Najnovije: Rat u Ukrajini, 161. dan – “Oslobođeno” šest naselja; MO Ukrajine: Amerika bira mete Himarsa

Najnovije: Rat u Ukrajini, 161. dan – “Oslobođeno” šest naselja; MO Ukrajine: Amerika bira mete Himarsa

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

– Ruske snage pomjeraju dijelove Istočnog vojnog okruga (VVO) iz regiona Slavjanska kako bi podržale odbrambene položaje duž južne ose.

– Sjeverno od Slavjanska, ruske trupe nisu vodile ofanzivne operacije.

– Ruske trupe izvršile su kopnene napade na naselja južno i jugoistočno od Bahmuta.

– Ruske trupe su izvršile kopnene napade na Avdijevku i Peski.

– Ruske snage će vjerovatno pojačati svoje napore da suzbiju sabotažne i terorističke pokrete na oslobođenim teritorijama.

  • Cilj je opkoljavanje Avdijevke

Nakon probijanja odbrane u Peskiju očekuje se zauzimanje sela a onda će se ukrajinske trupe naći u okruženju kod Avdijevke!

  • Počeo juriš na Solidar i Bahmut

U neuspješnom ukrajinskom kontranapadu kod Bahmuta poginulo je oko 360 ukrajinskih vojnika, a uništeno je nekoliko desetina oklopnih vozila. Rusi idu u kontranapad, progone neprijatelja koji se povlači.

Ozbiljan uspeh kod Avdejeke: Uništeno do dva bataljona ukrajinske pešadije, 1. linija odbrane napuštenog sela Peski, utvrđeni prostor preoran artiljerijskim i vazdušnim napadima i zauzet od strane trupa DNR.

Šanse za ukrajinsku ofanzivu ka Hersonu izgledaju sumorno jer glavni cilj isključivanja ruske grupe na desnoj obali od snabdijevanja nije postignut, sa Antonovski mostom skoro obnovljenim, branom Kahovskaja neoštećenom i više pontonskih i trajektnih prelaza.

Noćni artiljerisjki napad na Peski

  • MO Ukrajine: Amerika ima glavnu riječ u napadima sistemima „himars“

Predstavnik Glavne uprave za obavještajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki je govoreći o primjeni ukrajinske vojske višecjevnih raketnih sistema „himars“, odbio da direktno odgovori čije satelitske snimke koriste za takve napade, istakavši da Amerika ima konačnu riječ u odabiru mete napada.

Prema njegovim riječima, prilikom upotrebe „himarsa“, ukrajinske snage se rukovode „informacijom koja je dobijena u režimu realnog vremena.

Bitka kod Avdijevke

  • Ruska garda likvidirala preko 10 operatera ukrajinskih dronova u LNR

Ruska garda je identifikovala i likvidirala više od deset operatera ukrajinskih dronova u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštila je resorna pres služba.

„Na osnovu obavještajnih podataka, ruska garda utvrdila je koordinate 13 operatera neprijateljskih bespilotnih letjelica u LNR. Operateri su likvidirani artiljerijskom vatrom“, navodi se u saopštenju.

1. slavjanska brigada izbacila je Oružane snage Ukrajine iz ventilacionog okna rudnika Butovskaja

  • “Oslobođeno 6 naselja”

Šest naselja Donjecke Narodne Republike nedavno je oslobođeno tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, oslobađanje DNR se odvija po planu, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na konferencijskom pozivu.

Ruski artiljerijski napadi na ukrajinske položaje u pravcu Zaporožja. Preliminarno ubijeno 6 oficira i 20 vojnika

Video prilozi:

Dosta zarobljenih vozila ukrajinskih snaga u Donbasu!

Dejstvo ruskog Uragana:

Pogođen ukrajinski pontonski most:

ISTOK

CATEGORIES
Share This