Mještani ogorčeni na “Kalderu-Prointer” i “Vode Srpske”

Mještani ogorčeni na “Kalderu-Prointer” i “Vode Srpske”

Mještani ogorčeni na izvodjača i Investitora građevinskih radova – „Kalderu-Prointer  KSB“ iz Laktaša i  JU „Vode Srpske“, jer bez ikakvog dogovora i saglasnosti mještana  koriste seosko zemljište i kamionima i mašinama sa teretom deset puta većim od nosivosti uništavaju postojeći put. Tražimo rekonstrukciju i dovodjenje saobraćajnice barem u prethodno stanje – odlučni su mještani ovog sela.

Ukoliko se ne preduzmu mjere na sprečavanju uništavanja glavnog seoskog puta u dužini od oko četiri kilometra, mještani Bajinaca u srbačkoj opštini, zaprijetili su da će postaviti barikade kako bi onemogućili saobraćaj za kamione i druge teške mašine koje ruše put u njihovom selu.

Veliko nezadovoljstvo iznijeli su na protestnom skupu kojem su prisustvovali načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević  i načelnik Odjeljenja za prostorno uredjenje i komunalne djelatnosti Dario Kresojević.

Oni su ogorčeni na izvodjača i Investitora građevinskih radova – „Kalderu-Prointer  KSB“ iz Laktaša i  JU „Vode Srpske“, jer bez  ikakvog dogovora i saglasnosti  mještana  koriste seosko zemljište i  kamionima i mašinama sa teretom deset puta većim od nosivosti uništavaju postojeći put. Tražimo rekonstrukciju i dovodjenje saobraćajnice barem u prethodno stanje – odlučni su mještani ovog sela.

„Više puta smo upozoravali opštinsku upravu  na ovaj problem, ali nije bilo reakcije, pa smo organizovali protestni skup  i upoznali načelnika opštine sa našim nevoljama. Ne samo da se uništava dio puta koji je asfaltiran još sedamdesetih godina prošlog vijeka, već i dionica od 850 metara koja je rekonstruisana prije tri godine. Na nekim dijelovima već sada je otežan saobraćaj, a šta će tek biti u narednom zimskom periodu“, zabrinut je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bajinci Nikola Dumonić.

On dodaje da ovaj putni pravac izvodjač radova“Prointer“  koristi i za pružanje usluga trećim licima čime se stvaraju dodatna oštećenja.

Mještani Bajinaca su bili jedinstveni u  traženju garancije ko će i kada nadoknaditi nastalu štetu. Postavljen je rok od 10 dana.

Načelnik opštine Mladjan Dragosavljević je obećao da će obaviti razgovor na ovu temu sa izvodjačem radova i investitorom, kako bi se pronašlo rješenje nastalog problema.

Prvi čovjek opštine, kako su ocijenili neki gradjani ovog sela, nije bio ubjedljiv da će do nekog rješenja doći, pa s pravom strahuju da će njihov protest biti bez rezultata. Tim prije što se ovi radovi u okviru projekta pod nazivom „Sanacija pumpnih stanica za automosferske vode“ koji se realizuje preko Evropske investicione banke, završavaju 30. novembra ove godine.

Zanimljivo je pomenuti da put u Bajincima istovremeno služi kao lijevi odbrambeni vrbaski nasip koji se veže sa rekonstruisani desni savski nasip prema opštini Gradiška. Otuda još više čudi da stručnjaci iz vodoprivredne oblasti dozvoljavaju ugrožavanje dijela vrbaskog, a učvršćuju savski nasip!?

Zato Bajinčani, kako kažu, imaju razlog više za nezadovoljstvo.  Rušenje puta ugrožava bezbjednost saobraćaja, a nasip nije više siguran za zaštitu od Vrbasa koji se na nekim mjestima, rušeći obalu, približio nasipu na dvadesetak metara. Ne isključuje se veći bunt i radikalniji protesti gradjana.

(BN/S.K. Foto: S.K:)

CATEGORIES
Share This