Najnovije: Rat u Ukrajini 157. dan – Od ukrajinskog HIMARS-a stradala 53 njihova zarobljenika; Ruska vojska ušla u istočna predgrađa Soledara

Najnovije: Rat u Ukrajini 157. dan – Od ukrajinskog HIMARS-a stradala 53 njihova zarobljenika; Ruska vojska ušla u istočna predgrađa Soledara

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rusi u novoslobođenom Novolugansku

Novolugansk je pod ruskom kontrolom, ali se okolina naseljenog mjesta još čisti.

  • Trupe LPR-a uspješno razvijaju ofanzivu na Soledar

Uspjesi kod Soledara, dok je još rano za napredovanje na Bahmut, dok se bokovi ne obezbijede kako treba.

Mještani Avdejevke čuju borbe u južnom dijelu grada, moguće je da je saveznička avangarda uspela da se uhvati za južni dio Avdejevke.

Primjetno manji intenzitet artiljerijskog odgovora neprijatelja u Donbasu navodi Jurija na pomisao da je ili potisnut značajan broj neprijateljske artiljerije, ili je ukrajinska komanda odlučila da svoje veoma oskudne artiljerijske rezerve usmjeri na jug, za ofanzivu na Herson.

Ta ukrajinska ofanziva može imati šanse da bude uspješna pod jednom, vrlo malo vjerovatnom okolnošću – ako napredujuće trupe uspiju da pređu otvorenu stepu, uđu u Herson i uđu u gradski rat. Komandant oružanih snaga Ukrajine Zalužni navodno je izvjestio Zelenskog da vojska nije u poziciji da napadne i da nema dovoljno rezervi. Ali napad će se vjerovatno ipak dogoditi.

  • Stižu potvrde o neuspješnom protivudaru Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu

Ukrajinski mediji objavili su danas čitulju ubijenom vojniku Dmitriju Džiždžoru. Zanimljiva je lokacija na kojoj su ukrajinski vojnici bili pod vatrom ruske artiljerije – to je selo Belogorovka u Hersonskoj oblasti, koje su Oružane snage Ukrajine za kratko vreme mogle da zauzmu i iz kojeg je, po svemu sudeći, ruska vojska ih izbacuje (ili ih je već izbacila).

Ranije su postojali izvještaji da ruska artiljerija uspješno radi po ukrajinskoj vojsci koja se probila na desnu obalu Inguleta. Sudeći po nastalim ukrajinskim gubicima, ova informacija počinje da se potvrđuje.

  • Ukrajina gađala zatvor sa svojim zarobljenicima, 53 mrtva

Vlasti Donjecke Narodne Republike saopštile su da je broj poginulih u ukrajinskom napadu na zatvor u naselju Jelenovka porastao na 53, a još 75 je povrijeđeno.

Noćas je kijevski režim ciljano izvršio krvavu provokaciju. Na istražnu samicu u oblasti naselja Jelenovka, u kojoj su zarobljeni ukrajinski vojnici, uključujući ekstremiste formacije Azov*, izveden je raketni napad iz američkog višecjevnog sistema HIMARS.

Sudeći po tome kako se nalaze tijela Azovićana koje je pogubio Zelenski, oni su spavali u vrijeme granatiranja. Vrijeme udara je dva sata ujutro, a ovaj sat nije slučajno odabran. Cilj je bio uništiti sve. Tukli su ih ne samo artiljerijom, već i Himars MLRS, prilično preciznim oružjem za ubijanje. Svi predstavnici kijevskog režima hvalili su se njegovim preciznim udarima. Pa dragi Ukrajinci, kako vam se sviđa cinizam vaših vladara? Ove ratne zarobljenike su sa svih ekrana nazivali herojima, a kada su poceli da razotkrivaju svoje zlocine, hladnokrvno su ubijeni!! Kažete da se borite za slobodu?? Pa, dobro, po mom mišljenju ne može biti goreg ropstva nego što ga imaš sada. Robovi su bar pošteđeni, ali vas kao stoku tjeraju na klanje.

