Najnovije: Rat u Ukrajini, 140. dan – Rusi uništili skladište HIMARIS-a; Herson pod žestokim udarima; Rusi opkoljavaju Seversk

Najnovije: Rat u Ukrajini, 140. dan – Rusi uništili skladište HIMARIS-a; Herson pod žestokim udarima; Rusi opkoljavaju Seversk

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Lukašenko: “Krstaši” iz NATO-a se spremili za novi pohod na istok
NATO se sprema za rat u Istočnoj Evropi, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na ceremoniji priređenoj u čast diplomaca vojnih univerziteta i najviših oficira u Palati nezavisnosti u Minsku, prenosi Telegram kanal „Pul prvog“.

„Mi smo vojnici, nas pripremaju za rat. Međutim, moramo sve da učinimo kako ne bi došlo do tog rata!“, rekao je bjeloruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje se aktivno bave obavještajnim dejstvima na zemlji i u vazduhu, unapređuju vojnu logistiku, sprovode vježbe, prebacuju tehniku i zalihe iz drugih regiona i uvećavaju vojne budžete.
„Očigledno je da su novi ‘krstaši’ iz Sjevernoatlantske alijanse iznenada odlučili da dolazi pravi trenutak za još jedan ‘napad na istok’. Zaboravljaju kako su se završili slični pohodi njihovih prethodnika“, naveo je Lukašenko.
  • Rusi uništili skladište HIMARIS-a
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je šokantan podatak da je navodno uništeno skladište municije za višecjevne raketne sisteme „HIMARS“ koje je Ukrajina dobila od Sjedinjenih Američkih Država.

Ukoliko se ispostavi tačnim da je Rusija navodno pogodila skladišta municije za višecjevne raketne sisteme „HIMARS“, Ukrajina će se naći u ogromnom problemu. Ministarstvo odbrane Rusije oglasilo se zvaničnim saopštenjem.

“Visokoprecizne rakete dugog dometa ‘Kalibar‘ u blizini sela Radušno, Dnjepropetrovska oblast, uništile su skladišta municije za višecjevne raketne sisteme ‘HIMARS‘, ‘haubice M777‘ i samohodne topove ‘2S7 Pion‘ koje su Sjedinjene Američke Države isporučile Ukrajini”, saopštilo je ministarstvo.

Vojni stručnjaci navode da, ako je to istina, će rat u Ukrajini dobiti potpuno novi „smjer i ton“ jer to oružje održava ukrajinsku vojsku u igri u posljednje vrijeme.

„Bez municije, kao i da nemate to razorno oružje“, tvrde vojni analitičari.

„HIMARS“ je u Ukrajinu stigao pre mjesec dana i odmah se ovo američko oružje prikazalo kao veoma efikasno. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski se odmah „hvalio“ ovim oružjem koje je navodno mnogo pomoglo ukrajinskoj vojsci.

  • Ruska vojska opkoljava Seversk

Savezničke snage okružuju Seversk u DNR, u kome su ostali borci i regruti ukrajinske teritorijalne odbrane, izjavio je ambasador Republike u Ruskoj Federaciji Rodion Mirošnik.

  • Likvidirano skoro 400 plaćenika

U Ukrajini je u protekle tri sedmice uništeno skoro 400 stranih plaćenika, a još 240 militanata je pobjeglo iz zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

“Za to vrijeme, uprkos tome što je došao još 151 plaćenik, likvidiran je 391 militant. Još 240 plaćenika brzo se povuklo van teritorije Ukrajine”, ističe rusko Ministarstvo.
Većinu plaćenika koji su likvidirani u posljednje tri sedmice u Ukrajini čine Poljaci – 166 ljudi.
“Među predstavnicima Gruzije uništeno je 50 plaćenika, Velika Britanija je izgubila u Ukrajini još 23 plaćenika koji su ubijeni. Takođe, tokom protekle tri sedmice likvidiran je 21 rumunski i 15 kanadskih militanata”, navodi ruska vojska.
Ažurirani podaci o broju stranih plaćenika koji se danas nalaze u Ukrajini objavljeni su na informacionim resursima Ministarstva odbrane Rusije na internetu.
  • Izvještaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

– Na području N. p. Berezan, Odeska oblast, udarima Iskander uništeni su lanseri protivbrodskog raketnog sistema Harpun;
– U oblasti Artemovsk raketama iz vazdušnog bazama uništeno je 180 militanata i 26 jedinica vojne tehnike 30. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
– Vazdušno-kosmičke snage Rusije pogodile su 17 objekata, uključujući četiri skladišta municije;
– U okviru kontrabaterijske borbe uništena su dva voda MLRS Grad i dva artiljerijska voda haubica Giacint-B;
– Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija dnevno pogađaju 214 ciljeva;
– oboreno sedam ukrajinskih bespilotnih letilica;
– Presretnuto je 12 granata Uragan MLRS.

Ukrajinski kamikaza dron dejstvovao u Zaporoškoj oblasti u napadu na stambeno naselje u Energodaru. Preciziraju se podaci o žrtvama, rečeno je Sputnjiku u administraciji Zaporoške oblasti.

Uništavanje ukrajinske haubice M-777 vođenim artiljerijskim projektilom „Krasnopolj“

  • U Novoj Kahovki poginulo 90, a ranjeno 60 ljudi

Prema posljednjim podacima, tokom napada Haimarsa na Novoj Kahovki poginulo je 90 ljudi. Više od 60 je ranjeno, neki teže. Poznato je da je tri dana pre toga grad snimio američki satelit Vorldviev-2. On je u junu posmatrao i Rafineriju nafte Novošahtinski, nakon čega su objekat napali ukrajinski dronovi.

  • Rusi teškom artiljerijom po Mikolajevu

Izvršeni su udari po neprijateljskim ciljevima u Mikolajevskoj oblasti, navode ruski izvori. Na mjestima udara vide se veliki stubovi dima. Dodatne informacije naknadno. Trenutak udara:

  • Video prilozi:

Ruska artiljerija nastavlja da uništava položaje Oružanih snaga Ukrajine u Marjinci

Ruski tenk T-90 uništava ukrajinsku metu

ISTOK

CATEGORIES
Share This