Miličević: Rad “Elektroprivrede RS” staviti pod veći monitoring javnosti

Miličević: Rad “Elektroprivrede RS” staviti pod veći monitoring javnosti

“Elektroprivreda RS “ se ponaša krajnje neracionalno, netransparentno i proizvodi velike gubitke u sistemu koji se uglavnom pokrivaju poskupljenjima struje, bez ikakve odgovornosti rukovodećeg kadra, rekao je v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević na pres konferenciji te stranke u Trebinju.

“Reorganizacija javnih preduzeća koja je u toku pokazuje da je u sistemu „Elektroprivrede RS“ u pet proizvodnih preduzeća trenutno zaposleno ukupno oko 4.900 radnika, a da je višak 900 radnika. To su rudnici i termoelektrane u Gacku i Ugljeviku koji zapošljavaju zajedno oko 3.700 radnika, te tri hidroelektrane na Trebišnjici, Vrbasu i Drini u kojima ukupno ima oko 1.160 radnika. U isto vrijeme se provodi novo partijsko zapošljavanje, što smo mogli da vidimo nedavno na protestima nezadovoljnih građana ispred RiTE Gacko”, navodi Miličević.

Miličević ističe da “Iako su zbog ,bolje produktivnosti i efikasnosti rada’ otpremnine u ERS-u RS dobilo više od 1.200 radnika, uglavnom u periodu prije izbora, na šta je potrošeno 31 milion KM, sve ovo se radi bez jasnog plana, pri čemu na platni spisak ponovo tajno stižu novi radnici, uglavnom kadrovi vladajućih partija. Jer po sadašnjem Zakonu u RS se ne moraju sprovoditi konkursi prilikom prijema radnika u radni odnos u javnim preduzećima, već se rukovodiocima ostavlja diskreciono ovlaštenje da mogu da zapošljavaju kad, koliko i koga hoće. To je prva zloupotreba, a druga je što se, u ovom slučaju, ukoliko je dolazilo do otpuštanja radnika, prema Zakonu o radu ne smiju na iste pozicije zapošljavati ljudi u roku od godinu dana.”

“U isto vrijeme Elektroprivreda RS je potpuno netransparentnom procedurom i daleko od očiju javnosti preuzela koncesiju i propali projekat HE ,Mrsovo’ na rijeci Lim kod Rudog od preduzeća ,Comsar’ Rašida Serdarova, a cifra koja se pominje je 100 miliona evra. SDS je na Narodnoj skupštini RS tražio formiranje Anektnog odbora kako bi se ispitale sve mutne radnje vezano za ovaj projekat i javnost o njima informisala, ali je vladajuća većina to odbila”, kaže on.

“U svakom slučaju, Elektroprivreda RS i njeno poslovanje, kao i netransparentne odluke Vlade, u cjelini su za jedno ozbiljno pretresanje i jači monitoring javnosti, jer se radi o javnim dobrima i resursima koji su u interesu svih građana RS, a ne jedne interesne grupe”, zaključio je Miličević.

 

ISTOK

CATEGORIES
Share This