Kraken stigao u Hrvatsku: Ljekari upozorili na simptome

Kraken stigao u Hrvatsku: Ljekari upozorili na simptome

“Imamo novu podvarijantu koronavirusa – kraken. To je bilo za očekivati jer je u prirodi virusa da mutira. Ovo je nova mutacija. Za sada što znamo, potvrđeno je 12 slučajeva u Republici Hrvatskoj. Riječ je o blažim simptomima – temperatura, znojenje. U drugim zemljama je slična klinička slika“, rekla je dr Majer.

U studiju Novog dana gostovala je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Majer koja je komentarisala kliničku sliku krakena u Hrvatskoj.

“Imamo novu podvarijantu koronavirusa – kraken. To je bilo za očekivati jer je u prirodi virusa da mutira. Ovo je nova mutacija. Za sada što znamo, potvrđeno je 12 slučajeva u Republici Hrvatskoj. Riječ je o blažim simptomima – temperatura, znojenje. U drugim zemljama je slična klinička slika.”

Majer objašnjava zašto je ova varijanta covida opasnija od prethodnih: “Varijanta se brže širi i izbjegava imunološki odgovor, a kakva će biti klinička slika, to još moramo vidjeti. Vrlo vjerovatno će postati dominantna”.

Poziva na vakcinisanje koje je i dalje svima dostupno, kao i na pranje ruku, izbjegavanje zatvorenih prostora i velikih okupljanja, posebno kod starijih ljudi i onih koji imaju lošiji imunološki status.

Kad je riječ o maskama, epidemiolog kaže: “Mi uvijek preporučujemo maske, iako nisu obavezne. Pogotovo u javnim prevozima, kod velikih okupljanja u zatvorenom prostoru. Maska nas štiti, ne samo od korone, nego od svih respiratornih infekcija.”

Ističe da koronavirus neće nestati: “Virus neće nestati. I dalje će biti među nama, ali ćemo ga smatrati kao svaku drugu respiratornu bolest”.

Kad je riječ o gripi, epidemiolog kaže da nas očekuje vrhunac u februaru pa opadanje: “Grip je među nama. Sada smo u uzlaznoj putanji, nismo još dosegnuli plato. Interes za cijepljenje protiv gripa postoji. Nije kasno za cijepljenje, može se i dalje cijepiti”. Otprilike pola zaliha vakcina koje je HZJZ naručio su iskorištene.

Epidemiolog poziva i na vakcinaciju protiv virusa korona: “Savjetujem onima koji se nisu uopšte vakcinisali, koji nisu nijednu dozu dobili – a takvih ima oko 30 posto – da se vakcinišu”. Na treću dozu vakcine posebno poziva starije ljude.

N1

izvor: Pixabay/Ilustracija

CATEGORIES
Share This