Lučić: Zaštititi kulturno-istorijsko nasljeđe Srba na području Istočnog Sarajeva

Lučić: Zaštititi kulturno-istorijsko nasljeđe Srba na području Istočnog Sarajeva

Kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić podržao je izgradnju Arheološkog parka u opštini Istočna Ilidža, ali i sve slične projekte u drugim opštinama koji imaju za cilj zaštitu i očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa pravoslavnih Srba na ovim prostorima.

Lučić je rekao da je područje Istočnog Sarajeva prebogato kulturno-istorijskim nasljeđem, kao što su crkva iz 10. vijeka, ostaci nekropola, stećci i ostaci starih građevina.

– Mnogo je toga što naš narod još ne poznaje, a u vezi je sa našim kulturno-istorijskim nasljeđem na području Istočnog Sarajeva. Na prostoru Teferiča postojale su građevine koje je naš narod koristio u prošlim vijekovima, a za ovo područje karakteristično je naselje Kotorac, koje se nekada zvalo Katera. Tu su i Crkvice, ostaci mosta preko rijeke Tilave, ostaci nekropola, kao i najveći stećak u Bosni i Hercegovini, stećak kneza Pavla Radinovića – rekao je Lučić.

Lučić je podsjetio da na Glasinačkom polju, ali i na Palama, postoji veliki broj stećaka, odnosno, nekropola.

– Grad Istočno Sarajevo i ja kao budući gradonačelnik podržaćemo svaki projekat u našim opštinama koji se odnosi na zaštitu našeg kulturno-istorijskog nasljeđa, jer moramo upoznati i poštovati svoju prošlost, da bismo mogli da gradimo prosperitetnu budućnost za nove generacije – poručio je Lučić.

Kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva obišao je, u društvu načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića, nekoliko lokaliteta na kojima se nalaze ostaci nekadašnjih građevina, nekropole i stećci, koji dokazuju postojanje Srba na području današnjeg Istočnog Sarajeva vijekovima unazad.

katera.news

CATEGORIES
Share This

COMMENTS