Najnovije: Rat u Ukrajini, 119. dan – Ruske snage sistematski i efikasno napreduju. Ukrajinski revanšizam prema civilima

Najnovije: Rat u Ukrajini, 119. dan – Ruske snage sistematski i efikasno napreduju. Ukrajinski revanšizam prema civilima

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Vojni ekspert Boris Rožin, kratki rezime dana:

Sjeverodonjeck
Borbe u industrijskoj zoni oko fabrike Azot. Glavne neprijateljske snage su zapravo blokirane i nemaju punu priliku da se povuku. Oružane snage RF sistematski završavaju operativno opkoljavanje grupacije. Postoje izolovani slučajevi predaje. Taoci se i dalje drže u samoj fabrici. Potpuno očišćeno Metelkino.

Ukrajinski rezervisti su se predali na položajima kod Sjeverodonjecka bez pružanja otpora

Zlatan
Poslije zauzimanja Čehirova i proboja u odbranu Oružanih snaga Ukrajine kod Toškovke, naše trupe su krenule u ofanzivu na Bijelu goru i Mirnu dolinu.
Takođe se vode borbe u pravcu Nikolajevke i Rai-Aleksandrovke. Grupacija Oružanih snaga Ukrajine u Gorskom i Zolotu je zapravo u operativnom okruženju. Jedini pristupni put kroz Rai-Aleksandrovku je potpuno probijen.

Rudarska divizija vojske DNR uništava zalihe sa oružjem iz DRG Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Ugledar.
Soledar
Teške borbe za Belogorovku i Berestovoe. Put Artemovsk-Lisičansk je blokiran. U slučaju da neprijatelj izgubi Nikolaevku, biće riješeno pitanje preseljenja u Rafineriju nafte Lisichansk.

Požarno uništavanje područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine na području Lisičanska

Artemovsk
Borbe u oblasti Semigorja i Veršine. Vode se borbe za Klinovoje. Neprijatelj očekuje da će se braniti duž linije Pokrovskoje-Klinovo-Zajcevo. Razvoj ofanzive sa jugoistoka koči neriješeno pitanje sa TE Uglegorsk.

Uništavanje američkih 155 mm haubica M-777 od strane ruskih artiljeraca tokom protivbaterijske borbe

Slavjansk
Borbe u oblasti Bogorodični, Dolina, Krasnopolje, Prišib i Tatjanovka.
Suvo grožđe
Bitke kod Bolshaia Kamishevakha i Kurulka. Bočna aktivnost Oružanih snaga Ukrajine nije imala uspjeha. Neprijatelj očekuje ofanzivu na autoput Barvenkovo-Slavjansk.

Posade ruskih protivvazdušnih raketnih i topovskih sistema „Šel“ i zenitno-raketnih sistema „Tor“ uništavaju neprijateljske vazdušne ciljeve

Kharkiv
Neprijatelj je odustao od pokušaja da povrati Ternovoe i Rubežnoe i sprema se da brani Stari Saltov. Očekuju se borbe za Velike prolaze, Cupovku i Dementjevku.
Ofanziva koju su ranije najavile Oružane snage RF još nije počela.

Ruske krstareće rakete Oniks i visokoprecizne rakete sa vazdušnim lansiranjem uništavaju kritične objekte AFU

Avdiivka
Nema značajnih promjena. Borbe kod Kamenke, Novobahmutovke i Njujorka. Do Krasnogorovke još nema napretka. Kontrabaterijski rad Oružanih snaga RF se intenzivira. Neprijatelj nastavlja da intenzivno granatira Donjeck, Gorlovku, Jasinovatu i druga naselja.
Odessa
Neprijatelj je izvršio neuspješan napad na ostrvo Zmejni, a takođe je napao platforme Černomorneftegaza, uništivši jednu od njih.
Oružane snage Ruske Federacije tokom dana nanijele su masovne udare u Odeskoj oblasti na vojnu infrastrukturu. Više se očekuje narednih dana.


Nikolaev
Pozicione borbe na pravcu Krivog Roga.
Na Nikolajevskom pravcu nema značajnih promjena, primjećuje se prelazak pod kontrolu Oružanih snaga Rusije sela Pravdino.

Ukrajinska grupa iz 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine uništena je 12 km od Nikolajeva i zaplijenjena im je oprema. Ubila ih je ruska vojska u oblasti sela Stepovaja dolina, koje se nalazi 12 km od južne periferije Nikolajeva prije postavljanja u blizini Hersona.

Marinka, Zaporožje, Vuhledar – nema promjena.

