Najnovije: Rat u Ukrajini, 142. dan – Ukrajinska linija fronta Seversk-Solidar-Bahmut se urušava; Pukla linija u Avdijevki

Najnovije: Rat u Ukrajini, 142. dan – Ukrajinska linija fronta Seversk-Solidar-Bahmut se urušava; Pukla linija u Avdijevki

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Izvještaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

– Na području N. p. pogođeni su Bereznegovatoe (Nikolajevska oblast), Konstantinovka i Kramatorsk, punktovi privremenog razmeštaja jedinica 35. brigade marinaca, 54. mehanizovane brigade, 81. aeromobilne brigade i 109. brigade teroodbrane;

– Na području N. p. Časov Jar je pogodio tačku privremenog razmještaja bataljona 14. mehanizovane brigade – uništeno je 43 militanata;

– Na području N. p. Mala Tokmačka (Zaporoška oblast) zadat je udarac na mjestu privremenog razmještaja 97. bataljona 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine – uništeno je 30 militanata;

– U Zaporožju, udarom Kalibra uništena su borbena vozila MLRS skrivena u hangarima;

– Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvršile su udare na 29 objekata;

– U okviru kontrabaterijske borbe uništene su dve MLRS baterije i vod haubica M-777;

– Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija dnevno pogađaju 329 ciljeva;

– oboreni Su-24 i MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva;

– uništeno 12 ukrajinskih bespilotnih letelica;

– Presretnute su dve balističke rakete Točka-U i šest granata višecevnog raketnog sistema Uragan.

  • Borbe za Seversk

Veći deo Severska je već pod kontrolom savezničkih snaga, saopštila je DNR.

Savezničke snage su uništile pozicije protivnika i onesposobile odrede u šumama Severska. Narodna milicija DNR i grupacije Oružanih snaga Rusije aktivno razbijaju pozicije protivnika na liniji odbrane Artjomovsk – Soledar – Seversk tokom cijele sedmice, prenosi  ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

„U oblasti Soledara i Severska i dalje aktivno deluju strani plaćenici i zapadni vojni stručnjaci, koji nadgledaju korišćenje američkih i evropskih artiljerijskih sistema. Na nebu su angažovani taktički dronovi protivnika, a ponovo je zabilježena upotreba lutajuće municije ‘Switchblade 300’“, naveo je Podubni.

On je naveo da su napori savezničkih snaga usmjereni na to da se stigne do Slavjanska i Kramatorska.

  • Pukla linija kod Avdijevke
Vojska DNR probila je prvu liniju odbrane Avdijevke i zauzela dobro utvrđen ukrajinski položaj.
  • Raketirana Nikolajevska oblast

Zadaju se novi udari: u Nikolajevskoj oblasti požar na mjestu dolaska, eksplozije u Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti – ovdje granatiranje iz VBR-a.

Udar na centar Donjecka, dva civila poginula

  • Raketirani Jasionovataja i Pantelejmonovka

Ukrajinske trupe u 21.00 ispalile su 10 raketa iz VBR-a Grad na Pantelejmonovku u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukrajinski vojnici u 20.55 ispalili su 10 raketa iz VBR-a Grad na Jasinovatu u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

  • Bombardovana Rusija

Ukrajinske bespilotne letelice napale su danas granični prelaz i benzinsku stanicu u ruskom regionu Brjansk, izjavio je lokalni gubernator Aleksandar Bogomaz.

  • Bataljon “Kraken” neće u Donbas

RIA: Šest pripadnika ukrajinskog ekstremističkog bataljona ubijeno nakon svađe s komandirima, koja je izbila zbog masovnog odbijanja vojnika da ispune naređenja o pomijeranju snaga u oblast Kramatorska.

Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, među ekstremistima su sve češći sukobi uz upotrebu oružja.

„Trinaestog jula u 226. ekstremističkom bataljonu ‘Kraken’ više od 200 ekstremista je odbilo da ispuni naređenje komande o pomjeranju u oblast Kramatorska i saopštilo da ‘prelazi’ u harkovsku gradsku teritorijalnu odbranu“, navedeno je u saopštenju.

  • Nautralisana grupa ukrajinskih militanata kod Harkova

Vojnici dobrovoljačkog odreda „Orao“, koji se bore u blizini grada Balaklije, Harkovska oblast, neutralisali su grupu militanata i zaplijenili njihov transport.

Čak ni korišćenje civilnog transporta nije pomoglo vojnicima kijevskog režima.

Video prilozi

Majstorska klasa obaveštajnih službi “🅾dvažnih”: Kvadrokopter sa granatom je moćna i precizna stvar:

Sličan pokušaj na ukrajinskoj strani:

 

ISTOK

CATEGORIES
Share This