Najnovije: Rat u Ukrajini, 125. dan – Silovit napad Rusa na Lisičansk. Likvidirana grupa gruzijskih plaćenika

Najnovije: Rat u Ukrajini, 125. dan – Silovit napad Rusa na Lisičansk. Likvidirana grupa gruzijskih plaćenika

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Brifing ruskog MO:

Sjeverodonjeck
Većina civila koji su bili taoci odvedeni su sa teritorije fabrike Azot. Sam pogon će nastaviti sa radom nakon restauracije.
Nastavlja se češljanje industrijske zone i šumskih plantaža kod Borovskog i Sirotina. Mere filtriranja su aktivirane.
Ne očekuje se direktan juriš na Lisičansk iz Sjeverodonjecka – mostovi su porušeni + sam Lisičansk je na brdu. Intenzitet granatiranja Sjeverodonjecka je pao – glavni napori neprijateljske artiljerije primijenjuju se na zadržavanje fronta kod Lisičanska.

Lisičansk
Borbe za Verhnekamenku, rafineriju Lisičansk i fabrike na južnoj periferiji grada.
Borbe za Bijelu goru.
Vrat Lisičanskog kotla – do 8 km. Pravi put do Sjeverska je sada samo preko Belogorovke, ali ovaj put je već pod vatrom ruske artiljerije. Ukrajinska propaganda već priprema društvo za predaju Lisičanska. U LNR kažu da će grad biti oslobođen do kraja nedelje.

Artemovsk
Borbe u Klinovom i u oblasti Pokrovski. Neprijatelj je jačao odbranu grada rotirajući razbijene brigade koje su branile grad. Pritisak Oružanih snaga Ruske Federacije na Artemovsk će se intenzivirati u bliskoj budućnosti, ali bez hvatanja Pokrovskog, malo je vjerovatno da će direktan juriš na grad početi.
Na području Svetlodarska za sada nema značajnijih promjena.

Soledar
Borbe kod Berestova, Belogorovke i kod autoputa Lisičansk-Artemovsk u oblasti Nikolajevke.
Poslije gubitka Lisičanska, Soledar će postati element odbrambene linije Soledar-Sjeversk, na kojoj će Oružane snage Ukrajine pokušati da drže front severno od Artemovska. Nakon zauzimanja Lisičanska, vrijedi sačekati ofanzivu u pravcu Sjeverska i Soledara sa sjevera.

Kharkiv
Pozicione borbe u oblasti Cupovke, Ude, Dementjevke, Gornjih prolaza i Gornje Saltovke. Neprijatelj je skoro potpuno u defanzivi. Vatreno uništavanje položaja Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova i Čugujeva se pojačava. Oni takođe istražuju područje Zoločeva.

Slavjansk
Borbe u dolini, Krasnopolju, Bogorodičnom, Prišibu i Sidorovu. Neprijatelj primijećuje izvjesno napredovanje Oružanih snaga RF prema Slavjansku. Pojačava se i vatreno uništavanje neprijateljskih snaga u oblasti Sjeverska.
Na Izjumskom pravcu bez značajnijih promjena.

Avdiivka
Na frontu nema značajnih promjena. Kao i ranije, tuče u industrijskom kompleksu, na autoputu Avdiivka-Konstantinovka i na periferiji Njujorka.
Intenzivira se kontrabaterijski rad, koji, međutim, još nije zaustavio granatiranje gradova Donbasa. Danas je ponovo bilo ubijenih i ranjenih civila.

Serpentine
Oružane snage Ukrajine tvrde da su uslijed granatiranja ostrva Zmejni uspele da pogode raketni sistem PVO Pancir. Drugi uspjesi nisu prijavljeni. Navodi se da je Zelenski dao naređenje da se pokuša povratiti Serpentin od Oružanih snaga RF za 2 nedelje. Očigledno u drugim oblastima šanse za „kontraofanzivu“ su još manje.

Nikolaev
Pozicione bitke na Nikopoljskom, Krivojroškom i Nikolajevskom pravcu. Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine ovde ostaje čisto virtuelna. Ukrajinska komanda već otvoreno poziva da se prestane pisati o „uspjesima Oružanih snaga Ukrajine“, jer slika „ofanzive“ postaje sve smješnija na pozadini brojnih snimaka uništavanja ljudstva i opreme. Oružane snage Ukrajine raketnim i artiljerijskim udarima.

Zaporožje
Na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole-Velika Novoselovka bez značajnijih promjena.
Borbe na području Ugledara i Pavlovke. U Novomihajlovki i Marinki nema promjena. Aktivnost neprijatelja sa napadom na Pavlovku i Jegorovku nije dugo trajala.

