Najnovije: Rat u Ukrajini, 143. dan – Ukrajinci se povlače iz Severska; Likvidarani diverzanti Kijeva

Najnovije: Rat u Ukrajini, 143. dan – Ukrajinci se povlače iz Severska; Likvidarani diverzanti Kijeva

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

– U Harkovu je zadat udar na punktove privremenog razmještaja 40. artiljerijske brigade i formacije Kraken – uništeno je do 200 militanata i oko 50 stranih plaćenika;
– U Artemovsku su pogođene lokacije „Desnog sektora“ – uništeno je oko 30 nacionalista i oko 30 komada tehnike;
– Na području N. p. Ščerbaki (Zaporoška oblast) uništena je kasarna Oružanih snaga Ukrajine sa 70 vojnika;
– Raketi kalibra pogodili kuću oficira u Vinici – u vrijeme udara tamo se odvijao sastanak komande ukrajinskih vazduhoplovnih snaga sa predstavnicima stranih dobavljača oružja;
– Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su 49 objekata, uklj. lanser “Buk-M1”;
– U okviru protivbaterijske borbe pogođena su dva voda haubica Giacint-B i artiljerijskih jedinica u 84 okruga;
– Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su 229 ciljeva;
– Dva MiG-29 i dva Su-25 Vazduhoplovstva Ukrajine oborena su iznad DNR i Nikolajevske oblasti;
– Uništeno devet neprijateljskih bespilotnih letilica;
– Presrećeno je devet granata višecjevnog raketnog sistema „Uragan“.

Udari po ukrajinskim položajima u Zaporoškoj oblasti

  • U toku čišćenje Severska
Snage takozvane Donjecke Narodne Republike čiste istočne oblasti Severska, gdje ima protivničkih uporišta, izjavio je prvi zamijenik ministra informisanja DNR Danil Besonov
 
„Naši borci u malim grupama pažljivo čiste istočne oblasti grada. Ima protivničkih uporišta. Za sada ne mogu da potvrdim da su glavne snage ukrajinske vojske izašle. Naše snage su angažovane u pošumljenim oblastima oko grada“, napisao je Besonov na svom Telegram kanalu.
 
A predstavnik Narodne milicije DNR rekao je za Sputnjik da je strateška inicijativa u Seversku na strani savezničkih snaga koje se u ovom trenutku aktivno bore u tom gradu.
Na telegramu se pojavio video gdje građani Severska, koji govore ruski; odbijaju evakuaciju u Ukrajinu, Rusi su 1 kilometar odavde kaže im ukrajinski vojnik! Video se mora odgledati u aplikaciji:
  • Likvidarani divierzanti Kijeva

U Hersonu su privedeni pripadnici diverzantsko-izviđačke grupe (DRG) Ukrajine.

Prema pisanju Izvestija, diverzantsko-izviđačku grupu činili su pripadnici snaga za specijalne operacije Ukrajine. Ona je trebalo da likvidira nekoliko predstavnika administracije Hersonske oblasti odjednom.

  • Američki HIMARS u Rusiji
Ranije su se na internetu pojavile glasine da se američki raketni bacač HIMARS MLRS pojavio na raspolaganju ruskoj vojsci.
 
Ruski izvori su upravo potvrdili ovu informaciju. Još nema informacija da li je instalacija HIMARS MLRS zarobljena u borbi ili je prodala korumpirana ukrajinska vojska, ali trenutno se instalacija već nalazi u Rusiji.
 
Ako je HIMARS u dobroj formi, onda bi takav gubitak mogao postati prilično osjetljiv za Sjedinjene Države. Proučavanje instalacije od strane ruskih oružara može ne samo da primijeni američke tehnologije u njihovom razvoju, već nam takođe omogućava da razviju načine da im se suprotstave, tvrde ruski mediji!

Ruska artiljerija gađa bateriju 2S7 „Pion“ Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu

  • U Ukrajinu stigao američki lanser raketa M270

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov naveo je danas na Tviteru da je američki višecjevni lanser raketa M270 stigao u Ukrajinu, ali nije otkrio koja zemlja je dopremila to oružje Kijevu.

– M270 će na bojnom polju predstavljati dobro ”društvo” lakom višecjevnom bacaču raketa HIMARS, istakao je Reznikov, aludirajući na američku donaciju za koju Ukrajina kaže da je korišćena za gađanje ruskih skladišta municije i kasarni, prenosi Rojters.

  • Rusi gađali Nikolajev

„Raketni napad na Nacionalni univerzitet za brodogradnju u Nikolajevu. U zgradi se nalazila Nacionalna garda Ukrajine“, rekao je izvor kanala.

Ukrajinska strana ne navodi da ima žrtava, ali je optužila rusku stranku za zločin protiv čovječnosti.

  • Video prilozi:
“Automobil sa jednim od ukrajinskih militanata prošao je pored kontrolnog punkta i pokušao da pobjegne kada je shvatio da je identifikovan. Ali su ga vojnici specijalaca uništili nišanskim pogotkom iz RPG-a”, prenosi iz.ru.
Kako se navodi, ovaj DRG uključuje militante ukrajinskih snaga za specijalne operacije (SOF). Njihov cilj je bio da eliminišu pripadnike vojno-civilne administracije u Hersonskoj oblasti, kao i predstavnike javnosti u regionu.
CATEGORIES
Share This