Miličević: Smanjiti akcize na gorivo i podići prag za PDV sa 50 na 100 hiljada KM

Miličević: Smanjiti akcize na gorivo i podići prag za PDV sa 50 na 100 hiljada KM

Danas je Predsjedništvo SDS na sjednici u Banjaluci razmatralo odluku Parlamenta BiH o smanjenju akiza na gorivo za 0,50 KM i pozvalo SNSD da pokaže minimum sluha za obične građane  i na sjednici Doma naroda BiH podrži ovu odluku.

V. d. predsjednika SDS-a Milan Miličević je izjavio da su poslanici SDS-a i opozicije u Parlamentu BiH glasali za smanjenje akciza za gorivo, ali da su poslanici SNSD-a glasali protiv, iako je parlamentarna većina istu podržala.

“Međutim, da bi odluka bila punovažna treba da je podrži i Dom naroda BiH, a tu ključeve  odluke drže delegati SNSD”, istakao je Miličević i pozvao SNSD “da pokažu minimum sluha za probleme građana i ukupan pad životnog standarda.”

“Svjedoci smo da prihodi od PDV-a drastično rastu što je, na žalost, rezultat rasta maloprodajnih  cijena, a ne privrednog rasta. Dakle, opet na teret građana. Drugim riječima, novca ima u budžetima više nego dovoljno i ne stoji opravdanje da bi ova odluka ugrozila održivost budžeta”, rekao je Miličević.

On je takođe najavio da će SDS pokrenuti inicijativu za “ izmjenu Zakon o PDV-u kojim bi se pored diferencirane stope PDV-a, promijenio i prag za ulazak u sistem PDV-a i podigao sa 50 na 100 hiljada KM, što bi bilo značajno za manje privredne subjekte, jer se prag godinama nije mijenjao, a inflacija guši privredu u svakom smislu.”

“U protivnom biće potpuno jasno da je SNSD prije izbora svjesno opstruisao smanjenje akciza i nultu stopu na osnovne namirnice, da bi nakon izbora rekli “NE”. Nović  Špirić sada trebaju da glasaju protiv Novića i Špirića iz prošlog saziva, jer su tada podržali ukidanje akciza i uložili amandmane”, rekao je Miličević.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This