Najnovije: Rat u Ukrajini, 126. dan – Vojska RF pregazila Sjeverski Donjec i utvrdila mostobran kod Privolja; Ruske snage ušle u Bahamut

Najnovije: Rat u Ukrajini, 126. dan – Vojska RF pregazila Sjeverski Donjec i utvrdila mostobran kod Privolja; Ruske snage ušle u Bahamut

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Analiza situacije u Ukrajini Američkog instituta za proučavanje rata

▪Ruske trupe su postepeno napredovale jugozapadno od Lisičanska u blizini autoputa T1302 Bahmut-Lisičansk.

▪Istočno od Bahmuta, tokom ofanzivnih operacija, ruske trupe su stalno napredovale.

▪Ruske snage su pokrenule ograničene i lokalizovane napade na sporne linije fronta oko Harkova

▪Ruske vlasti preduzimaju korake za jačanje ekonomske kontrole nad oslobođenim teritorijama

  • Forsiran Sjeverski Donjec

Oružane snage RF prešle su Sjeverski Donjec u rejonu Privolja, zapadno od Lisičanska, i učvrstile se na mostobranu.

Nekoliko dana ranije, Oružane snage Ukrajine povukle su deo BTR stacioniranih u Privolju u pravcu Sjeverska. Zauzimanje Privolja, a zatim i Belogorovke omogućiće zatvaranje obruča oko Lisičanska sa sjevera.

Borbe se nastavljaju u pravcu Bahmuta. Ukrajinski zvaničnici kažu da je neophodno dodatno ojačati odbranu okružnog centra, koji je važan logistički centar za Oružane snage Ukrajine. Međutim, ruske jedinice se već nalaze na periferiji naselja: žestoki sukobi se vode u Zajcevu, Pokrovskom i Klinovom.

Ruska artiljerija sistematski uništava kolonu sa komandnim sastavom 10. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Sjeverska

  • Rusi napreduju u Lisičansku

Vlasti LNR izvještavaju da se jurišne grupe već nalaze duboko u Lisičansku i da se bore u blizini stadiona Šahtjor, da su prešle rijeku kod Šepilova i da se borbe vode i kod Malorijazanceva i u Rafineriji nafte Lisičansk.

U Lisičansku je kao prenose društvene mreže ostalo još oko 1.500 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga (VSU). Odvojene grupe i dalje pokušavaju da prodru iz grada, ali ili padaju u sopstvena minska polja ili su pod vatrom jedinica savezničkih snaga.

Lisičansk je poslednje utvrđenje ukrajinske vojske u Luganskoj Narodnoj Republici, već je oslobođeno 98 odsto teritorije, izjavio je portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

Približna linija odbrane koju će Generalštab Oružanih snaga Ukrajine pokušati da izgradi na liniji Sjeversk-Soledar-Artemovsk po završetku povlačenja iz Lisičanska:

  • Ruske trupe napreduju i u Harkovskoj oblasti

Ukrajinski generalštab drugi dan zaredom saopštava da ruske trupe poboljšavaju taktičku poziciju u oblasti grada Balaklija (Harkovska oblast).

Kako se navodi u izvještajima, ofanziva se odvija u oblastima naselja Zaliman, Dovgalevka i Javorskoje. Važno je napomenuti da su od početka aprila glavni napori u Balaklejskoj zoni Oružanih snaga Rusije bili koncentrisani na držanje okupiranih linija.

Očigledno, prelazak na ofanzivne operacije ukazuje na to da su ruske trupe obnovile svoje borbene sposobnosti. Istovremeno, velika ukrajinska grupa koja se nalazila u ovoj zoni, naprotiv, primijetno se smanjila zbog prebacivanja jedinica u druge oblasti, kao i velikih gubitaka među ljudstvom.

  • U blizini Lisičanska ruske snage su uhvatile strane plaćenike

Iz naših pouzdanih izvora saznalo se da je tokom bitaka za Lisičansk grupa Hrabrih zarobila 12 stranih plaćenika koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine. Plaćenici su bili iz raznih zemalja, i to su prilično interesantne zemlje, što očigledno objašnjava ćutanje po ovom pitanju od strane zvaničnika ruskog Ministarstva odbrane.

  • Ruske snage razbile Ukrajince kod Avdijevke

Uništeni položaji Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Novoselivka-2 (severno od Avdijevke, u blizini autoputa Avdijevka-Konstantinovka):

  •  Snimak uništenja baze ukrajinskih specijalnih snaga „Kraken“ i skladišta municije

U oblasti Verhnjeg Saltova minobacači Oružanih snaga RF razbili su skladište municije nacionalnog bataljona „Kraken“. U ovom skladištu bila je koncentrisana municija namijenjena za kontraofanzivu ukrajinskih formacija u pravcu ruske granice, koju su militanti planirali 12. juna.

  • Snimak ruskog borbenog dežurstva posada radarskih stanica Nebo-SV i PVO sistema Buk

Ruski radarski kompleks radi u svim frekventnim opsezima i maksimalno je osjetljiv. On daje veliku količinu podataka. Štaviše, kompleks je u stanju da otkrije ne samo helikoptere, već i male bespilotne letilice.

Ako cilj treba da se uništi, podaci se prenose jednoj ili drugoj jedinici PVO. U ovom slučaju, nebo nad ruskom vojskom kontrolišu sistemi Buk-M3. Manje od minuta prođe od otkrivanja do salve.

  • Video prilozi:

Helikopteri ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga koriste navođene i nevođene rakete za udare na Oružane snage Ukrajine:

Ruske trupe nanijele složenu vatrenu štetu na položajima militanata Oružanih snaga Ukrajine:

Specijalne snage vojske DNR bombarduju položaje Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Njujork (Novgorodskoje) VOG-ovima (fragmentacionom municijom za podcijevne ili automatske bacače granata). Vatra se ispravlja, kao i obično u savremenom ratovanju:

Rad ruskih lovaca iz ATGM Kornet sa termobaričnim projektilom na akumulaciji Oružanih snaga Ukrajine u jednom od regiona Ukrajine:

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This