Najnovije: Rat u Ukrajini, 17. dan: Počela žestoka bitka za Kijev, Rusi stežu omču oko prestonice Ukrajine

Najnovije: Rat u Ukrajini, 17. dan: Počela žestoka bitka za Kijev, Rusi stežu omču oko prestonice Ukrajine

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Od jutros su se čule sirene za vazdušnu opasnost širom zemlje, uključujući i glavni grad Kijev. Tokom jučerašnjeg dana, ruske snage zauzele su grad Volnovahu i granatirali Dnjepar i Luck. Ukrajinski vojni aerodrom južno od Kijeva pogođen je ruskim projektilima. Gradonačelnik Vasilkiva rekao je da je napad uništio pistu i skladište goriva, kao i da je izazvao eksplozije u prodavnici municije.
  • Oko ukrajinske prestonice Kijev danas se vode teške borbe. Oklopne jedinice viđene su u gradovima u blizini vazdušne baze Hostomelj. Irpin i Buča su pretrpili su teško bombardovanje. Ukrajinski vojnici izveštavaju o žestokim borbama za kontrolu glavnog auto-ptuta koji vodi ka prestonici. Velika Dimerka je pogođena raketnim udarima. Ruski tenkovi pokušavaju da napreduju ka Brovarima sa sjeveroistoka. Barišivka je pogođena raketnim udarom.

  • Sankcije bi mogle da dovedu do pada Međunarodne svemirske stanice, upozorava Rusija. Šef ruske svemirske agencije Roskosmos je rekao da bi moglo da dođe to toga da se struktura od 500 tona sruši u more ili na kopno. Dimitrij Rogozin, glasni pristalica ruske invazije na Ukrajinu, pozvao je na ukidanje sankcija jer bi one mogle da poremete rad ruskih svemirskih letjelica koje opslužuju Međunarodnu svemirsku stanicu.
  • Nekoliko humanitarni koridora u Ukrajini, uključujući i jedan iz opkoljenog južnog lučkog grada Marijupolja, biće otvoreno danas za evakuaciju civila, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. U video obraćanju, Vereščuk je rekla da Ukrajina planira da evakuiše stotine stanovnika nekoliko gradova i sela u regionima Kijeva i Sumija i u drugim oblastima gdje se vode borbe.

  • Ruske trupe su do sada uništile 3.491 vojni infrastrukturni objekat u Ukrajini, izjavio je u subotu portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenijele su ruske novinske agencije.
  • Lokalni mediji u Ukrajini javljaju da su dva naftna skladišta u blizini Kijeva u plamenu nakon ruskih napada. Jedno skladište je pogođeno u gradu Vasilkov, 36 kilometara južno od prestonice, a drugo u selu Krjački, navodi Kijev  Indipendent.

ISTOK

CATEGORIES
Share This