Najnovije: Rat u Ukrajini, 122. dan – Razbijena ukrajinska odbrana kod Lisičanka, pregaženo Zolotoje i Gorsko; Eliminisani diverzanti

Najnovije: Rat u Ukrajini, 122. dan – Razbijena ukrajinska odbrana kod Lisičanka, pregaženo Zolotoje i Gorsko; Eliminisani diverzanti

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Razbijena ukrajinska odbrana

Južna grupa snaga, kojom komanduje glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Surovkin, porazila je opkoljene ukrajinske grupacije u „Gorskom kotlu“, oslobođena su naselja Gorskoje i Zolotoje, rekao je portparol MO RF general-potpukovnik Igor Konašenkov.

  • U toku čišćenje Zolotova i Gorskog
Kao rezultat uspješnih ofanzivnih dejstava grupe ruskih trupa na luganskom pravcu, za pet dana oslobođena su naselja Loskutovka, Podljesnoe, Mirna Dolina, Šebkarjer, Vrubovka, Nirkovo, Nikolajevka, Novoivanovka, Ustinovka i Raj-Aleksandrovka.

– Grupa ukrajinskih trupa potpuno je blokirana u oblasti naselja Gorskoje i Zolote.

– U „gorskom kotlu“, opkoljena su četiri bataljona: 3. mehanizovani bataljon 24. mehanizovane brigade, 15. brdski jurišni bataljon 128. brdske jurišne brigade, 42. motorizovani bataljon 57. motorizovane brigade 70. bataljon 101. brigade teritorijalne odbrane, kao i artiljeriska grupa 57. motorizovane pešadijske brigade, formacija nacističkog „Desnog sektora“ i odred stranih plaćenika.

– Ukupno je u „gorskom kotlu“ sada blokirano do dvije hiljade ljudi – oko 1800 vojnih lica, 120 nacista „Desnog sektora“, do 80 stranih plaćenika; kao i više od 40 jedinica borbenih oklopnih vozila i oko 80 oruđa artiljerije.

– Samo u poslednja 24 časa 41 vojnik na ovom području odbio je otpor i dobrovoljno se predao.
– Prema riječima zarobljenika, opkoljena ukrajinska grupa je iscrpljena. Popunjenost jedinica ljudstvom je manja od 40%. Gubi se komanda jedinicama od strane više ukrajinske komande. Potpuno je obustavljeno snabdevanje oružjem, municijom, gorivom i drugim materijalom.

  • Kadirov poručio – oslobođena još dva mjesta u LNR

Šef Čečenije Ramzan Kadirov je saopštio da je oslobođeno i naseljeno mjesto Gorsko u LNR.

“Još jedna važna vijest! Borbe u LNR se vode munjevitom brzinom i nepredvidivo, situacija se mijenja bukvalno iz časa u čas. Dragi brat Zamid Čalajev javlja da je oslobođeno naseljeno mjesto Gorsko”, napisao je Kadirov na Telegramu.

U poslednjih 5 dana oslobođeno je ukupno 10 naselja.

  • Ukrajinski padobranci bježe

Ukrajinski vojnici masovno dezertiraju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako su naveli, kod mjesta Aleksandropolj na teritoriji DNR više od 30 ukrajinskih vojnika iz 25. vazdušno-desantne brigade napustilo je svoje položaje.

  • Uništena diverzantska grupa naoružana američkim oružjem

Komandant šestog odvojenog motorizovanog odreda Narodne milicije LNR, heroj LNR Vladimir Polupoltinih, demonstrirao je novinarima američki mitraljez ukrajinske diverzantske grupe, likvidirane u blizini sela Zolote u Donbasu.

Video prilozi:

  • Ovo su pripadnici VSU koji su se predali u Gorskom

Na telegram kanalu ruske državne medijske kuće Ria novosti objavljen je snimak dijela ukrajinskih vojnika koji su položili oružje u Gorskom.

  • Tenkovima po Donjecku

Ukrajinski vojnici ispalili su osam hitaca iz tenka u Kujbiševskom okrugu u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

  • Granatirano selo u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su selo Signalnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

  • Ispalili 130 granata na civile

Ukrajinske trupe su od početka jučerašnjeg dana ispalile više od 130 granata u rejonima osam naselja DNR – predstavništva u SKCC.

  • Kasetnom municijom iz američkih haubica

Ukrajinska vojska iz američkih haubica M777 granatira grad Popasnaja u LNR, a puca kasetnom municijom zabranjenom u nizu zemalja, rekao je komandant vojne jedinice Narodne milicije DNR koja kontroliše grad i okolinu, potpukovnik sa pozivnim znakom „Soči“.

-Neprijatelj ne zaustavlja uništavanje grada Popasne. Večeras su lansirani, vidite izdaleka, to su takozvane „tri sedmorke“. One su kao kasetne mine, rekao je Soči novinarima.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This