Najnovije: Rat u Ukrajini, 107. dan – Sjeverodonjeck određuje sudbinu Donbasa. U zapadnoj štampi sve više rezerve prema Zelenskom i ishodu rata

Najnovije: Rat u Ukrajini, 107. dan – Sjeverodonjeck određuje sudbinu Donbasa. U zapadnoj štampi sve više rezerve prema Zelenskom i ishodu rata

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Britanski „Independent“: Ruske trupe brojčano značajno nadmašuju Ukrajince u artiljeriji i municiji

Ruske trupe brojčano nadmašuju ukrajinske 20 puta u artiljeriji i 40 puta u municiji, navodi britanski list „Independet“, pozivajući se na obavještajni izveštaj koji je došao u njihov posjed, prenose RIA Novosti.

– Prema novim obavještajnim podacima, ukrajinske trupe trpe ogromne gubitke, pošto ih ruske trupe nadmašuju 20 prema 1 u artiljeriji i 40 prema 1 u municiji.

Prema izvještaju, ukrajinske trupe su ograničene na domet od 15,5 milja (24,9 km), dok ruske mogu da udare sa 12 puta veće udaljenosti.

– Jasno je da ne možete pobijediti ako imate nekoliko puta manje oružja, vaše oružje gađa neprijatelja sa kraće udaljenosti i imate znatno manje municije od protivnika – citira list izvod iz izveštaja.

Prema njihovim riječima, ukrajinska strana je skoro u potpunosti ostala bez projektila za MLRS „Smerč“ i „Uragan“.

– Ovo stvara situaciju apsolutne nejednakosti na bojnom polju, a da ne pominjemo potpunu dominaciju ruskih aviona u vazduhu – navodi se u izvještaju.

 • Ukrajinci minirali fabriku „Azot“?

Ukrajinske trupe u Sjeverodonjecku minirali su teritoriju fabrike Azot, gdje se, prema riječima zarobljenog ukrajinskog bezbjednosnog zvaničnika, nalazi oko 300 civila u podrumu, rekao je za RIA Novosti Apti Alaudinov, pomoćnik šefa Čečenije za energetski blok.

Ranije je šef republike Ramzan Kadirov, pozivajući se na svjedočenje jednog zatvorenika, rekao da je ukrajinska vojska otjerala oko 300 civila u industrijsku zonu Sjeverodonjecka.

– Imamo informacije da tamo ima oko tri stotine civila koje su Ukrajinci otjerali u neki podrum i sve minirali – rekao je Alaudinov.

Alaudinov je precizirao da ljudi ne mogu da napuste teritoriju fabrike, jer se koriste kao živi štit.

– S tim u vezi, moramo da radimo svoj posao (oslobodimo teritoriju fabrike) pažljivo, lokalno kako ne bismo naudili ovim civilima. Oni su zapravo postali živi štit da ne možemo da radimo svoj posao u format u kojem smo mi to uradili – rekao je pomoćnik šefa Čečenije.

 • Borbe za Slavjansk su u punom jeku

Štab Teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike javio je da se vode borbe za Slavjansk.

– U jeku su borbe za Slavjansk“, saopštilo je ministarstvo na Telegram kanalu.

 • Ruski sistem za PVO obara ukrajinski dron
 • Rusija je upotrijebila četiri borbena aviona Su-57 u Ukrajini

„Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini upotrijebila grupu od četiri lovca Su-57, povezanih u jedinstvenu informacionu mrežu sa ciljem uništenja PVO“, rekao je za RIA Novosti obavješteni izvor.

– U okviru specijalne vojne operacije ruske Vazdušno-kosmičke snage izvele su operaciju identifikacije i uništavanja sistema PVO Ukrajine pomoću četiri najnovija višenamjenska lovca Su-57 – rekao je taj izvor i dodao:

– Avioni su integrisani u informacionu mrežu putem automatskih sistema veze, prenosa podataka, navigacije i identifikacije u realnom vremenu.

 • Granatiran Krasni Liman

Ukrajinske trupe granatirale su noću grad Krasni Liman, dvije osobe su poginule, a jedna je povrijeđena, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

– Oružane formacije Ukrajine granatirale su Krasni Liman. U noćnom granatiranju dvije osobe su poginule, a jedna je povrijeđena – navodi se u saopštenju Telegram kanala ministarstva.

