Licemjerje u osam slika: “Ekonomist” je konačno pronašao rat koji mu se ne sviđa (FOTO)

Licemjerje u osam slika: “Ekonomist” je konačno pronašao rat koji mu se ne sviđa (FOTO)

Od dana kada je počela ruska operacija u Ukrajini počeo je nezapamćen medijski i informativni rat. Pritisci na ruske medije, ili na one koji su percipirani kao ruski, rastu svakodnevno.

U mnogim zapadnim medijima koji su smatrani za objektivne i profesionalne promovišu se potpune izmišljotine, poput nepostojećeg pilota “Kijevskog duha”, ili navodnog herojstva ukrajinskih vojnika na Zmijskom ostrvu, koji su se ustvari predali Rusima.

Mediji traže krv, što nije ništa novo, ali na djelu vidimo licemjerje jednako onom koje smo imali prilike da gledamo tokom devedesetih godina, kada je zapadna štampa pisala o Srbima kao što sada piše o Rusima.

Sa druge strane, vidjećemo kako je “Ekonomist” izvještavao o ratovima koje su vodile SAD i njihovi zapadni saveznici.

Godinu dana pred napad na Irak, na naslovnoj strani britanskog lista se našao naslov “Opravdanje za rat” ispisan preko lica iračkog predsjednika Sadama Huseina. Lider BAAT partije i predsjednik Iraka se našao i na naslovnici “Ekonomista” sa pitanjem “Zašto je rat opravdan”.

Poslije Iraka, na redu je Sirija. Tako je u “objektivnom” maniru, iznad fotografije sirijskih pobunjenika koji su pokušali da sruše legitimnu vlast u toj zemlji postavljeno pitanje “Kako osloboditi Siriju”. Čitaoce “Ekonomista” je takođe posmatralo lice predsjednika Sirije Bašara al Asada, iznad kog je pisalo “Napadnite ga žestoko”.

O ratu u Avganistanu, “Ekonomist” je imao naslovne strane sa naslovima “Obamin rat: Zašto je potrebno više trupa u Avganistanu”, kao i “Srceparajući ali neophodan rat”.

Naslovnicu tog nedeljnika je krasio i libijski lider Moamer el Gadafi, uz riječi “Krv i nafta: Lekcije tiranije”.

(Novosti)

CATEGORIES
Share This