Miličević: SDS neće potpisati Dodikov politički pamflet o državnoj imovini

Miličević: SDS neće potpisati Dodikov politički pamflet o državnoj imovini

V.d. predsjednika SDS Milan Miličević poručio je danas da neće potpisati u ime ove stranke zajedničku izjavu sa liderima partija vladajuće većine okupljene oko SNSD, kako je to dogovoreno u petak u Palati Republike.

On kaže da predloženi dokument najmanje govori o imovini, već da se radi o političkom pamfletu SNSD.

Miličević je rekao da dokumet koji je Dodik ponudio, a trebalo je da se tiče rješavanja imovine RS, najmanje govori o imovini, a u njoj se umjesto toga spominju brojne druge stvari.

„Pokušali smo da ovaj dokument preradimo, damo primjedbe i uložimo amandmane, međutim radi se o dokumentu koji nijedan amandman ne može da uredi“, rekao je Miličević.

Istakao je da SDS smatra da je pitanje državne imovine riješeno, i da se pod tim podrazumijeva samo ono što je nastalo sukcesijom poslije SFRJ, a da prirodna dobra ne mogu potpasti pod ono što se zove državna imovina.

On je  rekao da dokument služi da skrene pažnju s teške ekonomske situacije i da je on predložen u dogovoru s nekim od političara iz FBiH. Uputio je primjedbe i opoziciji da je ovu situaciju iskoristila da SDS optuži za izdaju.

Izrazio je žaljenje što ne postoji prostor za srpsko jedinstvo, te je istakao da su se bošnjačke partije ujedinile oko ključnih pitanja.

Dodao je da ova stranka neće danas prisustvovati u Narodnoj skupštine Republike Srpske gdje bi predstavnici parlamentarnih stranaka trebali da potpišu izjavu o zaštiti imovine, kako je najavljeno u petak na sastanku lidera stranaka kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a kojem je prisustvao i Miličević.

Vukota Govedarica, šef Kluba SDS-a u Nardonoj skupštini RS, je rekao da ovo nije prvi put da se u Republici Srpskoj usvajaju zaključci, koji se ne provode.

„Nijedan od svih tih silnih zaključaka nije bio realizovan. Neka kaže družina patriota koji su zaključak proveli. Čime može da se aktuelna vlast pohvali sada kada ponovo ulaze u atmosferu visokih tenzija“, rekao je Govedarica.

Govedarica je ustvrdio da su bošnjački političari predložili svoje rješenje državne imovine u dogovoru s nekim iz Srpske.

Miličević dodaje da mnoge stvari koje se pominju o dokumentu, od povratka nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku, do koji do sada nikad nije došlo, priča o mirnom razdruživanju, su „floskule koje se ponavljaju isprazno i predstavljaju političku besmislicu“.

– Prema tome, ovaj dokument je više politički pamflet jedne političke partije, odnosno SNSD i njegovih satelita, a ne ozbiljni dokument. To je osnovni razlog zbog kojeg mogu da kažem da SDS ovaj dokument ne može i neće potpisati. Pokušali smo da damo amandmane, međutim, radi se o dokumentu koji nijedan amandman ne može da vrati u pravi red. Državna imovina je ono što je nastalo secesijom bivše države, a javna dobra se ne mogu smatrati pod tim – poručio je Miličević.

ISTOK

 

 

 

CATEGORIES
Share This