Miličević: SDS će predložiti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa (video)

Miličević: SDS će predložiti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa (video)

SDS će predložiti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa i na nivou Republike Srpske i na nivou BiH, najavio je danas u Derventi v. d. predsjednika SDS-a Milan Miličević.

– Preko 200 funkcionera se nalazi u sukobu interesa na nivou Republike Srpske i BiH, a manjkavosti Zakona kojim bi se to sprečavalo, kao i namjeran nerad i ispolitizovanost komisija koji se bave sukobom interesa su glavni razlog da se takve pojave dopuštaju i ne sankcionišu, smatra Miličević.

– Izmjenama Zakona se mora jasno spriječiti da političari koji obavljaju javnu funkciju ne mogu istovremeno biti članovi upravnih odbora, nadzornih odbora, skupštine  i član uprave ili ovlaštena osoba u javnom preduzeću. Takođe, zabranjeno je da istovremeno budu na funkciji direktora direkcije ili agencije, odnosno da ima direktno ili indirektno vlasništvo u privatnom preduzeću ili udruženju građana koje se finansira iz budžeta. Poseban problem su pojave istovremenog vršenja zakonodavne i izvršne vlasti o čemu ima bezbroj primjera, kazao je Miličević.

– Da sadašnja vlast nema iskrene namjere pokazala je odbijanjem njihovih predstavnika da u nekoliko navrata podrže zakonske izmjene u parlamentima na oba nivoa, a novi nacrt Zakona o sprečavanju sukoba interesa na nivou BiH ima niz nedostataka i nije u skladu sa međunarodnim standardima. U Republici Srpskoj postoji zakon o sukobu interesa, ali je nedorečen i ne provodi se. Brčko Distrikt takođe ima zakonodavstvo o sukobu interesa u javnim institucijama, ali se ono ne provodi, navodi Miličević.

– Jasno je da  praksa izigravanja sukoba interesa omogućava sve oblike kriminala i korupcije. Primjera je bezbroj i ima ih na svim nivoima vlasti, rekao je Miličević i posebno apostrofirao grad Bijeljinu.

– Zar je logičan zakon koji omogućava da je, na primjer, u Bijeljini odbornik Skupštine Grada Bijeljina istovremeno je i direktor Javne ustanove “Vode Srpske”, naveo je Miličević i poručio:

“Ako je to slika buduće vlasti u Bijeljini onda građani Bijeljine treba da dobro razmisle o iskrenosti onih koji joj danas obećavaju kule i gradove, a u suštini samo traže način da se dograbe gradskog budžeta i rade ono što godinama SNSD radi građanima Republike Srpske. Počev od Bijeljine pa na dalje mi moramo napokon pobijediti ovaj opšti lopovluk i pljačku i sankcionisati one koji krše zakone i blokiraju donošenje boljih, a onda omogućiti praksu njihovog provođenja.”

Savjet ministara BiH po principu podijele plijena

Na pitanje novinara zašto se SNSD žuri da imenuje direktore i zamjenike u Sarajevu i da li Savjet ministara BiH, ovakav kakav je, ima budućnost, Miličević je rekao:

„Ova koalicija na nivou BiH je naporavljena na čisto interesnoj osnovi po principu podijele plijena i bez bilo kakve politike koju bi vodila. Zato je za očekivati da će ona zavisiti od toga koliko će ko biti zadovoljan u toj raspodjeli pozicija i nije realno očekivati neke rezultate rada Savjeta ministara koji bi bilo u interesu građana. To je najvidljivije bilo kada su odbili ukidanje akciza na gorivo.“

ISTOK

CATEGORIES
Share This