Najnovije: Rat u Ukrajini 144. dan – Bitke u vazduhu; Rusija sprema ofanzivu na cijeli Donbas; Stigli “Terminatori”

Najnovije: Rat u Ukrajini 144. dan – Bitke u vazduhu; Rusija sprema ofanzivu na cijeli Donbas; Stigli “Terminatori”

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rusi spremaju ofanzivu na cijeli Donbas

Ruske oružane snage će u naredna 72 sata proširiti ofanzivne operacije u Donbasu, o čemu svjedoče kopneni udari sjeverozapadno od Slavjanska, jugoistočno od Severska, duž autoputa T1302 Artjomovsk-Lisičansk, jugoistočno od Artjomovska/Bahmut/ i jugozapadno od Donjecka.

Od 15. jula, prema američkim vojnim analitičarima ISV, ruske snage izlaze iz operativne pauze.

„RF jedinice mogu da izvode teške napade još nekoliko dana, praveći kratke pauze između sebe, prije nego što izvedu zaista moćnu ofanzivu“, kaže se u izveštaju američkog ISV.

  • Rusi uvode “Terminatore” u ofanzivu

Ruska vojska dovozi sve više savremene vojne tehnike u blizinu linije fronta u Donbasu

Dopisnici Sputnjika javljaju da su vidjeli oklopno borbeno vozilo „terminator“ koje s kreće ka liniji fronta kod Severska.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je danas da se pojačaju dejstva ruskih snaga u svim operativnim pravcima, kako bi se onemogućilo kijevskom režimu da izvodi masovne raketne i artiljerijske napade na civilnu infrastrukturu i žitelje Donbasa i drugih regiona.

  • Rusi oborili tri borbena aviona i dva helikoptera

Ruske snage PVO u protekla 24 sata oborile su dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 i jedan Su-25 u Nikolajevskoj oblasti, kao i helikoptere Mi-8 i Mi-24 u blizini Velike Novosjolke i Severska, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

“U protekla 24 sata ruske snage oborile su tri ukrajinska borbena aviona – dvije letjelice MiG-29 u okolini Novopavlovskog i Vladimirodskog okruga Donjecka, kao i jednu Su-25 iznad teritorije Severska“, saopštio je Konašenkov, prenosi TAS S.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su udare naprednim oružjem na četiri ukrajinska komandna mesta i komunikaciona čvora u posljednja 24 sata, dodao je Konašenkov.

“Snage su takođe uništile skladište oružja u okrugu Konstantinovka i nanijele štetu ljudstvu i opremi ukrajinske vojske u 25 različitih okruga“, izjavio je on, prenosi ruska agencija.

  • Rusi krenuli u napad na pravcu prema Novohulansku

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, savezničke snage su počele juriš u podrčju Svetlodarska.

Snage DNR i Rusije preuzele su kontrolu nad trasom Konstantinovka – Avdejevka u blizini sela Kamenka u DNR, rekao je medijima pomoćnik šefa diplomatije LNR Vitalij Kiseljov.

  • Proboj odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Seversku: “🅾️dvažni” pripremaju novi kotao

Jurišni odredi “Hrabri” savladali su sigurnosnu zonu Severskog garnizona Oružanih snaga Ukrajine i dovršili stvaranje uslova za opkoljavanje grada.

Komanda je odlučila da ne napada centralne četvrti grada, već da stvori još jedan kotao za ukrajinske militante. Ima još dosta posla da se završi opkoljavanje, ali već sada postoji jaka artiljerijska priprema kako bi se zatvorio kotao oko grada.

Ekskluzivno sa linije fronta:

  • Rakete iz HIMARS-a razorile Stahanov

Dvije osobe su provrijeđene, više od 30 kuća je uništeno ili oštećeno u Stahanovu u LNR uslijed napada ukrajinskih trupa iz američke VBR HIMARS na stambeni dio grada, saopštilo je novinarima Aleksej Getmanski, oficir u republičkom predstavništvu u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

  • Video prilozi:

Najjača eksplozija u Kramatorsku:

Direktan pogodak ruske artiljerije dok Ukrajinci spremaju čaj:

Ruska raketa “Kalibar” prezicno pogađa skladište sa municijom:

Ruska artiljerija uništava ukrajinske položaje:

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This