Megapožar u Sloveniji: Počela evakuacija ljudi

Megapožar u Sloveniji: Počela evakuacija ljudi

Tokom noći 800 vatrogasaca stavilo je pod kontrolu najveći požar u povijesti Slovenije. No, situacija je i dalje teška. Zbog vjetra požar iz Italije ide prema Sloveniji.

“Posljednjih sati situacija se pogoršala, gašenje požara iz zraka uveliko otežava slaba vidljivost. Štab određuje mjere zavisno o razvoju požara. Evakuisana su tri naselja: Novelo, Temnica i Vojščica. Trenutno nam je glavni zadatak zaštita objekata”, objavio je na Twitteru ministar obrane Marjan Šarec.  Prema riječima mještana, vatra se već približila Vojščici na oko 300 metara što se vidi i po sve gušćem dimu te čađi i pepelu, javlja novinarka 24ur.

Očekuje se da će požar gasiti oko 1.000 vatrogasaca i više helikoptera, među kojima četiri slovenačke vojske i dva policijska helikoptera. Helikopter iz Austrije već gasi požar, a na putu su i hrvatski i slovački helikopteri. Požar ne prijeti samo slovenačkom dijelu regije Kras, već se širi i na talijanskoj strani. Prijeti mještanima sela Sablici, Jamiano, Medeazza i Doberdo. Slovenski i talijanski vatrogasci pokušavaju zaštititi navedena mjesta.

Kod Medeazze je, prema riječima načelnika opštine Devin-Nabrežina Igora Gabrovca, vatra udaljena samo kilometar od naselja. Autoput u smjeru Trsta danas je ponovno otvoren, dok je dionica u smjeru Venecije i dalje zatvorena.

Požar je na području Krasa uzrokovao  brojne eksplozije naprava koje su u toj regiji ostale iz Prvog svjetskog rata. Zapovjednik Darko Zonjič je kazao kako oni više i ne broje eksplozije, već ih samo označavaju uz saobraćajnice kako bi ih kasnije mogli evidentirati.

“Čak je i tokom noći bilo dosta eksplozija zbog visokih temperatura na području koje je zahvatio požar. Juče je iz sela Sela na Krasu i Korita uklonjeno 18 različitih eksplozivnih naprava”, rekao je Zonjič.

Sirene za evakuaciju oglasile su se u tri sela na području regije Kras; u Temnici, Vojščici i Novelu. Mjesto za okupljanje građana s tih područja je gimnazija u Komnu, priopštili su iz Civilne zaštite.

Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je da nikada nisu imali toliko vatrogasaca noću na terenu. S vatrom se tokom dana borilo gotovo 1.300 ljudi, među kojima i 1.000 vatrogasaca. Kada je vatra počela prijetiti kućama, angažovane su dodatne snage. Šestan je ocijenio da je to najveći požar u Sloveniji do sada.

“Vojska od juče pomaže snabdijevanje vodom, smještajem, pozvan je i vojni sanitet, a obaviće i pregled termokamerom kako bi se otkrila skrivena žarišta. Osiguraće i obroke za postrojbe na terenu. Po potrebi ćemo poslati i vojnike”, kazao je Šarec.

Jako puno dima od požara ima u Istri. “Dobar dio zapadne Istre je i dalje u dimu, čak se i pogoršalo stanje. Dosta dojava stiže iz Poreča”, piše Istramet.

Helikopter Mi-8 MTV upućen na gašenje požara 

Helikopter Mi-8 MTV s opremom za gašenje požara iz vojarne “Knez Trpimir“ u Divuljama upućen je u četvrtak 21. srpnja 2022. u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice.

“Drugi dan zaredom protivpožarne zračne snage pomažu u gašenju požara u susjednoj Sloveniji, gdje pomažu i hrvatski vatrogasci. Hvala svim pilotima, tehničarima i vatrogascima koji sudjeluju u gašenju požara izvan naše Domovine i svojim doprinosom nastoje zaštiti živote i imovinu naših susjeda i prijatelja“, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Na osnovu zahtjeva poslatog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu upućenog Štabu civilne zaštite RH i odobrenja glavnog vatrogasnog zapovjednika, ministar obrane donio je Naredbu o upotrebi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji.

Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji, helikopter Hrvatske ratne avijacije vratiće se u matičnu bazu u kasarnu “Knez Trpimir“ u Divuljama.

Autor:Dnevno.hr
CATEGORIES
Share This