Krizni štab Livanjskog kantona povukao kontroverznu naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH

Krizni štab Livanjskog kantona povukao kontroverznu naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH

Naime, kako je navedeno na službenoj stranici Vlade Livanjskog kantona, u nastavku 5. vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Livanjskog kantona donesena je Naredba kojom se stavlja van snage Naredba broj: 11-01-40-62/20 od dana 22. marta 2020. godine.

“Ovom Naredbom stavlja se van snage Naredba o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje Livanjskog kantona“, navedeno je u odluci o stavljanju van snage naredbe.

U nastavku saopćenja se kaže kako je Kantonalni štab civilne zaštite Livanjskog kantona donio je naredbu broj: 11-01-40-62/20 na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Livanjskog kantona i prijedloga struke u funkciji zaštite stanovništva Livanjskog kantona od širenja pandemije korona virus i nije imao nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih.

“Očekujemo od viših razina vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sistemu Livanjskog kantona i sprečavanju širenja pandemije virusa COVID-19!, dodali su.

Naredba je izazvala oštre kritike bh. funkcionera, a naročito ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je čak najavio i krivičnu prijavu protiv premijera Jozića.

“Ne samo da ovaj zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku od sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta. Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni”, kazao je prije nego je naredba povučena.

Sinoć je povodom sporne odluke Kriznog štaba LK reagovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kao i premijer FBiH Fadil Novalić.

(Klix)
CATEGORIES
Share This

COMMENTS