Mljekari Srpske najavlili poskupljenje, prijete da će prosipati mlijeko

Mljekari Srpske najavlili poskupljenje, prijete da će prosipati mlijeko

Mljekari u Republici Srpskoj na teškim su mukama te je poskupljenje koje je najavljeno neminovno za opstanak proizvodnje, poručio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

 

Udruženje je najavilo podizanje otkupne cijene mlijeka na 0,95 KM po litru.

Kako navode, na poskupljenje utiče rast svih inputa mljekarske proizvodnje te visoke cijene pojedinih mineralnih đubriva, a ništa bolja situacija nije ni sa hranom za stoku.

Prema riječima Usorca, otkupna cijena mlijeka prije je bila 0,8 KM po litru, a sada je to oko 0,6 KM.

– Sadašnja otkupna cijena od 0,6 KM dovela je do prosjačkog štapa poljoprivredne proizvođače – kazao je Usorac za Nezavisne novine.

Ističe da je odluka da se podigne cijena mlijeka za 0,3 KM po litru, minimum na sva poskupljenja s kojim se mljekari suočavaju.

– Visoke cijene goriva i svih repromaterijala glavni su uzročnici poskupljenja, a ako prerađivači ne budu pristali na nove cijene, bićemo primorani na zatvaranje proizvodnje – kazao je Usorac.

Dodaje da, ukoliko prerađivači ne budu željeli da otkupljuju mlijeko po ovim cijenama, može doći i do prosipanja mlijeka.

– Imali smo sastanke sa prerađivačima i trgovcima, oni bi željeli da otkupljuju mlijeko za džaba, a to nije moguće. Mi više nismo u mogućnosti da prodajemo mlijeko po ovim cijenama – kazao je Usorac.

Žarko Prole, mljekar iz Šipova, kazao je za Nezavisne novine, da je trenutna otkupna cijena mlijeka 0,55 KM po litru te da je to veoma malo s obzirom na to da je veliki rast cijena svega.

– Od ove cijene moramo platiti kooperante, dva vozača i sve obaveze, a to postaje sve teže izvodljivo – kazao je Prole.

Kako kaže Prole, ukoliko se ne odbori ovo poskupljenje mlijeka, mljekari će biti na teškim mukama.

– Ukoliko se ne odobri ovo poskupljenje, poljoprivrednici će doći u situaciju da će morati smanjivati kapacitete, prodavati stoku, a na samom kraju počećemo da prosipamo mlijeko – kazao je Prole.

Iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kazali su da zvaničan dopis najavljenog poskupljenja nije stigao na njihovu adresu, ali da u svakom slučaju planiraju kontaktirati sa predstavnicima Udružanja.

Kako kažu, svakog prvog u mjesecu redovno se isplaćuju premije za mlijeko.

– Ukupno godišnje isplatimo 12 premija za mlijeko te smo tokom 2021. godine po tom osnovu isplatili oko 30 miliona KM. Premija za mlijeko i prošle i ove godine iznosila je 0,25 feninga po litru – kazali su iz Ministarstva.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This