Najnovije: Rat u Ukrajini, 174. dan – Kadirov: Ahmat napreduje; Ukrajinci odstupaju

Najnovije: Rat u Ukrajini, 174. dan – Kadirov: Ahmat napreduje; Ukrajinci odstupaju

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Generalštab Oružanih snaga Ukrajine priznao je uspjehe ruskih i savezničkih trupa u napredovanju prema Artemovsku. Glavni podaci iz sažetka:

– U pravcu Slavjanska ruske trupe nastavljaju jurišne operacije na području naselja. Dolina;

– Na pravcu Kramatorsk ruska vojska vrši izviđanje položaja Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Serebryanka;

– Ruske trupe nastavljaju napredovanje u oblasti ​​Sporne i Ivano-Darjevke;

– Na Artjomovskom pravcu ruska vojska i savezničke trupe bile su uspješne u pravcu Soledara;

– Nastavlja se ofanziva ruskih trupa u pravcu Jakovlevke, Soledara, Veršine, Kodema i Zajceva. Uspjeh je postignut u pravcu Bakhmuta.

  • Odstupanje ukrajinskih snaga! Ukrajinski snimci
  • Kadirov: Ruske snage Ahmat zauzele pozicije kod Severska

Pripadnici specijalnih ruskih snaga Ahmat zauzeli su strateški važan položaj u blizini Severska u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), napisao je lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

“Vojnici specijalnih snaga Ahmat, pod vođstvom vršioca dužnosti komandanta Ahmeda Kombat Sajdarhanova, zauzeli su još jednu strateški važnu poziciju u blizini Severska”, rekao je Kadirov, prenose RIA Novosti.

Čečenski lider je takođe primjetio da je ruska vojska izvela uspješnu operaciju i “razrušila utvrđeni pojas Bandere”.

Prema njegovim riječima, sada je u toku “čišćenje zelene zone u okolini grada”.

Grad sa oko 11 hiljada stanovnika nalazi se 30 kilometara zapadno od Lisičanska, koji su prethodno zauzele ruske snage.

Čečeni kod Severska

  • Napad na utvrđeni rejon Oružanih snaga Ukrajine u Avdejevki: 9. puk DNR ide naprijed, zarobljavajući oklopna vozila NATO-a

Snage DPR svakog dana guraju neprijatelja sve dalje i dalje, zauzimajući nove položaje u pravcu Avdiivka i osvajajući trofeje . Tako su, na primer, ukrajinski borci koji su se povlačili napustili nekoliko netaknutih britanskih oklopnih automobila Sakson.

  • O udaru Oružanih snaga Ukrajine na komandu „PMK Vagner“ u Popasni

Oko podneva 14. avgusta, ukrajinski kanali i četovi počeli su masovno da šire vesti o uništavanju komande Vagnerovog PMC-a u Popasni usljed udara HIMARS MLRS. Prve potvrde pojavile su se tek nekoliko sati kasnije.

▪Udarac je zadat u noći između 13. i 14. avgusta u sjedištu PMC-a, koje se nalazi u suterenu stambene zgrade u ulici Mironovskoj broj 12 na jugozapadnoj periferiji Popasne. Potrošnja municije Oružanih snaga Ukrajine iznosila je sedam raketa. Od njih je samo jedan stigao do cilja. Sudeći po fotografiji, druga granata je pogodila stan na prvom spratu polunapuštene stambene zgrade.

▪Analiza ruševina traje do danas: u podrumu je bilo improvizovano sklonište za bombe. Ali, sudeći po snimcima pogotka, uletio je u nezaštićeni dio – vidi se zid od cigle bez nasipa.

▪Postoje gubici. Ali moglo bi ih biti mnogo više.

▪Avaj, za lokaciju štaba saznali su jednostavno: vojni komandant Federalne novinske agencije Sergej Sreda je 8. avgusta na svom kanalu objavio svoju  fotografiju ispred ulaza sa natpisom Kućni broj. Naivno je pretpostaviti da neprijatelj ne poznaje OSINT i misliti da je sa fotografije nemoguće odrediti lokaciju.

▪Okidač za napad bila je vijest od 12. avgusta da je vlasnik Vagner PMC-a, oligarh Jevgenij Prigožin, stigao u Donbas. Pored toga, na fotografijama Srede postoji osoba koja liči na oligarha. Ovo je već barem treći nama poznat pokušaj od početka NMD-a da pokrijemo komandno mesto PMC, gde bi mogao biti Prigožin.

▪Pojava snimka sa sajta, koji je snimio proukrajinski očevidac, ukazuje da je napad bio planiran, a špijuni na terenu su čekali da se na kontrolnom punktu okupi dovoljan broj ljudi.

Tužan rezultat, do kojeg dovodi ljudska glupost i elementarno nepoštovanje bezbednosnih zahteva u zoni borbenih dejstava.

  • Rusi demantovali da je vlasnik Vagnera Andrej Bogatov mrtav

Andrej Bogatov je podijelio fotografiju snimljenu juče u Popasni. I napisao je “Tražim svoje tijelo sa Prigožinom”.

Time je demantovao objave u zapadnoj štampi da je ubijen u napadu Ukrajinaca na komandnpo mjeszo Vagnerovaca.

  • Kad neće ukrajinska, hoće ruska vojska!

Velika hersonska kontraofanziva, koju je naveliko najavljivala Ukrajina, otkazuje se.

Zamijenik regionalnog savjeta Sergej Khlan piše da će naredne dvije nedjelje biti odlučujuće za region.

Ali ne zato što će Kijev napasti, već zato što će ukrajinske oružane snage biti prinuđene da se brane.

Borbe kod Jakovljevke: borci LNR pucaju iz automatskog bacača granata. Njihov zadatak je da sve puteve uzmu pod vatrenu kontrolu kako bi prekinuli linije snabdijevanja Oružanih snaga Ukrajine.

  • Yuri BRIFING

Rusi nastavljaju aktivnosti u blizini Barvenkova, u očiglednoj pripremi da zaprijete zatvaranjem prstena opkoljavanja oko Slavjanska i Kramatorska kada zauzmu Bahmut i Soledar.

Borbe oko Kodema i Zajceva kod Bahmuta se nastavljaju, do sada nijedna  strana se ne pomjera.

Mariinka – brdo rudničkog otpada, koje kontroliše područje od oko 10 km oko grada, konačno je zauzeto.

Dan nakon Jurijeve vijesti, rusko MO potvrđuje potpunu kontrolu nad Peskijem, sukobi se kreću ka Pervomajskom i Vodjanoju – kada se ova dva zauzmu, linija snabdijevanja grupe Advejevka postala bi ozbiljno ugrožena do tačke operativnog opkoljavanja.

Granatiranje ukrajinskih položaja kod Peskija

Video prilozi:

U Odesi na plaži dvoje poginulo od aktiviranja ukrajinske mine koju je vjerovatno more nanijelo!

Do samoeksplozije samohodnog topa velike snage 2S7 „Božur“ Oružanih snaga Ukrajine došlo je prilikom pokušaja ispaljivanja granate na ruske položaje!

Ministarstvo odbrane objavilo snimak raketnog napada na bazu stranih plaćenika u oblasti Harkov:

Ruski helikopter Ka-52 oboren je u pravcu Ugledara tokom borbenog zadatka. Posada je uspjela prinudno sletjeti, svi su živi:

Artiljerija Oružanih snaga RF pokriva položaj Oružanih snaga Ukrajine kod Izjuma

ISTOK

CATEGORIES
Share This