Najnovije: Rat u Ukrajini, 108. dan – Pripadnici VSU u Sjeverodonjecku traže pregovore – jedini izlaz predaja; Snage DNR napreduju ka Slavjansku

Najnovije: Rat u Ukrajini, 108. dan – Pripadnici VSU u Sjeverodonjecku traže pregovore – jedini izlaz predaja; Snage DNR napreduju ka Slavjansku

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Jedini način za spas – predaja

Ukrajinski vojnici u fabrici Azot u Sjeverodonjecku traže kontakt za pregovore, kako bi našli način da se povuku, rekao je ambasador LNR u RF.

Ukrajincima u fabrici Azot objašnjeno je da moraju da polože oružje i predaju se, drugi uslovi neće biti prihvaćeni.

29. punkt, minobacačka baterija 2. MSB 4. brigade LNR granatira ukrajinske položaje

  • Snage DNR napreduju ka Slavjansku

Jedinice Donjecke Narodne Republike približavaju se Slavjansku, saopštio je u Telegram kanalu štab teritorijalne odbrane DNR.

„Postoji napredak u pravcu Slavjanska“, navodi se.

Štab je dodao da je do danas grupacija trupa Donjecke i Luganske republike, uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodila 235 naselja u DNR, uključujući Tripilje, Vladimirovku (Artemovski okrug), Stavki i Lipovoe (Krasnolimanski okrug).

Prema izjavi ministra informisanja DNR Artema Olhina u Slavjansku i okolnim mjestima ima 70.000 ukrajinskih vojnika. Borbe se vode u okolini grada,

Oslobođena železnička stanica “Svetličnoe”

  • Kijev: Rusija juriša na odbranu kod rijeke Sjeverski Donjec

Rusija nastoji da nađe slabe tačke u ukrajinskoj odbrani u blizini rijeke Sjeverski Donjec u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

On je za ukrajinsku televiziju rekao da ruske snage nisu odustale od pokušaja pokretanja jurišnih operacija u toj oblasti, prenosi Rojters.

Ruski samohodni topovi MSTA-S uništavaju oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine

  • Specnaz sproveo kroz linije 9 ukrajinaca

Jedinica ruskog Specnaza uspjela je da bez gubitaka sprovede grupu od 9 ukrajinskih vojnika do ruskih linija, koji su htjeli da se predaju u reonu sela Njujork.

Specnaz u akciji

Ruski specijalci u akciji

  • Zelenski: Ukrajinske snage se drže u ključnim bitkama u Donbasu

Ukrajina se ”drže” u bitkama za ključne gradove na frontu u Donbasu, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi britanski Gardijan.

Dajući brzo ažuriranje situacije u Donbasu tokom svog posljednjeg obraćanja naciji, Zelenski je rekao: “Situacija na frontu danas je bez značajnijih promjena. Severodonjeck, Lisičansk i drugi gradovi Donbasa, koje okupatori sada smatraju ključnim ciljevima, se drže.”

On je dodao da su ukrajinske snage napravile pozitivne korake u regionu Zaporožja i Harkova i da su u procesu ”oslobađanja naše zemlje”.

TOS-1A „Solncepjok“ nanosi udare na položaje Oružanih snaga Ukrajine na granici Harkovske oblasti i DNR, podržavajući ofanzivu Oružanih snaga RF.

  • Stradalo više od 7.700 civila u DNR

U Donjeckoj Narodnoj Republici od 3. do 9. juna poginula su 62 pripadnika policije i 23 civila, povređeno je 260 bezbjednosnih službenika i 100 civila, pokazuju podaci kancelarije ombudsmana DNR.

-Ukupan broj poginulih tokom čitavog perioda oružane agresije Ukrajine je 7.726 ljudi, uključujući 108 djece“, navodi se na sajtu ombudsmana.

Prema riječima ombudsmana DPR Darje Morozove, protekla nedelja je postala „jedna od najtežih za republike“.

  • Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 15.50 časova (po moskovskom vremenu) ispalile su tri granate „NATO“ kalibra 155 milimetara na Vorošilovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Stalno ukrajinsko granatiranje Donjecka

ISTOK

CATEGORIES
Share This