Najnovije: Rat u Ukrajini, 123. dan – Sa teritorije „Azota“ oslobođeno 800 civila; Propao pokušaj izvlačenja VSU iz Sjeverodonjecka; Pripadnici VSU – Ostavili su nas da izginemo u Donbasu

Najnovije: Rat u Ukrajini, 123. dan – Sa teritorije „Azota“ oslobođeno 800 civila; Propao pokušaj izvlačenja VSU iz Sjeverodonjecka; Pripadnici VSU – Ostavili su nas da izginemo u Donbasu

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Strjuk: Ukrajinske trupe skoro napustile Sjeverodonjeck

Gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je danas da su ukrajinske trupe skoro napustile taj strateški grad na liniji fronta nakon što su nedeljama odolijevale napredujućim ruskim snagama.

Strjuk nije potvrdio da li je u toku potpuno povlačenje, prenio je Rojters.

Regionalne vlasti saopštile su juče da je Ukrajina spremna da povuče svoje trupe iz tog područja.

– Nažalost, oni su skoro napustili grad”, rekao je Strjuk na nacionalnoj televiziji.

  • Ruske snage ušle u Lisičansk

Snage LNR i Rusije ušle su u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, rekao je izvor blizak Narodnoj miliciji LNR za Sputnjik.

Pod njihovom kontrolom se nalaze i rudnik i fabrika u gradu.

  • Ruske snage oslobodile 4 naselja

Ruska vojska je u potpunosti oslobodila gradove Sjeverodonjeck, Borovsko, Voronovo i Sirotino, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Kako je rekao, oslobađanjem Sjeverodonjecka i Borovska cjelokupna teritorija sa lijeve strane reke Severski Donjec je prešla u ruke snaga Luganske Narodne Republike.

Takođe je kazao i da pokušaj neprijatelja da pretvori industrijsku zonu kombinata „Azot“ u još jedno uporište ukrajinskih snaga nije uspio, a otpor koji su ukrajinski nacionalisti pružali je ugušen.

Trenutno je cjelokupna teritorija „Azota“ pod kontrolom narodne milicije Luganske Narodne Republike.

  • Osujećen pokušaj bjekstva iz Sjeverodonjecka

Propao je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da povuku preživjele jedinice iz Sjeverodonjecka u Sjeversk

Operacije povlačenja ukrajinskih militanata iz Sjeverodonjecka su osujećene, izjavila je Ana Maljar, zamjenica ministra odbrane Ukrajine.

Preuranjeno objavljivanje informacija sopstvenih propagandista spriječilo je juče i prekjuče Oružane snage Ukrajine da završe planirane zadatke.

  • Ostavili su nas da izginemo!

Kijevske vlasti su ostavile ukrajinske oružane snage da ginu u Donbasu, piše reporter CBC Njuz Nil Hauer.

-Osjećaju se izdanim od svog rukovodstva. Ostavljeni su da umru u beznadežnim uslovima, rekao je novinar.

  • Sa teritorije „Azota“ oslobođeno 800 civila

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je sa teritorije fabrike „Azot“ u Sjeverodonjecku oslobođeno 800 civila. Kako je dodao, industrijska zona Sjeverodonjecka i aerodrom u potpunosti su oslobođeni, a u toku je čišćenje mesta Borovsko.

  • Brifing Ministarstva odbrane RF:

– Uslijed štrajkova na objektima cinkare „Megateks” u naselju. uništeno do 80 poljskih plaćenika;
– U oblasti Nikolajeva za dan je uništeno više od 300 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika;
– Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne trupe i artiljerija pogodili su 329 ciljeva;
– U okviru kontrabaterijske borbe uništeno je osam artiljerijskih vodova MLRS Uragan;
– Oborena 21 ukrajinsku bespilotnu letelicu;
– Presretnuta balistička raketa Točka-U i 16 raketa.

Borbeni rad obračuna ATGM „Kornet“ po vatrenom mjestu Oružanih snaga Ukrajine

  • Raketni napadi i na Mikolajev

Ruski snage izvršile su raketni napad na grad Mikolajev, na jugu Ukrajine, saopštila je predstvanica pres centra Odbrambenih snaga juga Ukrajine Natalija Gumenjuk.

– Jug je, zajedno sa cijelom zemljom, takođe bio pod vazdušnom uzbunom – rekla je Gumenjuk, prenosi Unian.

Dodala je da se utvrđuju razmjere razaranja i da li ima žrtava, ali da je poznato da su napadnuti lučka infrastruktura i stambeni kvartovi.

  • Ruske snage izvele udare na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast

Ruske snage izvele su danas raketne udare na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast u Ukrajini, prenose ukrajinski mediji. Ruske trupe ispalile su šest raketa na vojni objekat u Javorivu u Lavovskoj oblasti, a u napadu su povređene četiri osobe, prenosi Unian objavu načelnika regionalne administracije Maksima Kozickog.

On je rekao da je raketni napad izveden iz Crnog mora i da je lansirano šest projektila, od kojih su dva oborena.

Interfaks Ukrajina prenosi da je na Žitomirsku oblast ispaljeno oko 30 raketa i da je u tom napadu jedan vojnik poginuo, a drugi ranjen. Napadnuto je i selo Desna u Černigovskoj oblasti sa 20 raketa. Pričinjena je šteta na infrastrukturi, a prema prvim informacijama nema žrtava.

Operativna komanda Sjever saopštila je da su rakete ispaljene iz aviona i sa zemlje sa teritorije Belorusije, navodi Interfaks Ukrajina. Pod raketnom paljbom našla se i Dnjepropetrovska oblast, gde je povređena 60-godišnja žena, prenosi Unian.

  • Ukrajinski militant prešao je na stranu Oružanih snaga Rusije

On je rekao da je spreman da se osveti kijevskim nacistima za užas koji su počinili u Ukrajini – objavio je Ramzan Kadirov.

„Ukrajinac, mobilisan od nacionalističke hunte, nije hteo da izvrši zločinačka naređenja komande i prešao je na našu stranu“, rekao je šef Čečenije.

Šef Čečenije je napomenuo da je Ukrajinac predao borcima specijalnog policijskog puka po imenu heroja Rusije Ahmat-Hadži Kadirova iz Ministarstva unutrašnjih poslova Čečenske Republike veliku zalihu oružja i municije. On je dodao da je Ukrajinac izrazio želju da se osveti „banderovskim poslušnicima” za uništenje svoje zemlje i užas koji su tamo nanijeli.

Ruski snajper u akciji

ISTOK

CATEGORIES
Share This