Najnovije: Rat u Ukrajini, 132. dan – Ofanziva na Seversk i nova ruska napredovanja; Ukrajinsko raketiranje Donjecka

Najnovije: Rat u Ukrajini, 132. dan – Ofanziva na Seversk i nova ruska napredovanja; Ukrajinsko raketiranje Donjecka

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Šojgu: Nastavlja se operacija

Ruska vojska nakon preuzimanja kontrole nad LNR nastavlja specijalnu vojnu operaciju, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Šojgu je dodao da Oružane snage Rusije čiste teritoriju oslobođenog Lisičanska, pružaju medicinsku pomoć civilima i isporučuju humanitarnu pomoć.

  • Vagner grupa zauzela Klinovo

Pripadnici Vagner grupe su sauzeli Klinovo i priprema se napad na Bakhmut.

  • Rusi nastavljaju ofanzivu prema Seversku i Kramatorsku

Ruska armija u sadejstvu sa jedinicama DNR i LNR oslobodila je Lisičansk, i u toku su operacije manjeg obima sa ciljem potpunog obezbjeđivanja grada. Rusi sada napreduju u pravcu Kramatorska, i prema izvještaju ukrajinskog Generalštaba njihove jedinice su već prešle rijeku Severski Donjec i preuzele kontrolu nad Zolotarevkom.

Nastupanje ruske vojske prema Seversku

Ukrajinski generalštab je priznao napredovanje Rusa u pravcu Slavjanska: „Rusi napadaju u pravcu naselja Mazanovka, imaju „djelimičan uspjeh“. Drugim riječima Rusi bi mogli ubrzo zauzeti Mazanovku, odakle je Slavjansk nadomak preko Bilbasovke ili Krestišća. Front se približava Slavjansku. Predstoje ključni momenti njegovog oslobađanja – poput preuzimanja kontrole nad brdom Karačun, presijecanja slovenskog i kramatorskog odbrambenog centra Oružanih snaga Ukrajine, zauzimanja aerodroma u Kramatorsku.

  • Konašenkov: Kijev izgubio kontrolu nad tri brigade

Zbog uspješne ofanzive ruskih trupa u LNR, Kijev je izgubio kontrolu nad tri brigade Oružanih snaga Ukrajine i jednom brigadom teritorijalne odbrane koje su se povlačile.

Sa svoje strane, avijacija, raketne trupe i artiljerija uništile su tokom proteklog dana dva komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine i tri ukrajinska skladišta municije u DNR.

Uništenje američke artiljerije M777 28. brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Nikolajev

  • Peskov: Operacija teče po planu

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini teče po planu i napreduje u skladu sa postojećim planovima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Što se tiče pitanja daljih taktičkih koraka, to je na Ministarstvu odbrane. Mogu samo da kažem: operacija ide po planu, kreće se u skladu sa postojećim planovima i korigovanjima – odgovorio je Peskov na pitanje da li treba očekivati intenziviranje dejstava savezničkih snaga u DNR i u harkovskom pravcu.

Ruska artiljerija granatira položaje i opremu Oružanih snaga Ukrajine na slovenskom pravcu

  • Žestok napad ukrajinskih snaga na DNR

Ukrajinske snage su do 15 časova ispalile na teritoriju DNR više od 400 jedinica municije, uključujući i one iz višecjevnih bacača raketa „Grad“, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

IMG_3261

Ukrajinski MLRS M142 HIMARS dejstvuje u Zaporoškom regionu

Bjesomučno ukrajinsko granatiranje civila u Donjecku

  • Ukrajinci granatiraju Donjeck

Oružane snage Ukrajine ispalile su 40 raketa iz višecjevnih raketnih bacača “Grad” na selo Golmovski i 20 raketa na Novobahmutovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukrajinci su danas granatirali i grad Donjeck, a na snimcima se vidi plamen koji navodno jbesni u fabrici “DonPlastAvtomat”

  • Ukrajinski dron bombardovao Popovku

Ukrajinski dron je bacio bombu na selo Popovka u Kurskoj oblasti, na teritoriji Ruske Federacije.

Pasečnik: Ukrajinci bi mogli da pokušaju da “povrate” LNR

Ukrajinske snage mogle bi da pokušaju da “povrate” teritorije LNR nakon što su savezničke snage zauzele Lisičansk, ali im to neće biti dozvoljeno, izjavio je lider Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik.

foto: Tanjug/AP Photo

– Povodom bezbjednosti i koraka koje preduzimaju Oružane snage Ukrajine i neonacistički bataljoni, koji će vjerovatno pokušati da povrate teritorije, želim sasvim odgovorno i nedvosmisleno da kažem da niko nikome neće ustupiti teritorije na koje smo ušli – izjavio je Pasečnik za televiziju “Rusija 24”.

Lider LNR je primijetio da savezničke snage imaju dovoljno snaga i sredstava da to spriječe.

On je dodao da je nakon oslobođenja LNR neophodno dalje potiskivanje neprijatelja radi bezbjednosti, i da zadatak denacifikacije cijele teritorije Ukrajine nije otkazan.

  • Video prilozi:

Ukrajinac sam sebe likvidirao:

Bježanija Ukrajinaca iz Lisičanska:

 

ISTOK

CATEGORIES
Share This