Najnovije: Rat u Ukrajini, 113. dan – Generalna bitka za Donbas primiče se tek svojoj prvoj trećini, a ukrajinski front već puca po šavovima

Najnovije: Rat u Ukrajini, 113. dan – Generalna bitka za Donbas primiče se tek svojoj prvoj trećini, a ukrajinski front već puca po šavovima

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Rusi pojačavaju, puca ukrajinski front

Generalna bitka za Donbas primiče se tek svojoj prvoj trećini, a ukrajinski front već puca po šavovima. Ruska vojska je zauzela Bogorodičnoe i primakla se Slavjansku na desetak kilometara. Preuzela je kontrolu i nad važnim gradićem Dolina koji je važna „usputna stanica“ na putu ka Slavjansku.

Ukrajinska odbrana Doline probijena je prvenstveno moćnim avio-udarima. Poslije pada Doline, pred Rusima je samo Hristišće koje je pet kilometara udaljeno od Slavjanska. Radi opkoljavanja Slavjanska, u kojem je 2014-te nastao nukleus armije Donjecke Republike, ruski bataljoni već napreduju ka Krasnopolju i dalje na jug ka Sidorovu.

Ukrajinski front jednako ozbiljno puca i oko Bahmuta.

 • Prvo između Bahmuta (bivšeg Artjomovska) i Novoluganska. A potom je probijen i front južno od Bahmuta i zauzeto Semigorje.

Oružane snage RF pokrivaju položaje Oružanih snaga Ukrajine na periferiji Artemovska. Front nastavlja da se približava gradu.

 • Uz vazdušnu i artiljerijsku podršku ruske vojske, armija DNR je presjekla put Svetlodarsk-Bahmut, a preuzela je i kontrolu nad pola Vrubovke.
 • Kad bude zauzeta cijela, biće zatvoren obruč oko ukrajinskih jedinica u Lisičansku.
 • Pred padom je Toškovka, a sa njom će biti operativno i potpuno opkoljeni Ukrajinci koji drže Zolotoe i Gorskoe.
 • Pad Toškovke značiće faktičko opkoljavanje velikih termoeletrana u Novolugansku i Ugljegorsku.
 • Rusi nadiru i prema Čuguevu, a ukrajinski Generalštab je objavio da Rusija prebacuje trupe i teško naoružanje prema Očakovu i Nikolajevu.

Napad na Slavjansk: Ruski specijalci zauzimaju jedno naselje za drugim. Snimak akcija čišćenja sibirskih motorizovanih puškara i „obilazak” uporišta iz kojih su isterane Oružane snage Ukrajine i odnijeti mnogi trofeji.

Pored izviđačke i artiljerijske korekcije, kvadrokoptere ruski vojnici koriste i kao jurišne dronove. Tiho se približavaju neprijateljskim pozicijama i bombarduju ih konvencionalnim ručnim bombama, kao na ovom snimku.

 • Ruska ofanziva kod Harkova: Žestoki sukobi kod Rubežnog, Ukrajinci pokušavaju da forsiraju Severski Donjec

Prema rečima Ministarstva odbrane Ruske Federacije, oružane snage su usređene samo na vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i, 25. marta, završene su glavne zadatke prve faze – značajno je smanjila borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj ruske vojske je oslobađanje Donbasa.

 • Na sjeveru regiona tokom proteklog dana pojačane su borbe. Poslije dugih borbi na “Velikih Prohodov”, Oružane snage RF su prešle u ofanzivu na Dementjevku i Rusku Lozovaju. Oslobađanje ovih sela omogućiće napad sa boka na neprijateljsku grupaciju u Prudjanki i Slatinu.
 • Na istoku se nastavljaju borbe u okolini Rubižna i Ternove. Ruska vojska se bori za desnu obalu Severskog Donca, pokušavajući da spriječi neprijatelja da izgradi prelaz.
 • U vezi sa ofanzivom Oružanih snaga RF, u okolini Dergačija raspoređena su dodatna artiljerijska oruđa Oružanih snaga Ukrajine. Vatra na ruske snage koje napreduju takođe se puca iz Zoločeva i Bezruka.
 • U jutarnjim satima ruske trupe su pogodile zgradu kasarne u Zoločevu, gde su bile smještene dvije čete Oružanih snaga Ukrajine. U suterenu objekta bilo je smješteno skladište municije koje je detoniralo od pogotka.

