uništavanje glavnih utvrđenja.

„Dalje će sigurno doći do napretka. Pitanje je za koje vreme. Niko nikoga nigde ne tjera, niko ne namjerava da tamo gubi dodatne snage“, rekao je Mirošnik za televiziju „Rusija 1“.

Artiljerijski udari 3. brigade DNR

  • Rusi ušli u Aleksandrovku! Otvoren put prema Nikolaevu!

  • Požar u skladištu municije na Krimu

Ukrajinske vazdušne snage objavile su na Twitteru video eksplozije skladišta municije u blizini Džankoja na Krimu pod ruskom kontrolom.

Kako navodi “Sputnjik”, skladište je navodno eksplodiralo zbog požara.

Prema prvim informacijama, eksplodiralo je skladište u selu Majskoje, usljed čega je evakuisano oko 2.000 stanovnika tog mjesta u distriktu Džankoj.

Lokalne vlasti saopštile su da su pokrenule sve mere kako bi obuzdale požar, a prema nezvaničnim informacijama, najmanje dva civila su povređena.

Prvi čovek Krima Sergej Aksionov istakao je da je oko skladišta uspostavljena zaštitna zona od pet kilometara kojoj nema prilaska, a na licu mesta su službe za vanredne situacije.

Podsećanja radi, pre nekoliko dana došlo je do serije eskplozija u ruskoj vazduhoplovnoj bazi na Krimu, a prema nekim podacima, najmanje jedna osoba poginula, a uništeno je i nekoliko borbenih aviona.

  • Oružane snage Ukrajine pogodile su vodovod u Donjecku

„Između 5.30 i 7 časova izvršeni su napadi. Na našu teritoriju palo je desetak granata. Naravno, mnogo je razaranja – zgrade, tehnika. Pripadnici Ministarstva za vanredne situacije došli su da spasavaju i gase, a i oni su stradali“, rekao je za Sputnjik zamijenik direktora Donjeckog gradskog vodovoda Nikolaj Bajlo.

Prema njegovim riječima, oštećeni su pogoni za popravke, radionica, garaža, automobili u garaži i bageri.

Bajlo je objasnio da se gradski vodovod isključivo bavio vodosnabdijevanjem Donjecka.

„Ničim se više ne bavi, nema nikakvih vojnika, ovdje nije bilo vojnih objekata“, dodao je on.

  • Kijev: Rusija skoncentrisala oko 800 aviona i helikoptera na granici sa Ukrajinom

Rusija je koncentrisala oko Ukrajine 800 jedinica avijacione tehnike, saopštio je portparol Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine Jurij Ignjat

Po njegovim informacijama, u pitanju je 430 aviona i oko 360 helikoptera

Video prilozi:

Haubica M-777 američke proizvodnje, zarobljena netaknuta, prikazana javnosti u Moskvi na vojnom forumu Armija-2022:

ISTOK

CATEGORIES
Share This