Najgori saziv: Mandat obilježile blokade i nerad

Najgori saziv: Mandat obilježile blokade i nerad

Političari u Bosni i Hercegovini ne mogu se pohvaliti rezultatima rada u mandatu kome se bliži kraj.

Na evropskom putu odavno je zastoj, većina ekonomskih mjera koja bi građanima i ekonomiji pomogla u inflaciji je izostala.

Peeiod od 2018. do 2022. obilježile su brojne blokade rada institucija, ali i pandemija covid-19, koja je još jednom pokazala nefunkcionalnost državnog aparata.

Po mnogima je najviše zakazao Savjet ministara BiH.

Ministri su u ovom mandatu redovno zasjedali 54 puta. Prema podacima dostupnim na veb stranici Parlamentarne skupštine BiH, od kraja 2019. do danas, svega deset zakonskih prijedloga došlo je iz ove institucije, a u mandatu ih je bilo 68.

Osam zakona je doneseno i objavljeno, jedan prijedlog je u proceduri – Zakon o javnim nabavkama, dok je jedan – Zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu odbijen.

Zbog takve statistike, mnogi ovaj saziv Savjeta ministara ocjenjuju najgorim u istoriji.

“Jako malo nekih rješenja koja bi mogla koristiti građanima Bosne i Hercegovine je provedeno na ovom nivou vlasti.

Jako malo je urađeno na evropskim zakonima, ako uzmemo ove zakone koji su navedeni, odnosno mjere iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije tek je jedna u potpunosti provedena, neke su tek zagrebane”, kaže urednik portala Istinomjer Dalio Sijah.

Ne treba zaboraviti da se i na početak rada Savjeta ministara, odnosno na formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od provođenja izbora čekalo duže od godinu dana.

Prva kočnica u ovom mandatu povučena je zbog politike prema NATO savezu.

Nakon prve blokade dolazi pandemija koronavirusa, svjetska kriza koja je pokazala kakav nam je zdravstveni sistem, ali i kakva je državna vlast.

Većina mjera kojima se pokušavalo pomoći zdravstvu, građanima i privredi pala je na entitete, a državne institucije, koje su uporno skidale odgovornost sa sebe pokazale su koliko nisu u stanju čak ni da koordinišu.

Savjet ministara i ovdje je prednjačio. Politikolog Mladen Bubonjić smatra da se neefikasnost institucija treba staviti u širi kontekst.

(BHRT)

CATEGORIES
Share This