Najnovije: Rat u Ukrajini, 164. dan – Čečenski general Apti Alaudinov odlikovan – Heroj Rusije; Vagner juriša na Bahmut

Najnovije: Rat u Ukrajini, 164. dan – Čečenski general Apti Alaudinov odlikovan – Heroj Rusije; Vagner juriša na Bahmut

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Izvještaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

– Na području N. p. Novoivanovka (region Zaporožje) uništila je do 150 militanata, dve američke haubice M777 i do 1,5 hiljada municije za njih, šest haubica Msta-B, osam artiljerijskih oruđa, oko 350 granata za MLRS Grad, kao i sedam bespilotnih letelica;

– Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija pogodili su 187 objekata, uklj. četiri kontrolne tačke;

– Na području N. p. Konstantinovka i Artemovsk (DPR) uništili su dva skladišta raketnog i artiljerijskog oružja i municije;

– U toku kontrabaterijske borbe potisnuta su tri voda haubica D-30 i jedan vod MLRS Grad;

– oboreno pet ukrajinskih bespilotnih letelica;

– Presretnute su tri balističke rakete Točka-U.

Raketom “Kalibar” pogođen ukrajinski vojni objekat

  • Ukrajina: Ruske snage pokrenule ofanzivu u Donjecku

Ruske snage pokrenule su veliku ofanzivu u regiji Donjecku na istoku Ukrajine, saoopštio je ukrajinski glavni štab u izvještaju. “Neprijatelj provodi ofanzivnu operaciju u smjeru Bahmuta i Avdivke na području Donjecka”, navodi se u izvještaju.  “Cilj pritiska je pozicioniranje ruskih snaga za napad na Soledar i Bahmut i širenje ruske kontrole zapadno od grada Donjecka”, dodaje se.

Soledar i Bahmut čine dio obrambene linije istočno od velikih gradova Slovjanska i Kramatorska, u kojima je prije rata živilo više od pola miliona ljudi. To je posljednja regija koja je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa. U izvještaju glavnog štaba navodi se da je napad ruskih snaga pored Bahmuta bio bez uspjeha te da se borbe nastavljaju na prilazima Avdivki, sjeverno od grada Donjecka.

Izvještaj se nije moglo nezavisno potvrditi, ali je u skladu s prijašnjim izvještajima o pojačanim borbama u regiji nakon kratke pauze.

Borbe na frontu prema Avdievki

  • Vagnerovi vojnici jurišaju na Bahmut

„Vagner” je uz podršku specijalnih snaga SOF-a i snaga DPR-a ušao u predgrađe grada Bahmuta, gdje je stupio u ulične borbe.

Ofanziva ide i na uporišta “vušnika” na liniji Bahmutskoje-Podgorodnoje. U okolini Bahmuta i Soledara su poslednje odbrambene linije. Ovaj prolaz ka centralnim dijelovima grada.

Linija odbrane između naselja je djelimično razbijena, što stvara opasnost od „kotla“ u ovom krugu.

Ukrovska vatra je haotična. Sistem nadzora je pokvaren. Ovo lišava neprijatelja mogućnosti za izviđanje.

Posebnu opasnost tokom napada predstavljaju naselja Krasnaja Gora i Paraskovievka, 12-15 km sjeverozapadno od Bahmuta. Neprijatelj je tamo doveo haubice M777 i raketnu artiljeriju.

Složenost napada objašnjava se i prisustvom kamufliranih samohodnih topova velikog dometa CAESAR, sposobnih da pogode ciljeve na udaljenosti do 50 km.

Uspostavljen je direktni vatreni kontakt između „vagnerovaca“ i Ukrajinaca.

Front kod Bahmuta /Artemovsk/

  • Pogođen autobus u Donjecku sa putnicima: troje mrtvih

Ukrajinska granata pogodila je putnički autobus u Donjecku, a tom prilikom su poginule tri osobe, dok je pet ranjeno, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

– Ukrajinski militanti napali su Kijevski okrug Donjecka. U granatiranju Oružanih snage Ukrajine na raskrsnici Kijevskog i Partizanskog bulevara ukrajinska granata je pogodila autobus №19. Prema preliminarnim informacijama, poginule su tri osobe, a pet je ranjeno – navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

  • Putin odlikovao čečenskog generala Apti Alaudinova orednom Heroj Rusije

Tim povbodom je čečenski lider Ramzi Kadirov napisao: “Ruski predsjednik Vladimir Putin visoko je cijenio doprinos dragog brata, vojnog generala, sekretara Vijeća sigurnosti Čečenske Republike Apti Alaudinova zajedničkom cilju borbe protiv Bandere, nacista i šejtana u Donbasu i Ukrajini. Predsjednik zemlje mu je svojim Ukazom dodijelio najvišu državnu nagradu – titulu Heroja Rusije.

Apty Aronovich je profesionalno i efikasno ispunio zadatke koje je postavilo rukovodstvo zemlje. Ne samo da je izvršio titanski rad na koordinaciji akcija povjerenih mu jedinica, već je i lično učestvovao u čišćenju teritorija od razbojnika.

Izaziva osjećaj ponosa i činjenica da Apty Aronovich nikada nije dozvolio neuspjeh ili neuspjeh tokom brojnih vatrenih kontakata s neprijateljem. Hladnokrvno je donosio ispravne odluke i uvijek je tražio predaju ili poraz neprijatelja. Takav hrabar i hrabar komandant može biti zasluženo ponosan na svoje podređene i uzeti od njega najdostojniji primjer.

Iskreno čestitam Apti Aronoviču na ovom posebnom događaju u njegovom životu. Od sveg srca mu želim novi uspjeh u služenju Otadžbini i narodima Rusije! AHMAT-SILA!!!”

Video prilozi:

Kada minobacačka vatra nije dovoljna da uništi ukorijenjenog neprijatelja, često se koriste ATGM-ovi sa termobaričnom municijom, slični onima koji se koriste u čuvenom TOS-1A

Raketna artiljerija savezničkih snaga radi na neprijateljskim vatrenim tačkama sa kojih Ukrajinci udaraju na Donjeck

ISTOK

CATEGORIES
Share This