Najnovije: Rat u Ukrajini, 159. dan – Uništen “Uragan”; Rusi napadaju Bahmut/Artemovsk

Najnovije: Rat u Ukrajini, 159. dan – Uništen “Uragan”; Rusi napadaju Bahmut/Artemovsk

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Izvještaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

– Na području N. p. Kodema (DPR) udario je na tačku privremenog razmještaja jedinica 72. mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine – uništeno je do 50 militanata, dvije haubice Msta-B i deset komada vojne opreme;

– U Harkovu je zadat udarac na tački privremenog razmeštaja nacionalističke formacije “Kraken” – eliminisano je do 350 militanata;

– Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija pogodili su 240 objekata;

– Na područjima n.p. Potemkino, Belogorka, Hersonska oblast i Bela Krinica, Mikolajevska oblast, ubijeno je do 100 militanata;

– U okviru kontrabaterijske borbe na području naselja Novopavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici uništena je haubica M777 i instalacija MLRS-a Uragan;

– oboreno pet ukrajinskih bespilotnih letelica;

– 11 MLRS granata je presretnuto.

  • Novolugansk “očišćen”

Selo Novoluganskoe bilo je poslednje uporište ukrajinske vojske na obalama rezervoara Uglegorske TE, ali su ga nedavno zauzeli jurišni odredi 3. gardijske brigade armije DNR, a do danas je potpuno oslobođeno.

Savezničke snage u pravcu Soledara

  • Priprema za napad na Avdievku

Borci Narodne milicije DNR i Oružanih snaga Ruske Federacije izbacili su ukrajinske nacionaliste sa njihovih položaja u zoni ventilacionog okna rudnika Butovka na južnoj periferiji Avdievka.

Ovi utvrđeni položaji su bili od većeg značaja i igrali su važnu ulogu u opštem sistemu odbrambenih utvrđenja neprijateljske grupe Avdievka.

  • Generalštab Oružanih snaga Ukrajine  priznaje uspjeh “ruskih savezničkih snaga” u Avdijevki

▪U pravcu Harkova, Oružane snage RF pucaju iz topovske i raketne artiljerije, napreduju u pravcu Gusarovke.

▪U pravcu Slavjanska, Kramatorska i Bahmuta – takođe granatiranje. Pod okriljem avijacije, ruska vojska je pokušala da poboljša taktičku situaciju u oblastima Veršina, Soledar, Jakovlevka i Pokrovski.

▪ Granatiranje i vazdušni udari u pravcu Avdijevke. Ruske trupe napreduju u oblastima Kamenka i Pesok. U oblasti Avdiivka, jedinice Oružanih snaga RF su imale djelimičan uspeh.

▪Na pravcu Novopavlovsk – granatiranje i vazdušni udari.

Zabilježen je i pokret pojedinih ruskih jedinica od Slavjanska ka Zaporoškom pravcu.

  • Uništen “Uragan”

U napadu na Harkov je uništeno 11 jedinica vojne tehnike, dodao je portparol.

Ruske snage su tokom protekla 24 časa u okviru protivbaterijske borbe u Donjeckoj Narodnoj Republici uništile haubicu M777 američke proizvodnje, dok je u oblasti Nikolajevke uništen sistem “Uragan”.

  • Savjetnik Zelenskog: “Veliki požar izbio zbog ruskog granatiranja”

Na društvenim mrežama je objavljen video koji navodno prikazuje šumski požar u Mikolajivu koji je izbio nakon ruskog granatiranja.

Snimku je na Twitteru podijelio i savjetnik ukrajinskog predsjednika Anton Geraščenko.

“Ogroman šumski požar bjesni u blizini Mikolajiva nakon granatiranja. Rusija ubija sva živa bića, pa tako i okoliš”, napisao je Geraščenko.

  • Raketni napad na Harkov

Ukrajinske službe izvijestile su da su ruske snage jutros izvršile novi raketni napad u regiji Harkov.

“U napadu je uništen proizvodni pogon i skladište. Krov, treći i četvrti kat su djelomično uništeni. U zgradi je izbio požar kojeg je ugasilo 50 vatrogasaca s devet vozila”, objavila je ukrajinska služba za hitne situacije.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This