Ukrajinska operativna komanda „Jug” potvrđuje 14 granatiranja infrastrukturnih objektata Odese. Prema preliminarnim podacima, ciljevi su gađani u zoni vojnog aerodroma Školni.

  • Gorsko-zolotojski kotao je skoro spreman

Ruske trupe su zauzele Peaceful Vallei. Informaciju je već potvrdio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.
Između trupa koje su napredovale iz Vrubovke i Mirne Doline ostala je samo Raj-Aleksandrovka, kroz koju prolazi poslednji put koji vodi u Gorskoe. Ali ovaj put je već pod punom vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.
Shodno tome, operativni ambijent Gorsko-zolotske grupe (do 2.500 vojnika i oficira) ubrzano se pretvara u kotao.
Neprijatelj je takođe priznao da su se Oružane snage RF već učvrstile u Ustinovki i postigle uspeh na Beloj Gori, napredujući prema Lisičansku.

Položaji Oružanih snaga Ukrajine koje su zauzele ruske trupe u oblasti Orehovo (Gorsko-Zolotoj Kotel):

  • Krim: Nestalo 7 ljudi posle ukrajinskog napada na platformu

Najmanje sedam osoba se i dalje vodi kao nestalo, nakon ukrajinskog napada na platforme za bušenje kompanije za naftu i gas “Čornomornjeftegaz” u Crnom moru kod Odese, saopštio je danas za TAS S izvor iz službe za vanredne situacije na Krimu.

Tri osobe su u jučerašnjem u napadu zadobile povrede i one su hospitalizovane, dok se sedmoro i dalje vode kao nestali, saopštio je ovaj izvor.

Prije toga je ruska senatorka Olga Kovitidi izjavila da potraga za radnicima nestalim nakon ukrajinskog napada na platformu krimske naftne i gasne kompanije”Černomorneftegaz” u Crnom moru nije dala rezultate i da se operacija potrage nastavlja.

  • Gaulajter teritorija LNR sa linija sukoba izvještava da:

1. Na teritoriji fabrike Azot blokirani su ostaci Oružanih snaga Ukrajine u Sjeverodonjecku.
2. Ruske trupe su prešle u ofanzivu duž cijelog fronta u LNR.
3. Situacija za Oružane snage Ukrajine na sjeverodonjeckom pravcu je najteža.

Ukrajinska fabrika tenkova poslije raketnog udara

Požar koji je u toku na Šebelinski GPP – pogled iz svemira. Uzgred, najmanje 3 rezervoara izgledaju netaknuto, iako su razmjere uništenja tamo ogromne.

Uništenje skloništa sa diverzantskom grupom 63. brigade Oružanih snaga Ukrajine kod sela Kobzarci, Nikolajevska oblast

  • Kadirov: Snimak uspješne akcije čečenskih boraca

Ofanzivna taktika čečenskih specijalnih snaga za oslobađanje Luganske Narodne Republike svakim danom se poboljšava. Momci pokazuju stabilan uspeh u uništavanju oružanih nacionalističkih formacija, ne dozvoljavajući im čak ni da se pregrupišu, napisao je na Telegram kanalu čečenski lider Ramzan Kadirov.

Pokušavajući da pobegnu od neizbežne kazne, nacisti i Bandera povremeno beže od kuće do kuće, pokušavajući da se sakriju iza civila. Navodno ne znaju da su naši borci unapred izveli sve stanovnike iz zone specijalne operacije. Čim neprijatelj uđe u sledeću kuću, moj dragi brat, komandant Musa Ahmatov, zajedno sa svojim potčinjenima, odmah ih pokriva granatom, piše Kadirov.

  • Popasna – grad duhova

Grad duhova – to je postao regionalni centar LPR Popasnaja. Redovno se čuju artiljerijski pucnji, streljačko oružje radi u odajama.

„Ukrajinska vojska se već povukla, ali granatiranje se nastavlja, uništavajući grad do temelja. Ruševine, nema stanovništva, nijedno civilno vozilo“, javlja ruski vojni dopisnik.

Ruska vojska nastavlja da „zateže“ čvor oko Sjeverodonjecka, krećući se uglavnom u pravcu Bahmuta.

  • Ruski PVO presreo ukrajinsku raketu na teritoriji DNR

Sistemi PVO presreli su ukrajinsku raketu, dok su se njeni ostaci srušili na teritoriju grada Toreza u DNR, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

– Sistemi PVO presreli su ukrajinsku raketu, čija olupina se srušila na teritoriju Toreza. Oštećena je zgrada autotransportnog preduzeća – saopštio je štab na Telegram kanalu.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This