Najnovije: Rat u Ukrajini, 114. dan – Veliki broj stranih plaćenika opkoljen u Azotu u Sjeverodnjecku. Kreće velika ruska ofanziva

Najnovije: Rat u Ukrajini, 114. dan – Veliki broj stranih plaćenika opkoljen u Azotu u Sjeverodnjecku. Kreće velika ruska ofanziva

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Opkoljen veliki broj stranih plaćenika

U fabrici Azot u Sjeverodonjecku, u koju su se zabarikadirali ukrajinski vojnici, nalazi se mnogo stranih plaćenika, rekli su za RIA Novosti civili koji su uspjeli da pobjegnu iz tog objekta.

Ana i njena snaja Alina sa djecom živjele su u podrumu kod takozvanog drugog punkta “Azota” dva mjeseca, nakon što je granata pogodila njihovu kuću.

Ona skreće pažnju na činjenicu da su tamo i strani borci.

– Mnogo plaćenika, baš mnogo. Koliko ih je bilo, ne znam, držali su se odvojeno od ostalih. Uglavnom su međusobno razgovarali na engleskom, ali i na drugim stranim jezicima – rekla je Ana.

Strani i ukrajinski borci nisu dozvolili civilima da napuste podrume, tvrdi ona.

– Objasnili su nam da je napolju opasno, i da je u toku neka vrsta čišćenja. “Ne izlazite do večeri” – dodala je ona.

Muškim rođacima Ane i Aline, koji su hteli da donesu hranu za njih, takođe nije bilo dozvoljeno da uđu u “Azot”. Međutim, 10. juna, kada je pažnja zabarikadiranih boraca oslabila, žene su uspjele da izađu.

Prema njihovim riječima, fabriku su morale da napuste peške, zajedno sa djecom.

– Imam dvoje djece, Alina ima jedno. Dvije godine, pet godina i osam. Ali ništa, uspjeli smo – rekla je Ana.

Sada se nalaze u susjednom selu Novaja Astrakhan. Borbe za Sjeverodonjeck traju od početka maja. Prošle nedelje je ministar odbrane Sergej Šojgu najavio potpuno oslobađanje stambenih zona grada.

Ruske samohodne topove 2S19 „Msta-S“ pogodile su položaje Oružanih snaga Ukrajine.

  • Kreće velika ofanziva: Rusi istovremeno napadaju u 9 pravaca

Glavnokomandujući ukrajinske vojske, Valerij Zalužni, oglasio se nedavno i pričao o trenutnoj situaciji na frontu. On je izjavio kako je Rusija koncentrisala svoje glavne udarne snage na sjeveru Luganske oblasti. Kako Zalužni tvrdi, Rusi pokušavaju napade istovremeno – u devet pravaca.

– Žestoke borbe za oblast Lugansk se nastavljaju – rekao je sinoć u onlajn obraćanju komandant oružanih snaga Ukrajine, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, Rusi se u napadima oslanjaju na ratnu avijaciju.

Let helikoptera Ka-52 i Mi-28 juče iznad Stahanova.

  • Situacija na frontu kod Ugledara

Već drugi dan vode se intenzivne borbe u trouglu Pavlovka-Jegorovka-Ševčenko.

Ukrajinska strana je pokušala da preseče put od Jegorovke do Pavlovke, prijeteći da će odsjeći ovu drugu.

Rusi su zauzeli naselje. Ševčenka u sivoj zoni, kroz koju su ušli Ukrajinci. Artiljerija je aktivna sa obje strane.

  • Ogromni gubici ukrajinske vojske

Američki novinski portal Akios, pozivajući se na šefa partije Sluga naroda Dejvida Arahamiju, prenosi da ukupni dnevni gubici Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu dostižu 1.000 ljudi, od kojih je od 200 do 500 poginulo.

Treba napomenuti da se posljednjih dana sumnjivo zaoštrila tema najvećih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. Ono što je posebno interesantno jeste da su ovu temu (kao na znak) aktivno pokrenuli predstavnici kabineta predsednika Zelenskog.

Očigledno je u toku sukob vojnog i političkog rukovostva Ukrajine. Jer, koja je svrha tako jednostavnog izbacivanja šokantnih informacija o gubicima Oružanih snaga Ukrajine? Da, po svemu sudeći, sa istim ciljem kao i ostali subjekti iz OP: za sve okriviti nesposobnost glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska vojska napreduje sa bitkama, oslobađajući DNR. Jutarnji avioni Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije podržavaju ofanzivu ruskih trupa.

