Mitinzi i kontramitinzi

Mitinzi i kontramitinzi

Politički promoter kontramitinga Milorad Dodik potegao je za tim instrumentom svojevremeno u Republici Srpskoj u strahu od protesta opozicije i da bi silom vlasti manifestovao podršku svojoj propaloj politici. Rizik takvih procesa je zasigurno u cementiranju podjele naroda i oni ništa drugo ne postižu nego naglašavaju sliku podijeljenog društva, što je u Republici Srpskoj odavno slučaj.

Predstojeći miting vlasti u Beogradu je upravo pod tom stigmom i koliko god da vlast u Srbiji dovede ljudi na taj skup da bi manifestovala podršku svojoj politici, ona će biti samo to i ništa više. A politika nacionalnog nejedinstva je nešto što nam u ovom momentu najmanje treba. Zbog toga su svi oni koji su Aleksandra Vučića nagovorili na tu vrstu odgovora na masovne proteste opozicije, najveću štetu napravili upravo njemu i vlastima u Srbiji.

„Nismo Englezi!“

Zato nije slučajno da se baš Milorad Dodik na kafi sa Aleksandrom Vučićem koja nije bila engleska dogovorao o modalitetima podrške iz Republike Srpske tamošnjoj vlasti. U najmanju ruku, Aleksandru Vučiću se moglo solomonski odgovoriti da se nećemo miješati u unutrašnje političke odnose u Srbiji, kao što je on svojevremeno govorio o političkim utakmicama u Republici Srpskoj, iako je u ključnim momentima slao kontraverzne političke poruke koje je teško bilo podvesti pod nesvrstavanje. A onda bi i ovdašnju opoziciju umirivao nekim sitnim ustupcima, tek toliko da se ne osjeti zaboravljenom, Jer ko zna, možda i zatreba!

Očigledno je ipak da su stvari mnogo ozbiljnije nego što na prvi pogled izgledaju Jer da opozicija u Srbiji nema kredibiltet u javnosti svakome je manje-više jasno, ali su nedavna tragična dešavanja u Srbiji pokrenule daleko širi talas nezadovoljnih i zabrinutih građana u kojem pravcu plovi tamošnje društvo, nego što je to sama opozicija bila u stanju da uradi. A što opet ne daje za pravo ni opoziciji da likuje nad njima, jer njen poljuljani integritet teško da se može popraviti u dogledno vrijeme.

Pri tome su procesi dekadencije i primitivizma svake vrste toliko uzeli maha da su stvari došle na naplatu i lome se na najranjivim dijelovima društva, našoj djeci. A odgovornost za takvo stanje bez sumnje imaju oni koji kreiraju javno mnijenje i odnose u društvu.

Zato je danas neophodno zadržati trezvenost i mudrost, kao i raditi na što širem društvenom konsenzusu kako bi se realni problemi društva rješavali na zdravijoj osnovi, ne proizvodeći nikakve dublje podjele. I najmanje što je potrebno u ovom situaciji jeste politika mitinga i kontramitinga koji su samo lažna slika stanja i zamajavanje javnosti sa potencijalno ozbiljnim posljedicama.

Za nadati se da će se naći neko ko će na pravilan način usmjeriti ovaj zabrinjavajući proces i stvari okrenuti i pozitivnom pravcu. Mitinzi i kontramitinzi to zasigurno nisu u stanju.

ISTOK

CATEGORIES
Share This