Kumu iz budžeta 800.000 KM

Kumu iz budžeta 800.000 KM

Dragan Stanković, vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose i kum Milorada Dodika, za „opremanje rezervne lokacije data centra i lokacije za oporavak podataka u slučaju katastrofe“ spreman je da plati 683.760,68 KM. Kada se ovome doda porez na dodatu vrijednost – zanimljiva je cifra 799.999.996 KM. Kvalifikacione uslove i tehničku specifikaciju podesio po sopstvenoj i mjeri podobne firme.

Čak tri puta je, ovim povodom, Stanković je mijenjao plan budžetskog trošenja i u svakoj od izmjena navodio da će nabavka biti provedena u drugom kvartalu, čak i kada je datum na dokumentu bio 24. oktobar 2022.

U prvoj izmjeni od 28. marta naveo je da mu je za gore pomenutu cifru potrebna izgradnja i opremanje backup i disaster recovery lokacije data centra, a kao vrijeme realizacije ugovora 150 dana. Sve bi, naravno, išlo na teret budžeta Republike Srpske.

U drugoj izmjeni, u junu, piše da mu je za izgradnju i opremanje backup i disaster recovery lokacije potrebno 683.760,68 KM, a za „opremanje i nadogradnju data centra i disaster recovery lokacije, proceduru oporavka sistema od katasrofa kao i nabavku licenci“ – 145.299 KM bez uračunatog PDV-a. Rokovi za realizaciju ugovora bili su 180 i 365 dana.

Treća izmjena uslijedila je 24. oktobra. Za opremanje rezervne lokacije data centra i lokacije za oporavak podataka u slučaju katastrofe – 683.760,68 KM sa rokom od 11 mjeseci.

Stanković unaprijed razmišlja kome će dati stotine hiljada maraka pa je kvalifikacione uslove i tehničku specifikaciju u tenderskoj dokumentaciji podesio po sopstvenoj i mjeri podobne firme.

Odabrani IT stručnjaci moraće da imaju uspješnu realizaciju bar jednog ugovora sličnog ovom ponuđenom, čija je vrijednost minimalno 650.000 KM bez uračunatog PDV-a. Osim toga potrebni su mu i eksperti za razne segmente, kojima je propisao i godine iskustva.

Takođe, tu su i nezaobilazne „međunarodno priznati sertifikati“, koji ne bi smjeli biti ključni za odabir ponuđača. Svakako, oni bi trebalo da stoje u posebnim uslovima, uz obrazloženje ugovornog organa zašto su mu potrebne baš te licence. Naravno, Stanković nema potrebu da se pravda.

Inače, v.d. direktora RUGIP-a sin je Budimira Stankovića koji je bio jedan od aktera afere oko zemljišta Poljoprivredne škole u Banjaluci.

KAD POREZNICI ODIGRAJU ZA „LANACO“

Zanimljivo, baš recoveri disaster lokaciju i rezevrni data centar prije nekoliko dana iznajmila je Poreska uprava Republike Srpske, na čelu sa Goranom Maričićem, i to od „Lanaca“Nebojše Ninića, jednog od osnivača SNSD-a.

Vlada Republike Srpske v.d. Maričiću 4. avgusta zadala je zadatak da podobnoj firmi proslijedi 1.400.000 KM. Kako se „Prointer“, firma bliska porodici Milorada Dodika, i „Lanaco“ ponovo tenderski uvažavaju, za posao se javio samo – „Lanaco“. Svi poreski podaci građana RS ponovo su na tanjiru vladajućoj strukturi.

Zapravo, ovaj ugovor je utješna nagrada za „Lanaco“ jer je 4.650.669 KM za SAP licence, i nakon njegove žalbe, dato „Prointeru“.

Maričić je posao procijenio na 1.400.000 KM. Nakon SAP drame, Ninić je bio siguran da će njegova firma posao dobiti pa se velikodušno ponudio za 1.399.998,6 KM. Tačno 1,4 KM jeftinije od procijenjene vrijednosti posla.

„Zadatak disaster recovery  je da se u slučaju katastrofe minimizira vrijeme nedostupnosti servisa igubitak podataka“, objašnjeno je na zvaničnom sajtu jedne bh. IT firme.

Gdje će biti rezervni server sa poreskim podacima građana? U prostorijama „Lanaco“, 200 metara od Poreske uprave?

U slučaju katastrofe, svi podaci bi lako mogli da nestanu.

(pratimotendere.ba)

CATEGORIES
Share This