Najnovije: Rat u Ukrajini, 136. dan – Žestoke borbe u Donbasu; Propala kontraofanziva Kijeva

Najnovije: Rat u Ukrajini, 136. dan – Žestoke borbe u Donbasu; Propala kontraofanziva Kijeva

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Žestoke borbe u Donbasu

Ukrajinske snage, poslije povlačenja iz Lisičanska, grupisale su se u Seversku; U Grigorovki i Verhnekamenskom se vode intenzivne borbe. Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacuje svježe jedinice na odbrambenu liniju Seversk-Soledar-Bahmut. Ruske trupe su pojačale napade na Slavjansk i Kramatorsk.

  • Izvještaj prvog zamenika ministra informisanja DNR Danila Bezsonova:

1,
Juče je u nacističkom granatiranju ubijen jedan civil, a ranjeno je još 14. Oštećeno je i uništeno 12 privatnih i stambenih zgrada, oštećeno je i 12 objekata civilne infrastrukture.

Pod granatiranjem je bilo osam naselja na koje su ukrajinski nacisti gađali artiljerijom kalibra 155, 152 i 122 mm, minobacačem kalibra 120 mm, a koristili su i MLRS Grad.

2.
Danas je došao novi dan, koji je donio nova granatiranja. Od ranog jutra ponovo je granatirana teritorija DNR. Pored neprestanog granatiranja Donjecka, Gorlovke, Makejevke i Jasinovate, danas su pod vatrom bila i naselja koja se nalaze duboko u pozadini: Snježnoje i Šahtjorsk.

U Petrovskom okrugu Donjecka danas je ranjena žena, oštećene su stambene zgrade. U regionu Kujbiševa, od granatiranja se zapalila stambena kuća. Takođe, uslijed granatiranja u Aleksandrovki izbio je požar u stambenoj zgradi. U Gorlovki je danas od posljedica granatiranja ranjeno još jedno dijete.

Granatiranje Donjecka nastavljeno je i danas sa različitom učestalošću tokom dana. Već u vrijeme pisanja ovog materijala centar grada se tresao od granata, a na mreži se pojavljuju fotografije sa stubovima dima. Oni izveštavaju o dolascima u Budjonovski okrug Donjecka.

3.
Na ostalim sektorima fronta u DNR, naši vojnici nastavljaju da eliminišu neprijateljske snage. Na pravcu Ugledar, koji je jugozapadno od Donjecka, neprijatelj je pokušao da krene u kontraofanzivu, ali je nagomilavanje neprijateljskih snaga na vrijeme uočeno i pokriveno artiljerijskom vatrom. Borbe se nastavljaju na periferiji Slavjanska i Severska.

Na pravcu Nikolajev, Ministarstvo odbrane izvještava o eliminisanju 290 nacista i 29 komada tehnike kao posljedica požarne štete 188. bataljona 123. brigade teritorijalne odbrane u oblasti Očakov. Takođe u pravcu Nikolajeva, udaren je udar na punkt privremenog razmještaja 241. brigade odbrane. Eliminisano oko 85 nacista i 15 komada opreme. U Kramatorsku su uništene dve instalacije Točka-U, kao i oko 150 nacista. Naše snage nastavljaju da potiskuju MLRS baterije i neprijateljsku artiljeriju.

4.
Zapad nastavlja da isporučuje oružje i opremu Ukrajini, koja ga uspješno gubi. U Odesi su uništene dve instalacije obalskog raketnog sistema Harpun.

Najavljeno slanje u Ukrajinu iz Kanade 39 oklopnih vozila proizvođača General Dinamics. Sve ovo je i dalje katastrofalno nedovoljno za ukrajinsku vojsku. „Njujork tajms“ piše da u cilju povećanja vojne pomoći Ukrajini, Međunarodna legija za odbranu Ukrajine, stvorena na zahtjev Zelenskog, snima spektakularne video snimke o ratu u Ukrajini. Kijev vjeruje da na taj način može da utiče na „krhke” umove zapadnih vojnih zvaničnika, ali oni, zauzvrat, više obraćaju pažnju na izvještaje sa frontova ruskog Ministarstva odbrane: niko ne želi da baci novac u vodu.

Još jedno uništenje ukrajinskog S-300 mitraljezom. Ovoga puta borci su se udaljili

  • Ukrajinci gađali 10 naselja sa 130 projektila

Narodna milicija DNR saopštila je da su ukrajinske trupe u petak ispalile više od 130 granata, uključujući kalibar 155 mm, na 10 naselja republike.

  • 10 civila ranjeno u granatiranju Gorlovke

Broj povređenih tokom granatiranja Gorlovke u DNR porastao je na deset ljudi, rekao je gradonačelnik grada Ivan Prihodko. Ranije je gradonačelnik prijavio šestoro povređenih, među kojima je i tinejdžer.

-Gorlovka. Broj ranjenih civila u petom kvartu (stambeno naselje Solnečni) porastao je na deset ljudi, napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu.

 

  • Gubici Narodne milicije DNR

Pet vojnika DNR poginulo je tokom današnjih borbi, a 14 je povređeno, saopštila je Narodna milicija DNR.

Danas je u oblasti Avdijevke protiv ukrajinskih položaja radila ne samo artiljerija, već i protivtenkovske vođene rakete vojske DNR.

  • Razoružali celu četu, odbili da se bore

Komanda 24. brigade Oružanih snaga Ukrajine razoruža čitavu četu svojih militanata nakon njihovog kolektivnog odbijanja da učestvuju u neprijateljstvima.

Militanti, koji su odlučili da polože oružje, izabrali su zatvor, što je za režim Zelenskog bolje od besmislene smrti.

Ukrajinski vojnik pod vatrom ruske artiljerije

  • Video prilozi:

Jedinica “Vagner”

Kanonada višecjevnih bacača raketa po ukrajinskim položajima:

ISTOK

CATEGORIES
Share This