Kredit Dodikovog savjetnika vraća Republika Srpska

Kredit Dodikovog savjetnika vraća Republika Srpska

Iz zvanične Informacije o stanju javne zaduženosti u BiH sa 31.12.2022.god: jasno je da pored ogromnih iznosa i nenormalno visokih kamata neslavni rekord i za jedinu aktiviranu javnu garanciju drži vlast Republike Srpske za propalo preduzeće “Nikola Tesla” bivšeg Dodikovog ekonomskog savjetnika Dragana Vučetića

Ovo je objavio predsjednik PDP i lider te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović.

„Skoro cijelu deceniju Vlada Srpske narodnim novcem iz budžeta plaća ukupno pet miliona КM sa kamatom od 4,6%, što znači da i ove godine ostaje da se baci 820 000 КM“, naveo je Borenović.

On je naglasio da je ovo samo jedna od brojnih privatnih kombinacija na štetu javnog novca.

https://twitter.com/BBorenovic/status/1668930860194623490?s=20

Podsjetimo da je nekadašnji Dodikov savjetnik uhapšen u Bugarskoj na osnovu međunarodne potjernice zbog zloupotrebe službenog položaja, koju je za njim raspisala BiH.

Međutim, prema medijskim izvještajima, bugarski sud je Vučetića pustio na slobodu uz kauciju.

Službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a podnijeli su 2015. godine izvještaj Specijalnom tužilaštvu protiv Dragana Vučetića zbog sumnje da je kao vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Nikola Tesla“ zloupotrijebio službeni položaj i počinio poslovnu prevaru.

Kako je tada navedeno, pričinjena je materijalna šteta veća od milion maraka (oko pola miliona eura).

Tada je saopšteno da se Vučetić tereti da je ova krivična djela počinilo od 9. oktobra 2012. do 24. marta 2014. godine.

Privredno društvo „Nikola Tesla“ sa sjedištem u Banjaluci je osnovano odlukom Vlade od 4. oktobra 2012. i u 100-postotnom je vlasništvu Vlade RS-a. Naknadno je promijenjeno ime u Biteks sa sjedištem u Bileći, na jugu Hercegovine.

Preduzeću „Nikola Tesla“ je dana garancija za kreditno zaduženje kod poslovnih banaka, na osnovu Odluke Narodne skupštine od 25. aprila 2013. u iznosu oko 2,5 miliona eura, što se nalazi i u izvještaju revizora.

Željka Cvijanović i Milorad Dodik, tada premijerka i predsjednik RS, sa Vučetićem su u maju 2013. u Bileći, na jugu Hercegovine, otvorili tvornicu tekstila Biteks u kojoj je trebalo biti zaposleno 200 radnika.

Cvijanović je na otvaranju izjavila da je veoma zadovoljna što će biti zaposleno toliko ljudi i dodala da će Vlada RS nastaviti da radi na realizaciji ovog projekta.

Dodik je ocijenio da je to bio „veoma važan dan za Bileću i da je pokazan kapacitet za nova zapošljavanja u vrijeme kada su mnogi ostajali bez posla“.

Vučetić, bivši menadžer firme, je rekao tad da je riječ o „najmodernije osposobljenom centru u Evropi s najsavremenijom tehnologijom“, te da su „osigurani poslovni partneri iz Njemačke“, čija je tadašnja ambasadorica Ulrike Maria Knotz bila na otvaranju.

Toj firmi je 2016. odobren i kredit Investiciono-razvojne banke RS.

Firma je pravila milionske gubitke, što su utvrdili i revizori, a radnici u Bileći su mjesecima štrajkali zbog neisplaćenih plaća.

Biteks je 2016. dat u zakup firmi Trendteks iz Doboja.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This