Liberman Hrvatskoj htio prodati oružje, a Dodiku sredio da spornu vilu na Dedinju izda Ambasadi Izraela

Liberman Hrvatskoj htio prodati oružje, a Dodiku sredio da spornu vilu na Dedinju izda Ambasadi Izraela

Dok predsjednik Izraela gospodin Hercog prima predsjednika SAD Džo Bajdena, ministar u Vladi Izraela prima lice sa “crne liste. Još je gore ako se ispostavi da je neko podmetnuo predsesdniku Hercogu selfi sa Dodikom. Tek će onda sve postati bizarnije. A, hoće”, tvrdi Trifunović.

– Član Predsjedništva BiH Miload Dodik bio je u privatnoj poseti Izraelu. Izmedju ostalih, što je izuzetno neuobičajeno vidio se sa Avigdorom Libermanom, ministrom finansija Izraela. Član predsjedništva i ministar finansija? Na sve to u tri sekunde i selfi sa Predsjednikom Izraela, pa se svima postavlja pitanje, čemu sve to?

Ovo je u izjavi BN-u rekao prof. dr Darko Trifunović, direktor beogradskog Institut za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost.

“Na zvaničnim stranicama Ministarstva finansija Izraela, ali i Vlade Izraela ni riječi o posjeti Dodika i sastancima sa Libermanom”, ističe Trifunović i dodaje da isto i na zvaničnoj stranici Predsjednika Izraela Isaka Hercoga .

“Jos je interesantno pomenuti da je Dodik došao da obidje grob Arijala Livnea dugogodisnjeg predstavnika Republike Srpske u Izraelu od koga se zvanično MFA Izraela ogradilo i dalo zvaničnu izjavu da takvo predstavništvo ne postoji.

Dodik je, kaže Trifunović, povodom ovog incidenta optuživao jednog od najbližih saradnika Avigdora Libermana.

Trifunović dalje podsjeća da je Liberman svojevremeno sredio Dodiku da spornu vilu na Dedinju izda amasadi Izraela.

“Liberman je Republici Hrvatskoj kao ministar odbrane htio da proda F 16 Barak avione ali je Amerika to spriječila. Interesantno. Još je interesantnije sto su najbliži saradnici Libermana organizovali posjetu Dodika Izraelu od gradonačelnika Modina, Jad Vašemu, Patrijaršiji itd”, kaže Trifunović.

Prema njegovim riječima, obzirom da je Dodik na listi američkih sankcija, biće još interesantnije kako će se SAD postaviti poslije ove posjte Dodika i prema Libermanu i prema njegovim saradnicima jer kako stvari stoje Željka Cvijanović koja se dala na potragu za američkim lobistima neće imati puno uspjeha sem što će joj tražiti puno para za nemoguću misiju.

“Nekad miljenik Medlin Olbrajt sad favorit Moskve, Dodik i njegova svita razumiju da se situacija komplikuje i da dolazi vrijeme ozbiljnih promjena ali i politickih  rezova. LIberman i njegova ekipa su zaboravili da je Milorad Dodik na “crnoj listi” SAD zbog destabilizacije i korupcije.

Da li će ovim svojim potezom ugroziti odnose ove dvije zemlje ostaje da se vidi. Dok predsjednik Izraela gospodin Hercog prima predsjednika SAD Džo Bajdena, ministar u Vladi Izraela

prima lice sa “crne liste. Još je gore ako se ispostavi da je neko podmetnuo predsesdniku Hercogu selfi sa Dodikom. Tek će onda sve postati bizarnije. A, hoće”, tvrdi Trifunović.

(BN)

CATEGORIES
Share This