Dejstvo ruske artiljerije u blizini Lisičanska

  • Ruska vojska pred zauzimanjem grada

Ruske trupe, uz podršku artiljerijskih snaga, pokušavaju da blokiraju Lisičansk sa juga, navodi Generalštab Ukrajine.

Kako prenosi Ukrinform, ruska avijacija je izvela napad na ovaj grad.

– Blokada Lisičanska je u punom jeku, a svakog časa se smanjuju šanse da ukrajinska vojska uspije da se povuče iz grada. I dalje postoji put za bjekstvo, ali čim se krug zatvori ostaje mala vjerovatnoća da će neko izaći – istakao je pomoćnik šefa Čečenije Apti Alaudinov.

Aleksij Babčenko, predsjednik opštine Hirske, nedavno je naveo da su Rusi “potpuno okupirali” južni okrug Lisičanska.

– Nažalost, od danas je cijeli okrug Hirske okupiran. Na periferiji se vode neke beznačajne, lokalne bitke, ali je neprijatelj ušao – rekao je tada Babčenko.

Lisičansk predstavlja posljednji veliki grad u Lugansku pod kontrolom Ukrajine, a kako stvari trenutno stoje, Rusi bi uskoro mogli da preuzmu ovo mjesto.

S druge strane, narodna milicija LNR saopštila je da, uz podršku Oružanih snaga Rusije, nastavlja uspješnu ofanzivu u području Lisičanska.

– Protivnik je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i oklopnoj tehnici. Zaplijenjeno je trofejno oružje – navodi se u saopštenju.

Rad ruske artiljerije u Lisičansku

  • Konašenkov: Likvidirana grupa plaćenika iz Gruzije

Ruski izvori tvrde da je likvidirano 14 plaćenika

Oružane snage Ruske Federacije potvrdila je danas likvidaciju stranih plaćenika iz Gruzije i evropskih zemalja kod Lisičanska.

Prema riječima portparola ruskog ministarstva odbrane Igora Konašenkova na brifingu za novinare, ruska vojska je likvidirala do sada 14 stranih plaćenika u oblasti Lisičansk, prenosi agencija Interfaks.

– 26. juna, tokom borbi na tri kilometra od rafinerije nafte Lisičansk u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), ruske jedinice su uništile dvije diverzantsko-izviđačke grupe plaćenika, ukupno 14 ekstremista”, rekao je Konašenkov i precizirao da je prva grupa bila ”međunarodna” sastavljena od državljana raznih evropskih zemalja, a u drugoj grupi su bili samo plaćenici iz Gruzije, pripadnici “ozloglašene gruzijske legije”.

Konašenkov tvrdi da se u ovim “banditskim formacijama bore uglavnom kriminalci”.

On je rekao i da su uništeni gruzijski militanti bili umešani u “brutalna mučenja i ubistva ruskih vojnika u blizini Kijeva u martu ove godine”.

Konašenkov je upozorio da rusko ministarstvo odbrane ima informacije o svakom plaćeniku koji je umiješan, kako je rekao, u zlostavljanje i ubistvo ruskih vojnika.

Snimak zarobljenog Gruzijca iz 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine Safila Alahverdijeva

  • Rusi raketirali vojnu fabriku u Kijevu

Ruske Vazdušno-kosmičke snage izvele su napad na pogone vojne fabrike “Artjom” u Ševčenskomvskom okrugu u Kijevu gdje se proizvodila municija za ukrajinske višecijevne raketne bacače, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  • Rusi presreli dve rakete “Točka U”

Ruska vojska je presrela dve rakete „točka U“ u području Kahovke u Hersonskoj oblasti i raketu ispaljenu iz višecijevnog raketnog bacača u području Zmijskog ostrva.

Ruska avijacija je tokom kontrabaterijske borbe uništila tri ukrajinska voda višecijevnih raketnih bacača „grad“, vod haubica M-777 kalibra 155 milimetara, dva artiljerijska voda gaubica „giacint“ kalibra 152 milimetra, kao i dva voda samohodnih artiljerijskih sistema 2S1 „gvozdika“, koji su gađali Donjeck i druge gradove DNR.

Ruska artiljerija uništila je odred za blokiranje ukrajinske nacističke formacije „Desni sektor“, zabranjene u Rusiji, koji je trebalo da zaustavi bataljon ukrajinske 72. mehanizovane brigade koji je bježao sa svojih položaja u području naseljenog mjesta Volčejarovka kod Lisičanska.

Rad MLRS BM-21 „Grad“ po pozicijama Oružanih snaga Ukrajine

  • Dejstvo “Akacija” i haubica Msta-B 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je snimak borbenog rada samohodnih topova „Akacija“ i haubica Msta-B kalibra 152 mm.

Artiljerijske posade uništile su kolonu vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine i ljudstvo neprijatelja. Koordinate za udar prenijete su pomoću drona.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This