Najnovije: Rat u Ukrajini, 101. dan – Čečenski Ahmat i kozaci zauzeli Kamiševahu. Zatvara se  obruč oko Sjeverodnjecka i Lisičanska, iako su Ukrajinci oslobodili dio grada

Najnovije: Rat u Ukrajini, 101. dan – Čečenski Ahmat i kozaci zauzeli Kamiševahu. Zatvara se obruč oko Sjeverodnjecka i Lisičanska, iako su Ukrajinci oslobodili dio grada

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Vojni ekspert Boris Rožin sa kratkim rezimeom rezultata operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine

Sjeverodonjeck
Borbe na području industrijske zone Azot. Neprijatelj je odlučio da ga zadrži do kraja i tamo je prebacio pojačanja, uključujući strane plaćenike. Borbe u gradu se nastavljaju.

Infografika za Severodonjeck prema američkim izvorima. Krasnoje je dio grada koji je oslobodila ruska armija. Vezu sa svojim snagama u Gradu Ukrajincu  pokušavaju da zadrže i u tu zonu su prebačena pojačanja

Lisichansk
Neprijatelj drži odbranu i sa strane Sjeverodonjecka i sa strane Ustinovke i Privolje. Glavna linija snabdijevanja grupe je autoput Artemovsk-Seversk-Lisičansk.

Borbeni helikopteri Ka-52 vojne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije iznad Luganske Narodne Republike.

Soledar
Borbe se nastavljaju u blizini autoputa Artemovsk-Lisičansk, gdje Oružane snage Ukrajine nastavljaju da pokušavaju da potisnu naše trupe od Belogorovke i Berestovoje, ali pošto je put pod kontrolom vatre, problematično je koristiti ga u kontekstu borbi koje su u toku.

Svetlodarsk
Borbe za termoelektrane Novolugansk i Uglegorsk se nastavljaju. Neprijatelj je tamo prilično čvrsto ukopan. Put Svetlodarsk-Debaljcevo je već deblokiran.
Zlatan
Nakon zauzimanja Kamiševahija, nastavljene su borbe za Zolote i u rejonu Toškovka. Presudne bitke na ovim prostorima biće za Vrubovku.

Artiljerija 1. mehanizovanog bataljona trupa vojske DNR uništava skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja. Novgorod (Njujork).

Slavjansk
Vode se borbe za Svjatogorsk i Bogorodične. Neprijatelj pojačava odbranu u rejonu Rajgorodoka.
Suvo grožđe
Pozicione bitke u oblasti Kurulka, Bolshaia Kamishevakhi.
Pored napada na Bogorodično, sprovodi se i ofanziva na Dolinu duž autoputa Izjum-Slavjansk.

„Krivoj Rog. Zgrada Gradskog odeljenja unutrašnjih poslova, preko puta nje, preko puta je konak Tehničke škole. U njemu ima kretanja. Mnogo lica koja govore engleski, mnoga sa cool optikom. Svi u tetovažama, sa minđušama u ušima. stranci“.

Kharkiv
Pozicione borbe sjeverno od grada. Neprijatelj ponovo pokušava da se uhvati za Cupovku nakon pretrpljenih gubitaka. Borbe se nastavljaju južno od Ternovoe i sjeverno od Starog Saltova. Neprijatelj je zauzvrat pokušao da napadne u rejonu sela Lipci.

Artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije razradila je četno uporište 59. brigade Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Herson. Autentično se zna za uništenje dva oklopna transportera. Niko ne broji koliko je neprijateljske žive sile uništeno.

 

Zaporožje
Borbe sjeverno od sela. Pologije, kao i istočno od Guljajpolja. Zapadno od Guljaj-Pola, nepromojenjeno.
deset.
Avdiivka
Borbe sjeverno od Avdijevke. Protivnapadi Oružanih snaga Ukrajine kod Novoselke-2 nisu bili uspješni. Naše trupe takođe još nemaju ozbiljnog napredovanja u Njujorku. Borbe su nastavljene u pravcu Krasnogorovke.

Artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije razradila je četno uporište 59. brigade Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Nikolajev-Herson. Autentično se zna za uništenje dva oklopna transportera. Niko ne broji koliko je neprijateljske žive sile uništeno.

 

Ugledar, Marinka, Nikolajev, Odesa – bez promjene.

  • Rusi zauzeli Kamiševahu

Ruska vojska, specijalni puk AHMAT i 6. kozački puk potpuno su zauzeli Kamiševahu.

Ovu informaciju je dao ratni dopisnik @anna_news vojni dopisnik Lisitsin.
Sada 6. kozački puk juriša na selo Privolje.

Zapadni i sjeverni deo ovog naselja već su oslobođeni.

Kamiševaha je strateški važno naselje, čije će zauzimanje omogućiti konačno blokiranje Oružanih snaga Ukrajine u Sjeverodonjecku i Lisičansku.

  • Ukrajinci vratili dio izgubljene teritorije u Sjeverodnjecku

Ukrajinci su saopštili kako su povratili dio industrijskog grada Sjeverodonjecka u oblasti Luganska, te da bi dijelove grade mogli braniti još dvije sedmice. Sjeverodonjeck je trenutno glavna meta ruske ofanzive.

Sergij Gadai, guverner provincije Lugansk, izjavio je za državnu televiziju kako su ukrajinske trupe vratile kontrolu nad 20 posto teritorije koju su ranije izgubili u ovom gradu.

Osim toga, izjavio je kako nije realno da bi grad mogao pasti u naredne dvije sedmice čak i ako se rasporede ruska pojačanja.

“Onog trenutka kada budemo imali dovoljno zapadnog dalekometnog oružja, moći ćemo odbaciti njihovu artiljeriju od naših pozicija. Onda će, vjerujte mi, njihova pješadija samo pobjeći”, kazao je Gadai.

Tvrdnje o vraćanju dijela teritorije nisu mogle biti potvrđene od strane Reutersa, ali su novinari vidjeli da su se u četvrtak dijelovi Sjeverodonjecka još uvijek nalazili pod ukrajinskom kontrolom.

Na društvenim mrežama su objavljeni i snimci dolaska u Sjeverodonjeck pripadnika ukrajinske legije stranaca.

  • Djelovanje GRU grupe

Ruski obavještajci (GRU) gađali su neprijatelja navođenim projektilima i vatrom iz RPG-a tokom borbe sa ukrajinskim militantima.

  • Ukrajinska kontraofanziva u Sjeverodonjecku djelimično uspjela

Rusi sada kontroliršu 50 posto Sjeverodonjecka nakon ukrajinske protivofanzive, javljaju ugrajinski mediji.

Guverner Luganske oblasti Serhiy Gaidai rekao je da su ranije ruske trupe kontrolisale 70 posto grada, ali je ukrajinska vojska izvršila protunapad i neke od njih potisnula.

  • Incident u Odesi

Oružje koje je podeljeno kriminalcima i ukradeno iz ukrajinskih skladišta nastavlja da živi svoj život. Tako je u Odesi, kada je policija pokušavala da privede militanta Terodefensea Harkova, koji je prodavao oružje, bacio granatu na policiju.

  • Poruka ukrajinskog vojnika Kijevu

Ukrajinski militant šalje pozdrave korumpiranoj kijevskoj eliti.

On je u svom apelu zatražio od političara da prestanu da pokušavaju da promovišu i profitiraju od borbi.

  • Poginuo dobrovoljac iz Francuske

Jedan francuski državljanin koji se dobrovoljno prijavio da se bori na istoku Ukrajine zajedno sa vojskom te zemlje protiv Rusije, poginuo je tokom borbi, potvrdila je danas portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Primili smo tužnu vijest da je jedan Francuz smrtno povrijeđen u borbama u Ukrajini, navela je portparolka u saopštenju.

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This