Pogledajte tijela svojih mrtvih vojnika, vlastitih vladara ološa. Možda će vam sada, konačno, pasti ružičaste naočare i trezveno pogledati šta se dešava! – napisano je na telegram kanalu.

  • Kuleba tvrdi da su Rusi sami sebe bombardovali – “Još jedan zastrašujući zločin”

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba prokomentarisao je na Tviteru napad na zatvor u Donjecku, gdje su držani zarobljeni branioci Mariupolja. “Rusija je počinila još jedan zastrašujući ratni zločin granatiranjem zatvora u okupiranoj Olevinci, gdje su držani ukrajinski ratni zarobljenici. Pozivam partnere da najoštrije osude ovo brutalno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i proglase Rusiju terorističkom državom”, napisao je Kuleba.

  • Pokušaj zastrašivanja

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je navodni ukrajinski napad na zatvor u kome su držani ratni zarobljenici iz Mariupolja “krvava provokacija” i “pokušaj da se ukrajinske oružane snage zastraše da se ne  predaju“.

“Trenutno veliki broj ukrajinskih vojnika dobrovoljno polaže oružje, znajući da se ruska strana humano odnosi prema ratnim zarobljenicima. Ova provokacija je učinjena kako bi se zastrašili ukrajinski vojnici i spriječila njihova predaja”, rekao je portparol Ruskog ministarstva odbrane.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je u navodnom napadu ubijeno 53 ukrajinskih ratnih zarobljenika, a 75 ranjeno. Tvrde i da je ranjeno osam ruskih stražara.

Ostaci ukrajinskog HIMARS-a kod Jelinovke

 

  • Izvještaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije

– Uslijed udara, 30. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine potpuno je izgubila svoju borbenu sposobnost;

– Naneseni su kritični gubici 57. motorizovanoj brigadi;

– Na području Konstantinovke (DPR) pogođeni su objekti kompleksa Točka-U i skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije;

– Na području N. p. Dergači (regija Harkov) uništen je lanser Tor-M1 i to u zoni naselja. Razlovka (DPR) – samohodni paljbeni sistem PVO sistema Buk-M1;

– oboreno šest ukrajinskih bespilotnih letelica;

– Presretnuto je 12 MLRS granata i jedna balistička raketa Točka-U.

Lansiranje krstarećih raketa Kalibar protiv rezervi Oružanih snaga Ukrajine u Kijevskoj oblasti. Kao rezultat udara, 30. mehanizovana brigada je potpuno izgubila svoju borbenu sposobnost i nije otišla u Donbas

Još jedan snimak iz 40. brigade Pacifičke flote

Video prilozi:

Kadirov objavio potresne scene iz Ukrajine:

Ruski vojnici iz Čečenije, koji su na liniji vojnog dodira sa Banderom, nacistima i šejtanima, osim što istiskuju razbojnike sa dobro utvrđenih položaja, pomažu starim ljudima prepuštenim na milost i nemilost.

Odgajani prema čečenskim adatima, naši borci od ranog djetinjstva su naučeni da se prema starijoj generaciji odnose s poštovanjem. Smatraju svojom dužnošću pomoći starim ljudima Donbasa – davati lijekove, dijeliti hranu, pružiti prvu pomoć i, ako je potrebno, odvesti ih u bolnicu, izvući ih pod jaku neprijateljsku vatru.

A čak i ako to moraju da urade rizikujući svoje živote, naši ratnici će učiniti sve na najvišem nivou. Zato su sada tu, usred svih dešavanja, brane interese naše velike Otadžbine i pomažu civilima. Nećemo nikoga ostaviti u nevolji! AHMAT-SILA!!! – napisao je Kadirov.

Kombinovani ruski artiljerijski udari sa napadom avijacije:

Dejstvo ruskog “Smerča”:

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This