Najnovije: Rat u Ukrajini, 168. dan – Ruske trupe ušle u Soledar; Veliki ukrajinski gubici kod Harkova

Najnovije: Rat u Ukrajini, 168. dan – Ruske trupe ušle u Soledar; Veliki ukrajinski gubici kod Harkova

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Konašenkov: Ruske snage PVO oborile ukrajinski lovac MiG-29

Ruska vojska napreduje u području Donjecka, Soledara, Artjomovska (Bahmuta). Borbe se vode i u šumama jugozapadno od Slavjanska, kao i sjeverno od Harkova.

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinski lovac MiG-29 i tri bespilotne letjelice i presrele 17 raketa HIMARS u Ukrajini, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

“U protekla 24 sata ruske snage PVO oborile su avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini naselja Toretskoje u Donjeckoj Narodnoj Republici. Presreli su 17 granata višecjevnog raketnog sistema HIMARS u oblastima gradova Herson i Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti i Melitopolj u Zaporoškoj oblasti”, poručio je Konašenkov, prenosi agencija TAS S.

Kako je dodao, tri ukrajinske bespilotne letjelice oborene su u reonu naselja Petrovskoje i željezničke stanice Ručenkovo u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici i Mospanovo u Harkovskoj oblasti.

Na području N. p. Voronovica (regija Vinica) uništeno je operativno podzemno komandno mjesto ukrajinskih vazdušnih snaga. U regiji Uman (regija Čerkaska) pogođeno je skladište municije – uništeno je više od tri stotine granata za MLRS “HIMARS” i haubice M777.

Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija pogodili su 128 objekata.

Tokom kontrabaterijske borbe uništena je baterija M777, šest topničkih voda i dva voda MLRS. Uništena tri neprijateljska UAV-a.

Destrukcija američke haubice M777

  • Ruske trupe upale su u fabriku KNAUF i niz ulica u Soledaru

Na ulicama grada vode se urbane borbe, tenkovi i artiljerija udaraju u odbranu ukrajinskih militanata. Vojnici PMC “Vagner” jurišaju na obližnje Bahmutskoje.

  • Situacija u pravcu Soledara – najnoviji ruski izvještaj

– Savezničke snage vode borbe na istočnoj periferiji Soledara i Bahmuta (Artemovsk).

– Nastavljaju se sukobi na jugoistočnoj periferiji Soledara u krugu fabrike KNAUF-gips. 6. kozački puk NM LNR je zauzeo i drži dio teritorije preduzeća, odbijajući kontranapade Oružanih snaga Ukrajine.

– Sjeveroistočno od Soledara, jedinice NM LNR uspostavile su kontrolu nad visovima kod Vladimirovke i Stjapovke i napreduju u Jakovlevki.

– Vagnerov PMC borci se bore na istočnoj periferiji Bahmuta. Na jugu se dijelovi savezničkih snaga bore na istočnoj periferiji Kodema.

– Oružane snage Ukrajine raspoređuju dodatne snage za držanje linije Soledar-Bahmut od Kramatorska, Časova Jara, Zvanovke i drugih naselja južno od Severska. Savezničke snage pokušavaju da iskoriste slabljenje neprijateljskih položaja kod Severska i nastavile su ofanzivu na položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Verhnekamenskog, Ivano-Darjevke i Grigorovke.

Zapaljene kuće i zvuci eksplozija: ovako izgledaju predgrađa Soledara nakon granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinski militanti pokušavaju zaustaviti napredovanje boraca Narodne milicije, koristeći strane haubice M777 i minirajući prolaze do grada. Ali uprkos svemu tome, napad se nastavlja.

  • Veliki ukrajinski gubici kod Harkova

Ruska avijacija visokopreciznim projektilima eliminisala je 150 ukrajinskih vojnika kod Harkova, saopštilo je u Ministarstvo odbrane Rusije

Udarima operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih snaga i artiljerije Oružanih snaga Rusije uništeno je pet komandnih mjesta, kao i ljudstvo i tehnika u 117 oblasti specijalne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinske trupe su tokom dana 62 puta granatirale teritoriju DNR, ispalivši 425 komada municije, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

  • Eksplozije na Krimu

Na Krimu se čuju eksplozije u blizini vojnog aerodroma u Novofedorovki. Ovo je saopštio šef administracije seoskog naselja Novofedorovski Sergej Rosolovski.

Činjenicu o nekoliko eksplozija u okrugu Novofedorovka potvrdio je savetnik šefa Krima.

Izjava ruskog Ministarstva odbrane o eksplozijama u oblasti Novofedorovke:

– Uzrok nesreće je detonacija više avionske municije na skladištu;
– Bez štete;
– Vazduhoplovna oprema na aerodromu nije oštećena;
– Vanjski uticaj vatre nije zabilježen.

U međuvremenu, u regionu Saki na Krimu, najavljena je djelimična evakuacija građana.

Pojačane su sve neophodne mjere kako bi se osigurala sigurnost infrastrukturnih objekata i stanovništva – Aksenov

Poduzete su mjere za postavljanje perimetra kordona u zoni od 5 kilometara: ograde, ekipe saobraćajne policije i pješačke patrole kako bi se spriječile povrede lokalnog stanovništva. Ministarstvo za vanredne situacije prati požare:

Video prilozi:

  • Poljaci ruše spomenike Crvene armije

U poljskom gradu Malborku srušen je spomenik vojnicima Crvene armije, od kojih je 477 hiljada poginulo tokom oslobođenja Poljske od nacista. Lokalne vlasti su presudile da spomenik “nema ni umjetničku ni istorijsku vrijednost” i da se jednostavno može uništiti.

  • Napad na grupu ruskih vojnika koji evakuišu ranjenog

Snimak koji je objavila jedna od “nacističkih” formacija u Ukrajini jasno pokazuje kako bespilotna letjelica baca minu na našu grupu za evakuaciju, koja je došla po ranjenike, prenose ruski mediji! Takođe tvrde da je ovakav postupak zabranjen Ženevskom konvencijom!

Udar “Krasnopolja” na američku haubicu M777:

ISTOK

CATEGORIES
Share This