Direktan pogodak ukrajinskog tenka ruske artiljerije

  • Oboren SU-25, uništeni dronovi, vojna tehnika – veliki broj stradalih

Ruska sredstva PVO juče su oborila ukrajinski avion SU-25 u Harkovskoj oblasti i sedam bespilotnih letilica u Hersonskoj oblasti i LNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ruska PVO presrela je raketu “točka U” u području Stahanova u LNR, kao i 21 granatu ispaljenu iz višecijevnih raketnih bacača “uragan”, dodaje Konašenkov. U napadu raketnih snaga i artiljerije Oružanih snaga Rusije uništeno je 195 položaja sa ljudstvom i vojnom tehnikom ukrajinskih snaga, 34 komandna mesta i 42 položaja artiljerijskih i minobacačkih jedinica protivnika. Likvidirano je preko 200 ekstremista. Uništena je stanica za elektronsko ratovanje ukrajinske vojske, tri skladišta municije, šest tenkova i drugih oklopnih vozila, višecijevni bacač raketa “grad”, kao i dva mjesta za kontrolu bespilotnih letilica u Nikolajevskoj oblasti. Ruske rakete velike preciznosti uništile su u Ukrajini stanicu za elektronsko ratovanje u Harkovskoj oblasti, dva komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine, lanser operativno-taktičkog raketnog sistema “točka U” i borbeno vozilo višecijevnog bacača raketa “uragan” u Harkovskoj oblasti. Ruska avijacija uništila je mjesto za remont oklopnih vozila u području Harkova, tri komandna mjesta, protivavionski raketni sistem “buk-M1” u Sumskoj oblasti, kao i 57 položaja sa ljudstvom i vojnom tehnikom Oružanih snaga Ukrajine. U napadu avijacije likvidirano je preko 280 ekstremista, dva skladišta municije u DNR, pet tenkova i drugih oklopnih vozila, šest jedinica poljske artiljerije i 11 specijalnih vojnih vozila.

Ruska artiljerija uništava komandno mjesto u Harkovskom regionu

  • Zapad poslao Kijevu naoružanja kao za jednu armiju

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas da je Rusiji veoma teško i da bi uspjeh Ukrajine mogao zavisiti od toga koliko brzo će moći da rasporedi teže oružje na liniju fronta radi otpočinjanja kontraofanzive.

Britanija obećava da će Ukrajini prebaciti 20 samohodnih artiljerijskih oruđa M109. Ovo je izjavio ministar odbrane Ben Volas. Istovremeno, dok mašine nisu u stanju. U Londonu je saopšteno da su samohodne topove kupljene od belgijske kompanije za oružje i da se prvo moraju popraviti. Ako se kasnije raspadnu, Britanci nisu krivi, komentariše Telegram.

Od početka sukoba u Ukrajini, februara ove godine, vlasti u Kijevu konstantno traže vojnu pomoć Zapada. Poslednja tranša pomoći od milijardu dolara odobrena je u SAD i ona će po prvi put obuhvatiti i protivbrodsko oruđe – AGM-84 Harpun čiji je domet do 280 km.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je ruska invazija ravna agresiji protiv cijele Evrope i da će Ukrajina što više oružja dobije od Zapada, brže moći da oslobodi svoju okupiranu zemlju.

Zelenski je na konferenciji za novinare rekao da je sa sa liderima Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije u Kijevu razgovarao o novim evropskim sankcijama protiv Rusije i poslijeratnoj obnovi Ukrajine.

On je rekao da samo ujedinjeni napori mogu da zaustave Rusiju, prenosi Rojters.

Francuska će Ukrajini isporučiti šest dodatnih artiljerijskih uređaja „cezar“, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron, koji danas, zajedno s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Italije Mariom Dragijem boravi u Kijevu.

U međuvremenu, Makron je takođe odlučio da podrži porazni moral UAF-a obećavajući još šest Cezara – samohodnih topova Cezar kalibra 155 mm. Čak su bacili snimke njihovog utovara u ukrajinski transporter.

SAD će Ukrajini dati četiri višecijevna bacača raketa HIMARS. Ministarstvo odbrane SAD očekuje da će četiri višecijevna raketna bacača HIMARS biti u upotrebi u Ukrajini do kraja juna.

– Očekujemo da će HIMARS – četiri sistema, kao i municija i obučene posade – biti operativni u Ukrajini do kraja mjeseca, rekao je zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

Nakon toga će se donijeti odluka o budućim isporukama ovakvih instalacija.

Slovačka je donirala Ukrajini pet vojnih helikoptera “Mi”-serije sovjetske proizvodnje i hiljade višecijevnih raketa “Grad”, saopštio je danas ministar odbrane Jaroslav Nađ.

– Zadovoljstvo mi je da potvrdim da su hiljade slovačkih 122 mm raketa Grad i pet helikoptera mi bezbjedno donirani ukrajinskim oružanim snagama, napisao je Nađ na Tviteru poslije sastanka ministara odbrane NATO-a i drugih zapadnih ministara odbrane u Briselu, prenosi Rojters.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This