Miličević: Standard i životna pitanja moraju biti dnevni prioriteti u Republici Srpskoj

Miličević: Standard i životna pitanja moraju biti dnevni prioriteti u Republici Srpskoj

Vršilac dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke Milan Miličević rekao je da konkretni prijedlozi i rješenja najvažnijih životnih pitanja i povećanje standarda građana moraju da budu dnevni prioriteti ne samo nosilaca izvršne vlasti u Republici Srpskoj, već i opozicije, lokalnih zajednica, kao i medija, akademske zajednice i cjelokupne javnosti.

On je istakao da već predugo vremena dnevno političke teme koje se iz godine u godinu stalno vrte u krug, stavljaju u drugi plan ona životna pitanja koja su najvažnija za svakog čovjeka.

„Ne moramo da izmišljamo rješenja, dovoljno je da primjenimo primjere pozitivne prakse iz Evrope i svijeta. Godinama unazad i Srpska demokratska stranka i ja lično govorimo o potrebi sistemskih promjena i reformi s ciljem da se smanje nameti privredi, izvrši reforma poreza i doprinosa, eliminiše siva ekonomija, strogo kontrolišu budžetska trošenja i brojne druge mjere koje bi kratkoročno i dugoročno dovele do rasta plata i penzija, koje bi mogle u većem procentu da pokriju potrošačku korpu. Prošle godine je Srpska demokratska stranka centralni dio svoje izborne platforme, koja nažalost nije dovoljno promovisana, posvetila upravo ovim temama“, rekao je Miličević.

On je dodao da bi nosioci vlasti u Republici Srpskoj, umjesto arogantnog šminkanja statistike, trebali da uvaže prijedloge i opozicije i svih društvenih organizacija ili pojedinaca iz akademske zajednice, koji imaju za cilj poboljšanje ukupnog životnog standarda građana Republike Srpske.

„Ma koliko plate i penzije rasle svima je jasno da one ni iz bliza ne prate rast cijena, to je tako godinama, a pogotovo u zadnjih godinu dvije. Trećina stanovništva, uglavnom mladih je u inostranstvu, a penzije i plate su po svim statistikama na evropskom dnu. Onaj ko kaže da se u Republici Srpskoj živi dobro, te da su standard, plate i penzije na zavidnom ili zadovoljavajućem nivou jednostavno ne govori istinu i to je svima savršeno jasno. Međutim, upravo takve izjave i čudne statistike o rastu penzija, plata, zaposlenosti, bez poređenja sa troškovima života se plasiraju svakodnevno, kao usputne informacije nakon niza tema o svakodnevnim političkim prepucavanjima, kojima je javnost preokupirana“ istakao je Miličević.

Lider SDS-a je takođe rekao da će Srpska demokratska stranka nastaviti da nudi konstruktivne prijedloge i konkretna rješenja za dobrobit svih stanovnika Republike Srpske.

SDSRS

CATEGORIES
Share This