 • Raketiran Stahanov poginulo 13 civila

Broj poginulih u granatiranju grada Stahanova od strane ukrajinskih trupa porastao je na 13, a povređeno je šest osoba, navodi se u izjavi šefa Luganske Narodne Republike Leonida Pasečnika koju su prenele RIA Novosti.

Ranije je štab teritorijalne odbrane republike saopštio da su dvije žene poginule, a dvije povređene tokom granatiranja Stahanova iz MLRS Uragan.

 • Ispaljeno 10 raketa na Jakovljevku

Ukrajinske snage su za skoro 15 minuta ispalile 10 raketa iz sistema „Grad“ na Jakovljevku i 15 na Jasinovatu, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ranjeno dvoje djece u granatiranju Donjecka

 • Čečenske jedinice ostaju u Ukrajini do okončanja Specijalne vojne operacije

Čečenske jedinice ostaće u Ukrajini do okončanja specijalne operacije (SVO) rekao je za RIA Novosti poslanik Državne dume Adam Delimhanov.

– Da, naravno. Imamo takvo naređenje od Ramzana Ahmatoviča (Kadirova) – rekao je on odgovarajući na pitanje da li će borci iz Čečenije biti u zoni operacije dok se ona ne završi.

Prema riječima Delimhanova, njegova jedinica se i dalje nalazi u LNR i obavlja zadatke koji su definisani zajedno sa Ministarstvom odbrane Rusije, samim jedinicama i sa rukovodstvom republike.

– Imamo bratstvo, bliske bratske odnose, nijedno oružje ga ne može slomiti i pobijediti. A oni (ukrajinska vojska) nemaju ni duha ni vjere u ono što rade – rekao je poslanik.

Čečeni očistili Kamiševu, mjesto donedavno žestokih borbi

 • Reznikov: Gubimo do 100 vojnika dnevno

Ministar odbrane Ukrajine rekao je da svakodnevno pogine do 100, a bude ranjeno do 500 ukrajinskih vojnika.

On je dodao da je ukrajinska priobalna linija odbrane ojačana američkim raketnim sistemima „Harpun“.

Inače, bivši poslanik Rade Ilja Kiva tvrdi da ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov planira na jesen da pobjegne u SAD, prenose RIA Novosti.

 • Britanski plaćenik Endrju Hil predao se Rusima u oblasti Nikolajev

Prema njegovim riječima, pored njega, u borbama je na strani Ukrajine učestvovalo još 6 stranih plaćenika – državljani SAD, Danske i Njemačke: Amerikanci Grejdi i Vil, Njemac Paskal, Danac Toni (Toni).

Takođe u bilježnici plaćenika Endru Hila nalaze se koordinate mjesta sahrane 280 lokalnih stanovnika.

 • Smrtna kazna za britanske plaćenike

Sud DNR osudio je na smrt strane plaćenike koji su se borili na strani Kijeva – Britance Šona Pinera i Ejdena Aslina, kao i Marokanca Saduna Brahima.

Velika Britanija duboko je zabrinuta zbog smrtnih kazni koje je dvojici Britanaca izrekao sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i radiće na njihovom oslobađanju, izjavio je danas portparol premijera Borisa Džonsona.

„Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe“, rekao je portparol Džonsona novinarima, prenosi Rojters.

 • Poljaci će ispostaviti „fakturu“ Ukrajini

Poljski predsjednik Andrzej Duda: „Poslali smo više od 240 tenkova, skoro 100 komada oklopnih vozila i naoružanja u Kijev. Poslali smo oružja za ukupno 2 milijarde dolara. Uzimajući u obzir da poljska nacionalna tradicija podrazumijeva isplatu svakog zlota datog satelitima (a Poljaci imaju satelite u najboljem slučaju samo jednom u vijeku i to na vrlo kratko vrijeme), nema sumnje da će Poljaci pokušati da povrate ove 2 milijarde što je brže moguće. To jednostavno nije novac, već ostaci ukrajinskog suvereniteta.“

Inače, SVR je danas saopštio da Varšava aktivno gura Zelenskog da na nju prenese stvarnu kontrolu nad najvažnijim državnim funkcijama i institucijama.

„Tamo, u Poljskoj, već se raspoređuje rezervni centar za obradu podataka Državne poreske službe Ukrajine, kome će pristup imati poljske specijalne službe“ – rekao je Duda.

 

 

CATEGORIES
Share This