Najnovije: Rat u Ukrajini, 148. dan – Oslobođeno Berestovo; Ukrajinci – Od ovoga nema odbrane!

Najnovije: Rat u Ukrajini, 148. dan – Oslobođeno Berestovo; Ukrajinci – Od ovoga nema odbrane!

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

– Pozivi ruskih nacionalista i proratnih zagovornika da Kremlj formalno definiše operacije u Ukrajini kao rat, da sprovede opštu mobilizaciju i da teži proširenim teritorijalnim ciljevima, došli su do izražaja 19. jula.

Kremlj će najvjerovatnije pokušati da već 11. septembra 2022. godine pripoji Rusiji oslobođene Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti.

– Ruske trupe nastavile su ofanzivna dejstva na Slavjansk sa jugoistoka Izjuma i u oblasti Barvinkova.

– Ruske trupe su nastavile sa kopnenim napadima istočno od Severska i postigle djelimičan uspjeh u kopnenim napadima istočno od Bahmuta.

– Ruske vlasti nastavljaju da koriste netradicionalne izvore borbene moći kako bi izbjegle opštu mobilizaciju.

– Ruske okupacione vlasti pojačavaju mjere za sprovođenje zakona u cilju zaštite administrativne kontrole nad oslobođenim teritorijama.

  • Ukrajinci oštetili važan Antonovski most kod Hersona:

Ukrajinske trupe ispalile su rano jutros 12 projektila iz lakih višecjevnih raketnih bacača HIMARS na Antonovski most preko rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, rekao je za RIA Novosti zamjenik načelnika proruske vojno-civilne administracije u regionu Kiril Stremousov.
 
“Izbrojali smo oko osam pogodaka na Antonovskom mostu, dio je PVO presreo. Most je ozbiljno oštećen, ima ozbiljnih razaranja. Na mostu i dalje ima saobraćaja, ali će vjerovatno biti zatvoren za teška vozila. Granatiranje je bilo u četiri sata ujutro, ukupno 12 projektila, dva rafala po šest”, kazao je Stremousov.
  • Izvještaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

– U Soledaru napadnuto vojno skladište 14. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine – uništeno je do 40 militanata i 19 oklopnih vozila;
– Na području N. p. Usatovo (regija Odessa) pogođen je lanser raketnog sistema Harpun;
– U n.p. Dačnoje (regija Odessa) udario na tačku privremenog razmještaja 35. brigade marinaca – uništeno je više od 200 militanata i preko 10 jedinica strane vojne opreme;
– U okviru kontrabaterijske borbe pogođeno je pet vodova MLRS-a Grad, šest artiljerijskih vodova haubica D-20 i devet artiljerijskih vodova topova D-30;
– Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija pogodile sedam komandnih mjesta;
– Uništeno osam skladišta raketnog i artiljerijskog oružja i municije;
– oboreni su MiG-29 i Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, kao i četiri bespilotne letelice;
– Presreteno je devet granata MLRS-a Uragan.

Uznemirujuće! Bataljon Centralnog vojnog okruga porazio je ostatke nacističkog bataljona “Aidar” prilikom povlačenja iz Severska. Od više od 200 ljudi, njih 12 je preživjelo.

  • Oslobođeno Berestovo

Štab Teritorijalne odbrane DPR-a saopštava oslobađanje Berestovog kod Soledara.

Osim toga, vode se borbe za Ivano-Darjevku, Jakovlevku, kao i za Pokrovskoe kod Artemovska, čiji su dio juče okupirale ruske trupe.

  • Ruski pritisak na Harkov se pojačava

Zauzeta polovina Novoluganske, napredovanje ka Uglegorskoj elektrani se nastavlja. Ostalo je manje od 3 km do granica grada Bahmuta nakon što je zauzet deo Pokrovskog.

Podaci MI-6 govore da će Rusi krenuti u ofanzivu velikih razmjera ka Slavjansku sa grupom trupa koncentrisanom južno od Izjuma, sa ciljem da opkoli aglomeraciju sa zapada, susrećući se sa Bahmutskom grupom koja napreduje sa juga.

“Uragan” na frontu

  • Rusi ne staju – od ovoga nema odbrane

Gradonačelnik ukrajinskog grada Nikolajeva Oleksandar Sjenkijevič rekao je da broj raketa koje Rusi svakodnevno ispaljuju na grad “uveliko prevazilazi” mogućnosti tamošnje protivraketne odbrane.

Sjenkijević je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da “Rusi već nedjeljama svakog jutra granatiraju grad”.

Zato je bolje da civili odu iz grada da spasu svoje živote“, dodao je gradonačelnik.

Rusija je nedavno počela da koristi rakete S-300, čija je prvobitna namjena gađanje ciljeva u vazduhu, za napade na Mikolajev, rekao je on. Gradonačelnik tvrdi da je u Mikolajivu ostalo oko 230.000 civila, što je polovina predratnog stanovništva Mikoljeva. Većina onih koji su ostali su stariji, dodao je.

Britanska mapa fronta

  • Konašenkov: Ruski borbeni avioni oborili ukrajinski MiG-29 i Su-25
Ruski borbeni avioni oborili su ukrajinski lovac MiG-29 u Nikolajevskoj oblasti i jurišni avion Su-25 u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.
“Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništila je u vazdušnim borbama dva aviona Vazduhoplovstva Ukrajine: MiG-29 u rejonu naselja Snigirjovka u Nikolajevskoj oblasti i Su-25 u blizini naselja Dobropolje u DNR”, rekao je Konašenkov, prenijela je agencija TASS.

Video prilozi:

Čečeni u akciji:

Ukrajinac se predaje:

Zarobljen ukrajinski tenk:

Dejstvo ruskih kamikaza UAV:

Par ruskih “Rooks” Su-25SM3 u akciji iznad Donbasa:

Ukrajinci pod stalnom ruskom artiljerijom:

CATEGORIES
Share This