Čečeni na periferiji Gorskog i Zolotoja

 • Bivši vojnici SAD postali plaćenici

Ruska vojska zarobila je dvojicu američkih plaćenika kod Harkova.

Prema navodima „Dejli telegrafa“ 39-godišnji Aleksandar Drjuk i 27-godišnji Endi Hjuin su prvi zarobljeni Amerikanci.

 • Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske snage ispalile su za 15 minuta četiri granata kalibra 122mm na mjesto Ozerjanovka, tri granate kalibra 152mm na Gorlovku i dvije mine kalibra 120mm na Goljmovski, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Direktno pogođen ukrajinskom granatom krov porodilišta

 • Granatiranje Kurske oblasti u Rusiji

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovoit ispričao je kako se odvija granatiranje pograničnih teritorija iz Ukrajine – prema njegovim riječima, ljudi iz minobacača montiranih na civilna vozila pucaju iz Ukrajine.

Od početka vojne specijalne operacije u Ukrajini, Kurska oblast je više puta granatirana, najčešće je stradalo pogranično selo Tetkino, u jednom od granatiranja je ubijen vozač kamiona, stanovnik Voronješke oblasti, dovezao je teret lokalnoj destileriji, njegov kolega je teško ranjen. Osim toga, željeznički most na dionici Sudža-Sosnovij Bor dignut u vazduh, ali je on već obnovljen.

 • Ubijena žena, druga ranjena

VSU je napala selo Zemljanki u Kirovskom okrugu Makejevke, ubijena je žena, sapštio je štab DNR. – Kao rezultat granatiranja ulice Frunze, jedna žena je poginula, druga je povrijeđena.

 • Ruski “peresvet” – mit ili stvarnost

“Peresvet” je zastrašujući laser koji buši i debeli čelik za par sekundi. Rusija je najavila upotrebu nekih od svojih tajnih i zastrašujućih oružja u Ukrajini, poput laserskih topova “zadira” i “peresvet”, prenose zapadni mediji.

Potpredsjednik ruske Vlade Jurij Borisov najavio je korišćenje lasera “zadira”, za koji vojni stručnjaci navode da se transportuje vozilom, da ima domet djelovanja od pet kilometara i da se može koristiti za obaranje dronova.

“Zadira”, prema ruskim tvrdnjama, “prži dronove na nebu”, prenosi portal za analitiku “Advans”. Agencije podsjećaju na ruski balistički sistem “peresvet”, koji takođe uključuje lasersko oružje.

“Peresvet” je dobio ime prema srednjovjekovnom ratniku-monahu.

– Ako “peresvet” zasljepljuje, onda ova nova generacija laserskih oružja dovodi do fizičkog uništenja mete, do toplotnog uništenja, jer ona izgori – objašnjava Borisov.

Ipak, neki zapadni stručnjaci, i nakon uvođenja mnogih moćnih oružja u rusku vojsku, sumnjaju da Rusija zaista ima takvo oružje u upotrebi, prenosi “Dojče vele”.

Laserska oružja proizvode snop koncentrisanog svetla visoke temperature, a neka od njih mogu probušiti i debeli čelik za par sekundi. Laserski snop putuje brzinom svjetlosti, ima veliki domet i može pogoditi metu precizno u milimetar. Još jedna prednost na frontu je ta što su laseri gotovo nečujni. Što je još važnije – oni su jeftini, jer nema municije.

ISTOK

CATEGORIES
Share This