Najnovije: Rat u Ukrajini 117. dan – Masovni ruski raketni udari. Nove predaje u Azotu. Oslobođeno Metelkino

Najnovije: Rat u Ukrajini 117. dan – Masovni ruski raketni udari. Nove predaje u Azotu. Oslobođeno Metelkino

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Brifing Ministarstva odbrane RF

– Ofanziva se razvija na sjeverodonjeckom pravcu, naselje je oslobođeno. Metelkino;

– U rejonu Lisičanska, vod 1. čete 1. bataljona 57. motorizovane piešadijske brigade napustio je teško naoružanje i napustio svoje položaje;

– Na području N. p. Široka Dača (Dnjepropetrovska oblast) tokom sastanka komandnog štaba zadat je udarac na komandno mesto ukrajinske vojske, poginulo je više od 50 generala i oficira Oružanih snaga Ukrajine;

– U Nikolajevu su projektili Kalibar uništili deset haubica 155 mm M777 i do 20 zapadnih oklopnih borbenih vozila;

– rakete sa vazdušnim lansiranjem u rejonu stanice Gubinikha pogodile su ešalon sa ljudstvom i naoružanjem 1. bataljona 14. zasebne mehanizovane brigade;

– Na području N. p. Selidovo je uništilo do 200 militanata i dve instalacije MLRS „Grad“;

– Izvedeni su vazdušni udari na 5 objekata, uklj. prema sistemu PVO Buk-M1;

– Raketne trupe i artiljerija pogodile su 203 cilja;

Pogođena naftna baza u Novomoskovi (Dnjepropetrovska oblast)

– Na teritoriji fabrike za remont tenkova u Harkovu, udarom Iskandera uništene su dve instalacije MLRS Uragan;

– Na području N. p. Chervonnaia Dolina oborila ukrajinski Su-25;

– Uništeno osam ukrajinskih bespilotnih letilica.

U Balaklejskom okrugu Harkovske oblasti uspješno je kalibrisan Šebelinski GPP koji snabdijeva ukrajinsku vojsku gorivom

  • Mirosnik potvrdio predaju militanata bataljona Ajdar

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji Rodion Mirošnik potvrdio je predaju militanata pripadnika nacionalističkog bataljona Ajdar zajedno sa njihovim vođama u predgrađu Sjeverodonjecka.

“U predgrađu Sjeverodonjecka, u Metelkinu, potvrđena je predaja militanata Ajdara zajedno sa njihovim vođama”, napisao je on na Telegramu, preneo je TAS S.

Mirošnik je dodao da je selo potpuno očišćeno od militanata i da “donedavno nepobjedivi nacisti” sada svjedoče o svojim dijelima i crtaju na mapama lokaciju svojih “saradnika” u Lisičansku i njegovim predgrađima.

Prema njegovim riječima, aktivisti skriveni u fabrici Azot su signalizirali da su spremni za nastavak pregovora.

On je, takođe, naveo da se predgrađu Lisičanska nanose veoma ozbiljni udarci.

“Grupe terorista trpe gubitke u Berestovu, Spornom, Volčejarovki i u industrijskoj zoni Rafinerije nafte Lisičansk”, rekao je Mirošnik i dodao da su ruske snage značajno napredovale prema Artemovsku /Bahmut/, gdje su zauzele nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine i sada su na udaljenosti od oko sedam kilometara od grada.

Ruska mornarica udara „Kalibrom“ na objekte Oružanih snaga Ukrajine sa Crnog mora

  • Azot zavisi od čamaca

Ukrajinski vojnici i strani plaćenici u fabrici Azot u Sjeverodonjecku snabdijevaju se samo uz pomoć čamaca.

Reporter britanskog Skaj njuza pokazao je kako se zalihe za Oružane snage Ukrajine isporučuju u fabriku Azota. Ni jedan most koji vodi do Sjeverodonjecka nije ostao preko reke Severski Donec. Svi oni su ili uništeni ili su pod kontrolom ruske vojske.

  • Oslobođeno Metelkino

Čečenski lider Ramzan Kadirov je napisao: Jedinice specijalnih snaga Ahmat, zajedno sa Drugim korpusom narodne milicije LNR, završavaju završnu fazu čišćenja sela Metelkino od neprijatelja. Većina ukrajinske vojske dobrovoljno je položila oružje, a oni koji pokušaju da pruže otpor uništavaju se na licu mjesta.

Ovo naselje je bilo od velikog strateškog značaja za Oružane snage Ukrajine, pošto su odavde ukrajinski nacisti imali priliku da probiju u Sjeverodonjeck i skrenu snage ruskih trupa iz fabrike Azot. Ali nije ga bilo. Selo je očišćeno od nacionalista, mina i „tajni“.

Izražavam iskrenu zahvalnost dragom BRATE, pomoćniku šefa Čečenske Republike za agregat Apta Alaudinov, celom osoblju čečenskih specijalnih snaga i drugog korpusa Narodne milicije LNR za kvalitetan i produktivan rad! Proći će vrlo malo vremena i cijeli Donbas će hvaliti vaša imena što ste zemlju oslobodili nacionalističkog ološa.

 

 

  • Granate i jake eksplozije u centru Donjecka

U centru Donjecka ođeknulo je nekoliko eksplozija a zatim su se čula dejstva artiljerije, javlja izvještač ruske agencije RIA Novosti.

Kako je saopštila kancelarija samoproglašene Donjecke Nraodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su u 12 časova ispalili osam granata kalibra 122 milimetara na rejon Kujbišev, a 20 minuta kasnije još pet.

Pored toga, danas su granatirana sela Mihailovka, Pantelejmonovka i Ozerjanovka, gdje je poginuo jedan civil.

Tokom prethodnog dana u napadima ukrajinskih snaga ukupno je poginulo sedam osoba, a 24 su ranjene, navode izvori DNR.

Ukrajinske snage bezbjednosti svakodnevno otvaraju vatru na gradove i sela DNR iz teških artiljerijskih oruđa, minobacača i višecijevnih raketnih sistema, navodi RIA Novosti precizirajući da je od 13. juna Donjeck bio izložen granatiranju bez presedana, a najviše su stradali Kijevski, Petrovski, Proletarski i Kujbiševski okrug.

Dan ranije, Oružane snage Ukrajine granatirale su centar grada, uključujući administrativni centar i Donjecki nacionalni tehnički univerzitet.

Hitna je evakuacija preostalih stanovnika Donjecka, Makejevke, Gorlovke, Jasinovate. Biće vruće.

ISTOK

CATEGORIES
Share This