Najnovije: Rat u Ukrajini, 151. dan – Artiljerijska razmjena vatre; Ukrajinska kontraofanziva pusta želja

Najnovije: Rat u Ukrajini, 151. dan – Artiljerijska razmjena vatre; Ukrajinska kontraofanziva pusta želja

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Ukrajina nema potencijala za kontraofanzivu

Vojni ekspert Mihail Hodarenok nazvao je neodrživom prognozu šefa britanske obaveštajne službe MI6 Ričarda Mura o skoroj kontraofanzivi ukrajinske vojske, prenosi MK.

O pripremi velike operacije Oružanih snaga Ukrajine već dugo govore i čak imenuju datume – avgust-septembar. Pretpostavlja se da će do tada Kijev kompletirati jedinice koje obučavaju instruktori NATO-a, opremljene zapadnim naoružanjem.

Prema Hodarenoku, ne treba govoriti o „potencijalu prekretnice“ u vezi sa zapadnim snabdevanjem. Prvo, pojasnio je, isporuke se obavljaju komad po komad i nemaju vremena da nadoknade gubitke Oružanih snaga Ukrajine. Drugo, obuka ukrajinske vojske na Zapadu se takođe odvija sporo i u malim grupama.

Ekspert je siguran da je izjava šefa britanske obaveštajne službe pokušaj da se „na lošoj utakmici napravi održi dobro raspoloženje do samog kraja“. Kada od ukrajinske armije ne bude ništa, promeniće se i retorika Zapada, siguran je Hodarenok.

  • Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije
– Vazdušno-kosmičke snage Rusije napale su privremeno mjesto lociranja  406. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, eliminisano je do 200 pripadnika ukrajinskih snaga, 9 artiljerijskih oruđa i vojna tehnika;
– Ruska artiljerija je pogodila borbene položaje nacističke formacije „Donbas“, eliminisano je više od 60 militanata;
– Uništeno je više od polovine ljudstva 2. bataljona 14. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

– Tokom poslednja 24 časa pogođeno je: 12 komandnih mjesta, 4 skladišta sa raketnim i artiljerijskim oružjem i municijom;

– U okviru protivartiljerijske borbe eliminisana su 3 voda sistema „Grad“, 3 voda artiljerijskih oruđa „Msta-S“, 10 vodova „Msta-B“, 24 voda haubica D-20 i 15 vodova samohodne artiljerije „Gvozdika“;
– Uništeno je 11 bespilotnih letjelica Oružanih snaga Ukrajine./Napomena! Bespilotne letjelice nisu nužno Barjaktar, postoji niz letjelica vrijednosti par hiljada dolara koje se koriste u sukobu! Ovo napominjemo jer je dio vas komentarisao ove podatke! Samo u novoj američkoj pomoći biće isporučeno 540 bespilotnih letjelica/

Udar ruske artiljerije 4. brigade LPR po ukrajinskim položajima

  • Analiza situacije Američkog instituta za proučavanje rata:

– Sjedinjene Države su najavile dodatni sigurnosni paket od 270 miliona dolara za Ukrajinu.
– Ruske trupe izvele su kopnene napade istočno od Severska i istočno i južno od Bakhmuta.
– Ruske trupe pokušavaju da napreduju severozapadno od Donjecka.
– Ukrajinske trupe vodile su ograničene pozicijske bitke sjeverno od grada Harkova.
– Ruske trupe izvele su lokalne kopnene napade u blizini granice Hersonske i Mikolajvske oblasti.
– Šef Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin potpisao je sporazum o saradnji sa šefom Harkovske oblasti, koji ukazuje na namjeru Kremlja da integriše Harkovsku oblast u sastav Ruske Federacije.

  • Granatirana Horlivka

Pojavile su se snimke snažne eksplozije koja se u subotu dogodila na teritoriju Horlivka pod ruskom okupacijom u Donjeckoj oblasti, javlja Euromaidan. Izvještaji iz medija tvrde da su ukrajinske oružane snage pogodile rusko skladište municije.

  • Granatirana luka u Odesi
Prema nepotvrđenim informacijama, danas je, uslijed udara  na luku Odesa, pogođen jurišni čamac L 451 „Malin“ ukrajinske mornarice.
  • Video prilozi:

Hersonski pravac:

Doček ruske vojske u Krasnodaru:

Precizni pogoci raketama “Iskander” po vonjim metama Ukrajine:

Još jedna uništena američka haubica!

ISTOK

CATEGORIES
Share This