Najnovije: Rat u Ukrajini, 115. dan – Pripadnici VSU istakli bijelu zastavu u fabrici Azot. Ubijeno 2.000 stranih plaćenika

Najnovije: Rat u Ukrajini, 115. dan – Pripadnici VSU istakli bijelu zastavu u fabrici Azot. Ubijeno 2.000 stranih plaćenika

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Počela predaja Ukrajinaca u Azotu

Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR, napomenuo je da za sada neće izvještavati o broju predanih i njihovim jedinicama kako bi zaštitio rođake onih koji su se predali.

  • Dnevni brifing Ruskog MO:

– Rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile su 31 metu;

– U Harkovskoj oblasti uništen je štab jedinice „Azov”;

– Izvršeni su vazdušni udari na 58 objekata;

– U vazdušnim udarima uništena su dva lansera sistema PVO Buk-M1 i Osa-AKM, kao i skladište municije u rejonu Lisičansk;

– Ukrajinski Su-25 oboren kod Mazanovke;

– Uništeno je 15 ukrajinskih bespilotnih letilica, uklj. jedan „Bajraktar-TB2“;

– Od raketnih snaga i artiljerije pogođen je 241 cilj

Napad ruskog SU-25 na Sjeverodonjeck:

 

Ruski Aligator K-52 u akciji:

  • Rusi: Ubijeno 2.000 stranih plaćenika

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je nešto manje od 7.000 “stranih plaćenika” iz 64 zemlje stiglo u Ukrajinu od početka sukoba i da je gotovo njih 2.000 ubijeno.

“Naši spiskovi do 17. juna uključuju plaćenike i stručnjake za naoružanje iz ukupno 64 zemlje. Od početka specijalne vojne operacije, stiglo je njih 6.956 u Ukrajinu, 1.956 već je eliminisano, 1.779 je otišlo”, navelo je rusko ministarstvo.

Dodaje se da je Poljska “apsolutni lider” među evropskim zemljama po pitanju boraca koji su došli u Ukrajinu, a slijede Rumunija i Velika Britanija. Uz saopštenje objavljena je tabela sa brojem stranih boraca klasiranih po nacionalnostima, dolazak u Ukrajinu, kao i registrovani gubici.

  • Stiže naoružanje sa Zapada
  • Kijev: Pogođen ruski tegljač na putu za Zmijsko ostrvo

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je u Crnom moru pogodila tegljač ruske mornarice “Vasilij Beg” raketama “harpun”.

To je prvi put da Ukrajina navodi da je pogodila rusko plovilo protivbrodskim projektilima dobijenim od zapadnih zemalja.

Direktorat ukrajinske vojske za strateške komunikacije objavio je tu vijest na svom Telegram kanalu, uz video snimak napada iz vazduha, prenosi Rojters. Ranije danas guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko rekao je da su ukrajinske rakete pogodile ruski mornarički tegljač na putu ka Zmijskom ostrvu. Kako je rekao, tegljač “Vasilij Beg” prevozio je vojnike, oružje i municiju na Zmijsko ostrvo.

Zmijsko ostrvo nalazi se južno od Odeske oblasti i pod ruskom je kontrolom. Oko tog ostrva na krajnjem zapadu Crnog mora od početka rata u Ukrajini vode se žestoke borbe.

  • Srušio se ruski SU-25

Prema posljednjim podacima, Su-25, koji se srušio u Belgorodskoj oblasti, srušio se zbog tehničkog kvara. Ovde definitivno nema „prevazilaženja Oružanih snaga“. Pilot je takođe dobro – uspio je da se katapultira i ništa ne prijeti njegovom životu, navode ruski izvori.

  • Rusi raketama pogodili vojni objekat u Nikolajevu

Trenutak tačke „kalibracije“ vojnih infrastrukturnih objekata Ukrajine u Nikolajevu:

  • Donjeck pod napadom ukrajinskih snaga

Ukrajinske trupe napadaju sjeverozapad grada Donjecka, rekao je danas gradonačelnik Aleksij Kulemzin. “Pod vatrom ukrajinskih oružanih snaga je Kijevski okrug u Donjecku“, naveo je on na svom Telegram kanalu.  Kako je saopštilo predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju, u 8.20 po lokalnom vremenu Oružane snage Ukrajine ispalile su šest granata kalibra 152 milimetra na Kijevski okrug Donjecka. Sat vremena kasnije ukrajinske snage ispalile su još 22 istih projektila u to područje grada, kao i 12 komada municije kalibra 155 milimetara.

Kako navodi RIA Novosti, Donjeck je u ponedjeljak bio pod najintenzivnijim granatiranjem od 2015. godine, a pod vatrom su bili skoro svi dijelovi grada, prije svega Proletarski, Kujbiševski, Petrovski i Kijev.

Poginuli su civili, a desetine ljudi su povrijeđene.

  • Ukrajina ponovo granatirala ciljeve u Rusiji

Još jedno pogranično selo je granatirano sa teritorije Ukrajine. Ovog puta to je Gordeevka u Korenevskom okrugu Kurske oblasti. Pucali su iz minobacača. Hvala Bogu, bez žrtava – vatrena tačka je brzo ugušena.

  • Novi dobrovoljci iz Čečenije
U Čečeniji su obučavani dobrovoljci iz cijele Rusije i otišli ​​u specijalnu operaciju.
„Nijedan dobrovoljac nije ostao bez odgovarajuće obuke i neophodne vojne uniforme. Ovu dužnost i dalje preuzimaju najbolji instruktori Ruskog univerziteta specijalnih snaga. Novajlije se uče taktičkom gađanju, vojnoj topografiji, kao i drugim osnovnim vještinama koje može spasiti život“, napisao je Ramzan Kadirov u svom telegram kanalu,
ISTOK
CATEGORIES
Share This