Lijepe, a nepismene!

Lijepe, a nepismene!

Nepismeni vode državu, dok pismeni bježe iz nje

Političari u Republici Srpskoj svakodnevno pokazuju opšte neobrazovanje, a posebno neznanje gramatike i pravopisa našeg jezika.
Ti političari su nažalost, poslanici, ministri, čak i premijeri.

Prije nekoliko dana, u pokušaju da održi predavanje o pravopisu i značaju pravopisa našeg jezika, poslanik u PSBiH, Snježana Novaković Bursać, napisala je na tviteru jednu rečenicu, u kojoj je druga riječ po redu bila pogrešno napisana, što je potvrdilo nepoznavanje gramatike, koja se trebala savladati čak u osnovnoj školi.


Oblik za 1. lice jednine aorista glasi BIH a ne BI, kako je napisala.

Aorist, PROSTI glagolski oblik, koga koristi svakodnevno svaka osoba, a kamoli intelektualac, nikako nije omiljen među političarima.
Čak je i ministarka prosvjete i kulture, Natalija Trivić, imala ogromnih ispada po ovom pitanju.

Ona je za razliku od Snježane, dodala H tamo gdje ga nikako ne smije biti, pa je tako Natalijin oblik aorista u 3. licu množine bio BIH umjesto BI.

Ministarka Trivić inače, nikada nije uspjela tačno izgovoriti ni napisati ovaj „zbunjujući” oblik.

Sa ovim problemom muku muči i Gorica Dodik, koja je takođe na tviteru, objavila pogrešan oblik aorista. Njen defekt je potpuno isti kao u Snježane, umjesto BIH napisala je BI.

Kada su je ispravili, odgovorila je: „Ne sviđa mi se ovo BIH”

Poslije Viškovićeve LABARATORIJE i MEDECINSKOG kiseonika, možda ovo H u BIH i ne znači ništa.

Dok Natalija, Gorica i Snježana rade na izmjeni i dopuni gramatike srpskog jezika, naša pismena i obrazovana omladina će otići iz Republike Srpske, jer nemaju i neće imati priliku da rade, pišu i govore kako treba, već kako se nekima sviđa.


A, ti neki sa H ili bez H su na dobrom putu ka uništenju jedne države i jednog naroda.

ISTOK

CATEGORIES
Share This