Najnovije: Rat u Ukrajini, 102. dan – Ukrajinci se povlače iz Sjeverodonjecka, pretrpili katastrofalne gubitke

Najnovije: Rat u Ukrajini, 102. dan – Ukrajinci se povlače iz Sjeverodonjecka, pretrpili katastrofalne gubitke

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Rezime dana ruskog Ministarstva odbrane

Prema posljednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, oružane snage Rusije u Ukrajini uništile su tokom proteklog dana jedan ukrajinski PVO sistem „Osa-AKM“, 13 tenkova, četiri skladišta sa municijom, kao i 26 jedinica specijalne vojne tehnike ukrajinske vojske. Uništena su i dva sistema „Grad“.

  • Oboren avion, uništene bespilotne letilice

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski vojno-transportni avion, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ruski bliski raketni napad na ukrajinske položaje

  • Moskva: Ukrajinci se povlače iz Sjeverodonjecka

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su pretrpile kritične gubitke i do 90 odsto ljudstva povlače se iz Sjeverodonjecka u pravcu Lisičanska, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je na svom Telegram kanalu precoiziralo da su pojedine jedinice ukrajinskih trupa u borbama za Sjeverodonjeck izgubile i do 90 odsto ljudstva i da se povlače u pravcu Lisičanska, grada na suprotnoj strani rijeke Severski Donjec.

Ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj izjavio je u petak da su ukrajinske snage povratile oko 20 odsto Sejeverodonjecka tokom borbi sa Rusijom, u trenutklu kada su ruske snage držale 70 odsto teritorije grada.

  • “Poginulo 36 pripadnika ukrajinskih snaga”

U borbama jedinica snaga LNR sa ukrajinskim trupama tokom proteklog dana neprijatelj je pretrpio gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, prenosi Sputnjik.

Poginulo je 36 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno šest oklopnih transportera, šest vozila, dok je osam pripadnika ukrajinskih snaga položilo oružje.

Kako se navodi u saopštenju Narodne milicije LNR, „protivnik gađa civilne objekte naselja u blizini fronta“.

  • Magru: Pogibija četvorice stranih boraca u Ukrajini

Četiri inostrana borca su poginula u Ukrajini, saopštio je danas na Fejsbuku portparol Međunarodne legije za odbranu Ukrajine Demijan Magru, navodeći da je reč o dobrovoljcima iz Francuske, Njemačke, Australije i Holandije.

– Želimo da odamo počast našoj poginuloj braći, koja su otputovala u Ukrajinu da se pridruže najhrabrijim Ukrajincima. Ne postoje riječi kojima bismo izrazili našu zahvalnost za njihovu službu i krajnju žrtvu. To su heroji koji su došli da odbrane vrijednosti u koje su vjerovali i da se suprotstave tiraniji – poručio je Magru opraštajući se od svojih saboraca, prenosi Si-En-En.

Čečenski specijalci pevaju „Katjušu“ u Donbasu
Vojnici specijalnih snaga „Ahmat“ zajedno sa ruskim vojnicima oslobađaju grad od okupatora.

  • Ukrajinci zapalili manastir tokom povlačenja?

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas novinarima da su ukrajinski vojnici, povlačeći se iz Svjatogorska u Donjeckoj Narodnoj Republici, zapalili drvenu manastirsku crkvu u Sveto-uspenskoj lavri.

– Tokom povlačenja jedinica 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinski nacionalisti su zapalili drveni skit Svih Svetih zemlje Ruske Sveto-Uspenske Svjatogorske lavre – saopštilo je ministarstvo.

Sa druge strane, nezavisni ukrajinski medij Hromadske tvrdi da je crkva pogođena i zapaljena tokom ruskog granatiranja, i da nema povređenih. Oni se pozivaju na izjave koje su stigle iz Ukrajinske pravoslavne crkve i ukrajinske vojske.

  • Rogov: Neutralisana ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa u Zaporoškoj oblasti

U Zaporoškoj oblasti, na jugu Ukrajine, neutralisana je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, saopštio je Sputnjiku član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

Kako je rekao, riječ je o dobro pripremljenim ljudima iz ukrajinskih specijalnih službi, a trenutno je u toku istražni postupak kako bi se utvrdilo njihovo cjelokupno delovanje.

  • Ukrajinci granatirali Donjeck

Ukrajinska artiljerija je neselektivno gađala Donjeck sa svjesnim ciljem izazivanja civilnih žrtava. Do 22.20 poznato je da ima najmanje 5 poginulih i preko 20 ranjenih, uključujući i teže. Među stradalima ima djece.

Gađan je samo centar Donjecka

Kadrovi neposredno nakon granatiranja

  • Rusi odgovorili raketnim napadom na vojnu infrastrukturu u Kijevu

Snimak prolaska krstarećih raketa, trenutka kada je jedna od njih pogodila metu i jaka vatra u Kijevu

Napad na Kijev izveli su raketni bombarderi koji su ispalili 5 ili 6 vazdušnih raketa Kh-101:

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, jutarnji raketni udari su izvedeni na vojnu i civilnu infrastrukturu:

Artiljerija 63. brigade Oružanih snaga Ukrajine sinoć je upotrijebila fosfornu municiju na naselju Belogorka. Od trovanja produktima sagorijevanja fosfora povređena su dva mještana. Zahvaljujući pomoći ruske vojske, žrtve su prebačene u medicinske ustanove:

ISTOK

CATEGORIES
Share This