Masovna predaja u Mariupolju, 267 pripadnika marinskog puka ukrajinske vojske

Masovna predaja u Mariupolju, 267 pripadnika marinskog puka ukrajinske vojske

U Mariupolju je došlo do masovne predaje ukrajinskih snaga – 267 vojnika 501. bojne 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine položilo je oružje, prenose ruski državni mediji uz prikaz snimki samog čina predaje.

Ova se operacija odvijala u nekoliko faza pod unakrsnom vatrom na neutralnom terenu, a zajednički su je organizovale ruske specijalne službe i vojska. Detaljan izvještaj o ovom događaju prikazala je Sveruska državna televizijska kompanija Prvi program.

Akcija je trajala od noćnih pa sve do jutarnjih sati. Prvi ukrajinski vojnici napustili su teritorij tvornice Azovstal, gdje su već dugo ukopani. Radilo se o 28 vojnika i oficira gore spomenute jedinice, koji su se predali zajedno s oružjem.

Kasnije, u roku od devet sati, predalo se još 239 vojnika. Sve grupe koje su se predavale bile su u pratnji ukrajinskog oficira Alexandera Bessmertnyja.

“Ne želimo žrtve, krvoproliće. Umoran sam od gledanja kako ljudi umiru – priznao je čim je stigao u zarobljeništvo, navodi spomenuti ruski medij.

Kako su rekli novinarima u Ministarstvu unutarnjih poslova DPR-a, predaji su prethodila četiri dana teških pregovora s ukrajinskom stranom u Mariupolju koji su se odvijali paralelno s borbama.

(Geopolitika)

CATEGORIES
Share This